Meghalt Mohamed Al Fayed

Vágólapra másolva!
94 éves korában meghalt Mohamed Al Fayed, a londoni Harrods áruház egykori tulajdonosa, akinek fia, Dodi, Diana hercegnővel együtt szenvedett halálos autóbalesetet.
Vágólapra másolva!

Mohamed Al Fayed Egyiptomban született, miután felépítette üzleti birodalmát a Közel-Keleten, az 1970-es években az Egyesült Királyságba költözött.

Élete nagy részét azzal töltötte, hogy megfejtse Diana hercegnő és fia halálának körülményeit.

Al Fayed úr az elmúlt évtizedben nagyrészt távol maradt a nyilvánosság reflektorfényétől, Surrey-i kastélyában élt feleségével, Heinivel. A család hivatalos közleménye szeriint augusztus 30-án, szerdán békés körülmények között, 94 éves korában halt meg. Mély fájdalommal vette tudomásul halálhírét a Fulham Football Club, amelyet sok éven át birtokolt. Mohamed Al Fayed

Alexandria utcáin nőtt fel, a szénsavas italok árusító fiatalból sikeres üzletember lett.

Első feleségének nővére egy szaúdi milliomos fegyverkereskedő volt, aki a szaúd-arábiai importüzletében alkalmazta. Ez által tört be az üzleti életbe és indított saját hajózási vállalkozást.1966-ban a világ egyik leggazdagabb emberének, Brunei szultánjának tanácsadója lett. 1974-ben Nagy-Britanniába költözött, és öt évvel később testvérével, Alival 20 millió fontért megvásárolta a párizsi Ritz szállodát,

1985-ben pedig megvásárolták az ikonikus Harrods áruházat.

1987-ben létrehozta az Al Fayed Jótékonysági Alapítványt, hogy javítsa az elszegényedett, traumatizált és nagyon beteg fiatalok életét. A párizsi Ritz szállodából indult el fia, Dodi, filmproducer, és akkori élettársa, Diana, a walesi hercegnő, mielőtt 1997-ben mindketten halálos autóbalesetet szenvedtek. Al Fayed nagy támogatója volt a jótékonysági szervezeteknek és a kórházaknak – így ismerkedett meg Diana hercegnővel - írja a BBC.

Az üzletember soha sem dolgozta fel fia halálát. 2008-ban

bizonyítékokat szerzett arra vonatkozóan, hogy a Fülöp herceg utasítására történt a hercegnő és a fia elleni merénylet.

A halottkém a feltételezést "összeesküvés-elméletnek" minősítette, az esküdtszék pedig elutasította.

Mohamed Al Fayed kétszer is kudarcot vallott a brit állampolgárság megszerzésére tett kísérletében.

2010-ben Al Fayed eladta a Harrodst egy katari szuverén vagyonalapnak.