Orbán Viktor szövetségese győzött Szlovákiában

Robert Fico
Vágólapra másolva!
Hatalmas győzelem a szuverenistáknak, kiadós vereség a globalistáknak - röviden így lehetne összefoglalni a szlovákiai választás eredményét. Ugyanazt gondolja a migrációról, a háborúról és az LMBTQ-propagandáról is. Robert Fico nagyot nyert, ami Magyarország számára kedvező fejlemény, hiszen a volt kormányfő Orbán Viktorhoz hasonlóan szuverenista politikát képvisel. Ezzel a választási győzelemmel erősödik a V4-szövetség, a magyarok, a lengyelek mellett egy erősebb szlovák kormányzás és érdekérvényesítés jöhet Brüsszellel és a globalistákkal szemben. A globalisták korán örültek: Karácsony Gergely párttársa, Jávor Benedek a globalista blokk győzelmét előrejelző exit poll után örömködve arról posztolt, hogy Magyarország elvesztette egyik fontos szövetségesét. 
Vágólapra másolva!

Nagy győzelem a szuverenistáknak

Robert Fico pártja, az Irány (Smer-SD) a megszerzett voksok 23,6 százalékával nyerte az előre hozott szlovák parlamenti választást a leadott szavazatok 94,6 százalékos feldolgozottságánál. Az aktuális feldolgozottság mellett a Szövetség eredménye 4,4 százalékra csökkent, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba.

A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 16,2 százalékát a liberális Progresszív Szlovákia szerezte meg, a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD), 15,3 százalékos eredményt produkálva. Az eddig nyilvánosságra hozott részeredmények szerint összesen 7 párt jut majd az új pozsonyi törvényhozásba.

A 94,6 százalékos feldolgozottság melletti részeredmények szerint bejut még a pozsonyi parlamentbe az Igor Matovic volt miniszterelnök vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom és társai által alkotott koalíció (9,1 százalékkal), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 7 százalékkal, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) 5,8 százalékkal, valamint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,7 százalékkal.

Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője nyilatkozik a sajtó képviselőinek, amikor megérkezik a párt pozsonyi székházában rendezett eredményváróra 2023. szeptember 30-án, a szlovák parlamenti választások napján Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

A választási részvételi arány az előzetes adatok szerint országosan 67,8 százalékon alakult, ami némileg magasabb szám, mint amilyet a három évvel ezelőtti parlamenti választásokon mértek.

A csaknem végleges eredményekre a nyertes Irány egyelőre érdemben nem reagált, a párt vezető képviselői a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek azt nyilatkozták: reagálni csak a hivatalos végeredményekre fognak, amelyeket vasárnap délben jelentenek be.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke későbbre ígért megszólalást.

Mózes Szabolcs, a párt alelnöke annyit mondott, hogy az érdemi reagálásra az eredmények részleteinek ismeretében kerítenek majd sort. Megjegyezte: az eredmény akár az etnikai alapú politizálás végét is jelentheti.

Korán örült a baloldal

Bár a Smer magabiztos győzelmet aratott, szombat este, az urnák lezárása után ez még közel sem tűnt egyértelműnek. Ahogyan beszámoltunk róla, az exit poll még Ficóék riválisának, a Progresszív Szlovákiának (PS) a győzelmét jelezte. A PS-nek 23,5 százalékot, míg a második helyre mért Smernek 21,9 százalékot hoztak ki.

Ez nagy örömöt okozott a hazai baloldalon, hiszen Fico veresége egyben azt is jelentette volna, hogy Orbán Viktornak és Magyarországnak kevesebb szövetségese lesz az európai küzdőtéren. Jávor Benedek, Budapest brüsszeli képviselője, párbeszédes politikus idő előtt gratulált a Progresszív Szlovákiának és szövetségeseinek. Továbbá úgy fogalmazott közösségi oldalán, hogy

Forrás: Orgo

Érdemes lett volna megvárni legalább az első hivatalos részeredményeket, és nem közvélemény-kutatásokra hagyatkozni, hiszen végül teljesen más lett az eredmény, mint amit a hazai baloldal és a globalisták vártak. Jávor Benedek tegnapi posztja nem elérhető, a politikus feltehetően törölte azt.