Tényleg nagy a baj: ez a katonai állam atomháborúra készülhet

Észak-Korea, 2023. április 14. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2023. április 14-én közreadott képen fellövik a szilárd üzemanyaggal működő Hvaszong-18-as interkontinentális ballisztikus rakétát egy meg nem nevezett észak-koreai helyszínen április 13-án. MTI/EPA/KCNA
Vágólapra másolva!
Az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója (DNI) azt állította, hogy Észak-Korea arra törekszik majd, hogy nukleáris arzenálját más nemzetek megfélemlítésére használja, hogy politikai céljait előmozdítsa a következő évtizedben.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea ragaszkodik ahhoz, hogy atomfegyverei kizárólag védelmi célokat szolgálnak, és többször hangsúlyozta, hogy joga van fegyveres erőinek fejlesztésére.

Avril Haines DNI irodája csütörtökön új nemzeti hírszerzési közleményt adott ki, amely több lehetséges észak-koreai lépést is megvizsgál, amelyeket Észak-Korea mostantól egészen 2030-ig esélyesen megtehet. Bár a tisztviselők nagyon valószínűtlennek tartották egy teljes körű nukleáris csapás esélyét, azzal érveltek, hogy Phenjan kihasználná robbanófejeit, hogy különböző államokat fenyegessen.

─ áll az értékelésben.

Észak-Korea, 2023. április 14. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2023. április 14-én közreadott képen fellövik a szilárd üzemanyaggal működő Hvaszong-18-as interkontinentális ballisztikus rakétát egy meg nem nevezett észak-koreai helyszínen április 13-án. MTI/EPA/KCNA Forrás: MTI/EPA/KCNA/-

A jelentés a továbbiakban arra is kitért, hogy Észak-Korea biztos abban, hogy az ilyen „kényszerítés" különböző előnyökkel járhat politikai, gazdasági és katonai téren, de nem részletezte, hogy Észak-Korea milyen célokat akarhat elérni.

Bár Washington továbbra is felszólítja Phenjant, hogy mondjon le atomfegyvereiről, az ország elutasította ezt a követelést, mivel az számára nem járható út. Tavaly Kim Dzsongun észak-koreai vezető aláírt egy törvényt, amelyben kijelentette, hogy Észak-Korea atomfegyveres állam, és „soha nem mond le" bombáiról, hozzátéve, hogy a lépés „visszafordíthatatlan".

Míg korábban Észak-Korea azt nyilatkozta, hogy csak szélsőséges körülmények között fontolná meg a nukleáris fegyverek használatát, a 2022-es törvény némileg lazított ezen a politikán, és

engedélyezte a legfelsőbb vezetése elleni támadások nukleáris megtorlását.

Amerikai tisztviselők többször is figyelmeztettek a jövőbeni észak-koreai atomkísérletekre, és az elmúlt évben többször is megjósolták, hogy a kommunista ország kísérletet fog végrehajtani. Ezek az előrejelzések még nem váltak valóra, de Phenjan az elmúlt hónapokban több fegyvertesztet hajtott végre, köztük több interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM) is kilőtt. A fegyvertesztekre az Egyesült Államok és Dél-Korea rendszeres közös hadgyakorlatai közepette került sor, amelyeket Észak-Korea „inváziós próbálkozásként" ítélt el.