Három halottja van egy ugandai véres iszlamista terrortámadásnak

uganda
Vágólapra másolva!
Hárman meghaltak egy terrortámadásban Délnyugat-Uganda egyik nemzeti parkjában. Az áldozatok között egy brit turista is van.
Vágólapra másolva!

Az ugandai rendőrség közölte, hogy a triót a Queen Elizabeth Nemzeti Parkban ölték meg, járművüket pedig felgyújtották. A merényletet egy helyi lázadó csoporthoz kötik, egyik emberüket azóta is keresik.

Az áldozatok között két turista és egy idegenvezető van.

A turisták az Egyesült Királyságból és Dél-Afrikából érkeztek, míg az idegenvezetőjük ugandai volt.

Az iszlamista csoport - akikhez a bűncselekmény köthető - főként a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén tevékenykedik.

Fred Enanga rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a rendőrség minden erejét bevetve üldözi a lázadókat, és legmélyebb részvétüket fejezte ki az áldozatok családjainak.

Az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető ADF a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvő dzsungelekből indít támadásokat Ugandában és a Kongói DK-ban is.

A lázadószervezet tagjai a vádak szerint az elmúlt évtizedben vidékiek ezreit ölték meg.

Az 1990-es évek elején alapították olyan ugandai muszlimok, akik elnyomottnak érezték magukat Yoweri Museveni elnök uralma alatt a túlnyomórészt keresztény Ugandában. Museveni szeptemberben közölte, hogy a 2021 decemberében a kongói erőkkel közösen indított szárazföldi és légi hadműveletek során az ADF 567 harcosát megölték, 50 dzsihadistát pedig elfogtak.

Elmondása szerint a harcokban a lázadók több bázisát is felszámolták.

Az ugandai vadvédelmi hatóság közleményében azt írta, hogy a nemzeti park nyitva marad.

A brit külügyminisztérium figyelmeztette az országba beutazó állampolgárait, hogy a támadók továbbra is szabadlábon vannak - írta a BBC.