Kilenc sérült jelenleg is lélegeztetőgépen van a romániai gázrobbanás után - videó

Gázrobbanás főváros Bérkocsis utca, VIII. kerület
Mentők egy sérültet tesznek a mentőautóba a főváros VIII. kerületében, egy Bérkocsis utcai ház előtt, ahol az épületben gázrobbanás történt 2023. május 1-jén. Az egyemeletes társasházban a födém beszakadt,
Budapest, 2023. május 1. Mentők egy sérültet tesznek a mentőautóba a főváros VIII. kerületében, egy Bérkocsis utcai ház előtt, ahol az épületben gázrobbanás történt 2023. május 1-jén. Az egyemeletes társasházban a födém beszakadt, a falak megrogytak, ablakok, ajtók szakadtak ki, tűz azonban nem keletkezett. Egy embert a romok alól emeltek ki a tűzoltók, majd a mentők kórházba vitték. MTI/Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Mint ahogy arról az Origo korábbi cikkben is beszámolt - egy ember meghalt és 33 megsérült, amikor a Bukarest közelében szombaton - felrobbant több üzemanyagtartály egy töltőállomáson. 
Vágólapra másolva!

Továbbra is lélegeztetőgéppel tartják életben a szombat esti romániai autógázrobbanás kilenc súlyos égési sérültjét.

Közülük hármat helyi, hatot pedig külföldi kórházakban ápolnak - közölte hétfőn a bukaresti egészségügyi minisztérium.

Vasárnap 12 égési sérültet szállítottak a román védelmi minisztérium egészségügyi küldetésekre kialakított repülőgépeivel külföldre - Brüsszelbe, Milánóba, Berlinbe, Grazba, Bécsbe, Lübeckbe és Bergenbe.

A legsúlyosabb - bőrfelületük 80, illetve 45 százalékát érintő - égési sérüléseket szenvedett pácienseket Olaszországba vitték.

A Romániában ápolt további 29 könnyebb és közepes esetettel együtt jelenleg a szombati baleset 44 sérültje van még kórházban - közölte a tárca.

A robbanásoknak két halálos áldozata van: az autógáz-töltőállomással szemben lakó házaspár.

Médiabeszámolók szerint a gázszag miatt ajtót nyitó asszony egész teste lángba borult a robbanás pillanatában, és testfelületének 95 százaléka megégett. Ennek láttán férje szívrohamot kapott és meghalt, a menthetetlen állapotban lévő asszony pedig vasárnap délben hunyt el.

A Bukaresttől 25 kilométernyire lévő Crevedián egy olyan autógáz-töltőállomásnál következett be két órán belül két pusztító robbanás, amelynek a működési engedélyét - szabálytalanságok miatt - már három éve bevonta a tűzoltóság.

A környék lakói szerint azonban a - caracali polgármester fiának tulajdonában lévő - cég alkalmazottai továbbra is rendszeresen töltöttek itt át LP-gázt egyik tartálykocsiból a másikba.

Ez történt szombat este is, amikor az első robbanás bekövetkezett. A második robbanásban 43 tűzoltó sérült meg, akik azt próbálták megakadályozni, hogy a lángok átterjedjenek a szomszédos házakra.

Crevedián 8 ház teljesen kiégett, a lángok pedig 11 másikat részlegesen megrongáltak. A DN1A jelzésű főutat hétfőn sem nyitották még meg a forgalom előtt, mert a robbanás helyszínén nem fejeződött be a szakértői vizsgálat.

Az egykori töltőállomáson épen maradt, LP-gázt tartalmazó tartálykocsikat továbbra is vízsugarakkal hűtik a tűzoltók.

Románia déli részén hétfőn másodfokú hőségriadó van érvényben a negyedik napja tartó kánikula miatt.