Ma már csak nevetnek az oroszok a nyugati szankciókon

FÁK, Moszkva, Oroszország
6538111 07.05.2021 A general view shows the Soviet era skyscraper on Kotelnicheskaya Embankment of the Moskva river, Foreign ministry headquarters and Radisson Royal Hotel Moscow, the Christ the Savior cathedral and the Kremlin, with the Moscow International Business Centre, also known as "Moskva-City", seen in te background, in Moscow, Russia. Maksim Blinov / Sputnik (Photo by Maksim Blinov / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Ugyan a nemzetközi személy- és áruforgalomban vannak fennakadások, s a felszínen látványosak a szankciók, az orosz gazdaság és maguk az oroszok szinte mindenre találtak valami pótmegoldást mostanra. Helyi tapasztalatokkal rendelkező magyart faggatott ki a Maninder a mai orosz valóságról. 
Vágólapra másolva!

A családi okokból Oroszországban rendszeresen hosszabb időt töltő Thuróczyt Richardot a Mandiner kérdezte arról is, milyen az élet Oroszországban. Kérdésükre, hogy a szankciók beszédtéma-e egyáltalán, elmondta: kezdetben az volt, ma azonban már inkább elviccelik az oroszok.

- mondja Thuróczy.

Kerülőutak

A napi használatú termékekhez való hozzáférést a szankciók tapasztalatai szerint nem akadályozzák, tömegével jelentek meg a boltokban helyi, valamint ázsiai, afrikai, latin-amerikai termékek, a megszokott nyugati márkákat pedig kerülőúton szerezhetők be. „Szinte minden szankció kijátszására lett megoldás, amiket széles körben, napi szinten használnak az emberek. A nyugatra történő pénzküldéstől és pénzfogadástól a nyugati online szolgáltatások vagy azok tartalmainak szürkezónás vagy illegális megszerzéséig lett mindenre alternatíva. Rengetegen szereznek be például török vagy bármilyen más külföldi bankkártyát, aztán azzal vásárolnak a »barátságtalan országokban«, amit csak akarnak" – mondja. Hozzáteszi: „értelemszerűen konkrét szolgáltató szektor nőtt ki erre a semmiből, vagyis azoknak, akik nem tudják megoldani, de nagyon szeretnék, pénzért megoldják ezeket a problémákat".

Totálisan megbuktak a nyugati szankciók Oroszország ellen Forrás: Sputnik via AFP/Maksim Blinov

Moszkvában szerinte a helyiek inkább úgy látják, óriási lehetőségeket rejt magában az, hogy a nagy, tőkeerős világcégek hivatalosan kivonultak az országból",

- mondja Thuróczy.

Az orosz online hirdetési piac számára eközben előny, hogy a Facebook, az Instagram, a YouTube és a Google hirdetéseit már nem tudják az orosz cégek vásárolni, így ugrásszerűen megnőttek a VK, a Yandex és a Telegram-csoportok hirdetési bevételei. „Ahelyett, hogy kiment volna ez a pénz az országból Amerikába, zömmel Oroszországon belül kering." „Azt gondolom, hogy a médiapiac lakmuszpapírként is értelmezhető egy ország gazdasági állapotát illetően. Nagy várakozások és bizalom van a jövőt illetően pénzcsinálás terén" – összegez Thuróczy.

Nagyot esett a Nyugat ázsiója

Emellett jelentősen csökkent az oroszok körében a Nyugat ázsiója.

„Még az ellenzékibb gondolkodású emberek egy része is úgy érzi, hogy valami olyasminek az áldozatai, amin a zsidók mentek keresztül a náci Németország idején: orosz állampolgárságuk miatt páriák lettek, függetlenül attól, hogy egyetértenek-e azzal, ami történik vagy sem" – összegez Thuróczy.

„Általánosságban sokan csalódtak a jogállamra, az emberi jogokra és a nemzetközi jogokra hivatkozó Nyugatban, őszinte döbbenetet láttam sok ismerősömön akkor, amikor orosz állampolgárságú daganatos gyerekektől és felnőttektől megtagadták az ellátást a nyugati országokban, megszüntették az ilyen programokat, most pedig még bizonyos gyógyszereket sem exportálnak ide" – idézi fel az oroszok panaszait informátorunk.

A teljes cikket itt olvashatják.