Kiderült, ki akadályozta meg az orosz-ukrán békét

Vlagyimir Putyin orosz elnök, Gerhard Schröder német szociáldemokrata politikus, 1998 és 2005 között Németország kancellárja
2874902 06/17/2016 June 17, 2016. Russian President Vladimir Putin (right) and former German Chancellor Gerhard Schroeder (left) during the president's meeting with the heads of major foreign companies and business associations at the 20th St. Petersburg International Economic Forum. Sergey Guneev/Sputnik (Photo by Sergey Guneev / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Egy volt német kancellár interjúban beszélt arról, hogy Kijev az USA nyomására nem volt hajlandó folytatni a béketárgyalásokat 2022-ben. A politikus az ukrán konfliktus megoldásának egy hipotetikus tervéről is beszélt.
Vágólapra másolva!

Gerhard Schröder volt német kancellár a Berliner Zeitungnak adott interjújában arról beszélt, hogy Kijev az amerikaiak nyomásra nem volt hajlandó folytatni a béketárgyalásokat 2022-ben.

Schröder azzal vádolja Washingtont, hogy megzavarta az orosz-ukrán tárgyalásokat.

Gerhard Schröder és az orosz elnök Forrás: Sputnik via AFP/Sergey Guneev

Schröder szerint az Egyesült Államok nem tette lehetővé, hogy Ukrajna 2022 márciusában Isztambulban folytassa a béketárgyalásokat Oroszországgal. Hangsúlyozta, hogy

az ukránok abban a pillanatban készek voltak lemondani a NATO-tagságról és tárgyalni a Krím jövőbeli sorsáról.

Az exkancellár hozzátette, hogy az európai diplomácia kudarcot vallott. Emiatt Oroszország szorosabb kapcsolatba kerül Kínával, amit a Nyugatnak nem lett volna szabad megengednie.

Isztambul, 2022-es béketárgyalás Forrás: AFP/Murat Cetin Muhurdar

A politikus a békés rendezés érdekében felszólította Kijevet, hogy ne próbálkozzon a NATO-csatlakozással, különösen azért, mert Ukrajna még mindig nem lesz képes teljesíteni az észak-atlanti szövetséghez való csatlakozás minden feltételét - írta a Lenta.ru.