A Hamász terroristái túszként tartják az összes külföldit Gázában - videó

palesztin, izrael, konfliktus, háború, katona, katonák
An Israeli soldier walks past a tank near Sderot on October 8, 2023. Israel's prime minister of October 8 warned of a "long and difficult" war, as fighting with Hamas left hundreds killed on both sides after a surprise attack on Israel by the Palestinian militant group. (Photo by JACK GUEZ / AFP)
Vágólapra másolva!
A Hamász-terroristák nem engedik meg a külföldi állampolgárok számára, hogy elhagyják a háborús övezetet. Ezzel a terrorista szervezet mintegy túszként használja a több mint 220 elrabolt túsz mellett a külföldi állampolgárokat. Hatalmas diplomáciai erőfeszítés zajlik a háttérben, minden ország szeretné kiszabadítani az állampolgárait.
Vágólapra másolva!

A Hamász megakadályozza, hogy a külföldi állampolgárok elhagyják Gázát – közölte vasárnap az Egyesült Államok, miközben Izrael újabb katonákat küldött az övezetbe, hogy csatlakozzanak a szárazföldi offenzívához, írja a Magyar Nemzet. Mint írják, a The Telegraph angol napilap cikkében arról számolt be, hogy Nagy-Britannia vasárnap azon dolgozott, hogy megmentsék a csapdába esett állampolgárokat, miközben rendbontás és fosztogatás tört ki az ENSZ gázai segélyraktáraiban.

Amerikai tisztviselők közben azt mondták, hogy Izrael és Egyiptom készen állt arra, hogy a külföldiek elhagyhassák az Izrael által bombázott övezetet, de a Hamász ezt megakadályozta.

A Hamász túsznak akarja használni a Gázában tartózkodó külföldieket Forrás: AFP/Jack Guez

Feltételezések szerint egyébként még több száz külföldi állampolgár lehet ezen a területen. Legalább kétszáz brit állampolgár van bejegyezve az Egyesült Királyság hatóságainál a tengerparti enklávéban, és körülbelül 600 amerikai, valamint sok más nemzetiségű is lehet még ott. Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó kijelentette:

Brit kormányzati források közben azt mondták, osztják az Egyesült Államok aggodalmát, miszerint a Hamász megakadályozhatja, hogy a külföldi állampolgárok elhagyják Gázát, hacsak nem teljesítik a követeléseket,

ezzel pedig gyakorlatilag túszul ejtik őket egy háborús övezetben.

A világ vezetői is egyeztettek arról, hogy miként lehetne kimenekíteni a csapdába esett állampolgáraikat. Rishi Sunak brit miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök megállapodott abban, hogy együttműködnek annak érdekében, hogy a brit és francia állampolgárokat kivonják Gázából, illetve több segélyt kapjanak.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke eközben ismét azt mondta Benjamin Netanjahunak, Izrael miniszterelnökének, hogy hadseregének különbséget kell tennie a palesztin civilek és a Hamász terroristái között. Beszélt Egyiptom elnökével is, több segélyt és a gázai civilek védelmét szorgalmazták a tárgyalás során.

Az Egészségügyi Világszervezet pedig arra figyelmeztetett, hogy lehetetlen evakuálni a kórházakat anélkül, hogy ne veszélyeztessék a bent lévő betegek életét. A helyzet az övezetben egyre kilátástalanabbá válik, gázaiak ezrei törtek be az ENSZ raktáraiba, hogy lisztet és higiéniai készleteket szerezzenek.