Itt az amerikaiak döbbenetes háborús bejelentése

conflict war army Horizontal orosz ukrán háború
ukrán katonák egy M109-es önjáró löveggel a donyecki fronton
Vágólapra másolva!
Az ukrán ellentámadás első két hete alatt az ukrán erők fegyverzetének akár 20 százaléka is megsemmisült vagy megrongálódott a harcban - írja a The New York Times amerikai és európai tisztviselőkre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A veszteségek között nyugati harcjárművek - harckocsik és páncélozott személyszállító járművek - is voltak. Később az ukrán veszteségek mértéke a bevetett harcjárművek 10 százalékára csökkent.

A veszteségek azért lettek kisebbek, mert az ellentámadás lelassult illetve Kijev úgy döntött, hogy taktikát változtat, és állítólag az orosz csapatok kimerítésére összpontosít.

ukrán katonák egy M109-es önjáró löveggel a donyecki fronton. Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

Korábban Douglas McGregor amerikai katonai ezredes azt mondta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megpróbálja eltitkolni, hogy az ország csapatai 26 ezer embert vesztettek az ellentámadás során.

Véleménye szerint most már csak egy harmadik fél konfliktusban való részvétele mentheti meg az ukrán vezetőt a jelenlegi helyzetből.

Július 3-án Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kijelentette, hogy az ukrán hadsereg egyik támadási irányban sem érte el céljait - írja az iz.ru.