Pokoli állapotok Lampedusán: mindent elleptek az egymást is ütő migránsok

Vágólapra másolva!
Három nap alatt 8500 migráns kötött ki az olaszországi Lampedusa szigetén, melynek lakossága kisebbségbe került az illegális bevándorlókkal szemben. Az egy hete tartó válsághelyzetre az Európai Unió továbbra sem tudott érdemi megoldást felkínálni, így az aprócska sziget továbbra is szenved. Tucatszám jelennek meg a helyszíni videók, melyeken jórészt csoportokba verődött férfiak láthatók, ahogy az utcákon lődörögnek vagy a parkokban, tereken üldögélve várják, hogy továbbutazzanak.
Vágólapra másolva!

Egy másik videóhoz csatolt leírás szerint pedig öt nap alatt 15 550 afrikai bevándorló érkezett Lampedusára. Tudósítások arról számoltak be, hogy harminc perc alatt húsz hajó kötött ki migránsokkal. Egyesek már inváziót emlegetnek.

Egy következő videón pedig az látható, ahogy az elégedetlen migránsok tömege elállja az utat, ezzel a helyiek számára is lehetetlenné téve a közlekedést. Az út szélét szétdobált holmik borítják, a kizárólag férfiakból álló csoport tagjai pedig kiabálnak, veszekednek és lökdösik egymást – szemmel láthatóan egyre nagyobb köztük a feszültség.

A videót megosztó X-felhasználó szerint Európának keményebben kell fellépnie a migráció ellen, és deportálnia kell az illegálisan érkező tömegeket.

Ezen a felvételen szabályosan ütik-vágják egymást a migránsok. A bevándorlók közötti feszültség érezhető egy másik videón is.

A migránsok közötti feszültség súlyos következményekkel járhat. Ez nap mint nap tapasztalható a magyar határkerítéstől délre, ahol az Európai Unióba igyekvő illegális bevándorlók már rendszerint fegyvert is tartanak maguknál, hogy a fellépő konfliktusokat rendezni tudják.

Lampedusára időközben sorra utaznak az európai politikusok, hogy saját szemükkel is meggyőződjenek arról, milyen a helyzet az unió migránsok által ostromolt határain. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének érkezését vasárnap tömeges tüntetés előzte meg. Az elkeseredett helyiek az elviselhetetlenné vált migrációs nyomás megállítását kérik. Az Európai Unió reakciója azonban csak azok után érkezett, hogy Giorgia Meloni felszólította a bizottsági elnököt, mérje fel a saját szemével, mennyire tragikus a helyzet.

A látogatást követően Von der Leyen tíz pontból álló listában sorakoztatta fel, hogyan képzeli el a történelmi jelentőségű krízishelyzet kezelését.

Olaszország azonban azonnali, konkrét lépések mellett szánta el magát. Giorgia Meloni hétfőre rendkívüli minisztertanácsi ülést hívott össze, hogy megvitassák a súlyos bevándorlási krízist, és olyan intézkedéseket vezessenek be, amelyek elrettenthetik az Olaszországba induló afrikai tömegeket. Az olasz kormány a migrációs törvény szigorításával egyebek mellett azt is meghatározta, hogy az illegálisan belépők az eddigi hat hónap helyett akár másfél évig is őrizetben tarthatók zárt táborban, míg a hatóságok döntenek további sorsukról, vagyis a menekültstátusz jóváhagyásáról vagy a kiutasításról. Olaszországnak azonban ehhez újabb, nagyobb befogadóképességű táborokat kell építenie, melyek helyének kijelölése már folyamatban van. A terv részeként például a lampedusai, jelenleg négyszáz fő befogadására alkalmas tábort is további háromszáz férőhellyel bővítik.

A kormány szigorúbb migrációs politikájára az afrikai emberkereskedők is azonnal reagáltak, jelezték: bosszút állnának az olasz miniszterelnökön, amiért az felvette a harcot a bűnszervezetekkel, és bejelentette, zárva tartja az Itáliába érkező illegális bevándorlókat.