Halálos áldozatot követelt a kormányellenes tüntetés Guatemalában

Vágólapra másolva!
Legalább egy ember meghalt, és négyen megsebesültek hétfőn a guatemalai tüntetések közben, ahol a tömeg a hatalom rendezett átadását követelte - számolt be egy segélyszervezet munkatársa.
Vágólapra másolva!

Guatemalában augusztusban tartottak választásokat, ahol balközép Bernardo Arévalo elsöprő győzelmet aratott, de ezt követően a főügyészi hivatal felfüggesztette a megválasztott elnök pártját, a Mag Mozgalmat (Movimiento Semilla), és razziákat hajtott végre a választási hatóságok épületeiben.

Október eleje óta naponta tízezrek vonulnak az utcára, és a főügyészi hivatal vezetőjének és több magas rangú tisztségviselőjének lemondását követelik,

amiért megpróbálták aláásni Arévalo választási győzelmét.

Hétfőn mintegy 50 felfegyverzett ember megpróbált feloszlatni egy tüntetést a nyugat-guatemalai Malacatán városában.

A kormány közleménye szerint 11 embert őrizetbe vettek a zavargásban játszott szerepük miatt.

- számolt be Diego Calderón, aki egy helyi segélyszervezet munkatársa.

"Követeljük, hogy a hatóságok szavatolják a békésen tüntetők biztonságát" - írta a megválasztott elnök az X közösségi oldalon.

Arévalo már október elején kijelentette, hogy országának kormánya erőszakkal lép fel a tüntetések ellen, és szándékosan kelt feszültséget, mert ez ürügyként szolgálhat rendkívüli jogrend kihirdetésére. A megválasztott elnök leszögezte, hogy mindenképpen elfoglalja tisztségét január 14-én.