Vészhelyzeti kormányt alakítanak Izraelben

Gázai övezeti célpontokat lő az izraeli tüzérség Dél-Izraelből.
Vágólapra másolva!
Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Beni Ganz ellenzéki vezető közös közleményben jelentette be szerdán, hogy vészhelyzeti kormány felállításáról döntöttek.
Vágólapra másolva!

Netanjahu miniszterelnök és a Nemzeti Tábor nevű centrista ellenzéki párt elnöke, Beni Ganz szerdai találkozójuk után jelentette be a vészhelyzeti kormány és egy új kabinet, a háborút irányító biztonsági kabinet felállítását.

Megállapodásuk szerint "a háborús kabinet" öt taggal alakul meg.

A kormányfő, a védelmi miniszter és a Nemzeti Tábor elnöke (Ganz), valamint megfigyelőként Gadi Eizenkot volt vezérkari főnök és Ron Dermer, a stratégiai ügyek minisztere részvételével.

Gázai övezeti célpontokat lő az izraeli tüzérség Dél-Izraelből Forrás: MTI/EPA/Atef Szafadi

Közölték, hogy a háborús kabinetben felajánlanak egy helyet a parlamenti ellenzék vezérének, a Jes Atíd pártot vezető Jaír Lapidnak is.

A háború idejére kibővítik az eddig is létező biztonságpolitikai kabinetet öt olyan, tárca nélküli miniszterrel, akit a Nemzeti Tábor delegál.

Beni Ganzon kívül benne lesz Gideon Szaár, Gadi Eizenkot és két további politikus.

Ganz és Netanjahu megállapodott, hogy a háború alatt nem terjesztenek be vele nem összefüggő új törvényjavaslatot, továbbá annak végéig automatikusan meghosszabbodik minden vezető tisztségviselő hivatali ideje.