Nagy a baj: valami készül Oroszország mellett

Oroszország - Wagner, krízis, puccskísérlet, polgárháború, Oroszország, 2023. 06. 24.
Members of Wagner group sit atop of a tank in a street in the city of Rostov-on-Don, on June 24, 2023. President Vladimir Putin on June 24, 2023 said an armed mutiny by Wagner mercenaries was a "stab in the back" and that the group's chief Yevgeny Prigozhin had betrayed Russia, as he vowed to punish the dissidents. Prigozhin said his fighters control key military sites in the southern city of Rostov-on-Don. (Photo by Roman ROMOKHOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Amióta a Wagner magánhadsereget Fehéroroszországba telepítették, azóta kiemelten figyelnek az országra. Hatalmas meglepetést okoztak az oroszok ezzel a lépéssel. Lengyelország és a balti államok a hírre azonnali válaszlépéseket jelentettek be. A mai napon bejelentette a fehérorosz védelmi tárca, hogy a Wagner-csoport és a fehérorosz hadsereg egy egy hétig tartó közös hadgyakorlatba kezd amiben a Wagner felkészíti az esetleges harcokra az ország hadseregét. A hírre Lengyelország nyugati részéből a keleti országrészbe csoportosítottak át egységeket a fehérorosz határ közelébe.
Vágólapra másolva!

Az orosz Wagner-csoport csütörtökn hadgyakorlatot kezdett meg a fehérorosz hadsereggel a lengyel határ közelében. Varsó emiatt csapatokat telepített a fehérorosz határ közelébe.A fehérorosz védelmi minisztérium közölte, hogy az egyhetes gyakorlatot a hatá mellett fekvő Breszt közelében lévő lőtéren tartják a fehérorosz különleges erők bevonásával.

A rettegett Wagner-zsoldosok egy harckocsi tetején Forrás: AFP/Roman Romokhov

A minisztérium hozzátette, hogy Wagner harci tapasztalatai segíteni fogják a fehérorosz hadsereg modernizálását.

Egy szerdán közzétett videóban Prigozsin azt mondja csapatainak, hogy egy kis időt Fehéroroszországban fognak tölteni a hadsereg kiképzésével, hogy segítsenek "a fehérorosz hadsereget a világ második legerősebb hadseregévé tenni", mielőtt Afrikába vezénylik őket - írja cikkében az Associated Press.

Jevgenyij Prigozsin Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Stringer

A Belaruski Hajun, a fehéroroszországi csapatmozgásokat figyelő csoport szerint már kilenc konvoj több mint 2000 Wagner zsoldossal érkezett az országba.

Egy Wagner-parancsnok a vállalathoz kapcsolódó üzenetküldő alkalmazás csatornáján közzétett nyilatkozatában azt mondta, hogy mintegy 10 000 Wagner-katonát készülnek Fehéroroszországba telepíteni.

Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter csütörtökön közölte, hogy elrendelte a csapatok egy részének átcsoportosítását az ország nyugati részéből a Bresztől mintegy 45 kilométerre nyugatra fekvő Biala Podlaskába, valamint az északabbra fekvő Kolnóba.

- mondta Blaszczak az állami Radio 1 rádióban. "Az ő feladatuk a kiképzés és az agresszor elrettentése, az, hogy megmutassák Oroszországnak, hogy Lengyelország határát nem szabad átlépni, hogy nem kifizetődő Lengyelország megtámadása".