A Vajdasági Képviselőházban elbúcsúztak Pásztor Istvántól

PÁSZTOR István
Budapest, 2022. április 4. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke a külhoni szavazásról, valamint a szerbiai választások magyar vonatkozásairól tartott sajtótájékoztatón a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. fővárosi székházában 2022. április 4-én. Az előző napi magyarországi országgyűlési választásra 456 129 külhoni magyar regisztrált, azaz 78 ezerrel többen, mint négy évvel ezelőtt; a levélszavazatok száma több mint 40 ezerrel nőtt. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Újvidéken emlékülést tartottak a tartományi parlamentben Pásztor István előtt tisztelegve. Az eseményen beszédet mondott Damir Zobenica, a képviselőház alelnöke, Igor Mirovics, a vajdasági kormány elnöke és Bagi Boján, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi frakcióvezetője.
Vágólapra másolva!

Az emlékülésen mások mellett részt vettek szerb parlamenti képviselők és a köztársasági kormány tagjai is.

Igor Mirovics, a vajdasági kabinet vezetője beszédében kiemelte: Pásztor István következetes barát volt, aki hozzájárult a szerbek és a magyarok megbékéléséhez, és hitt is abban. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Pásztort a szerb és a magyar nép is nagyra becsüli és tiszteli.

– mondta Mirovics.

Pásztor István búcsúztatására a szabadkai Bajai úti temető Péits-kápolnájából szombaton délután kettő órakor kerül sor. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Pásztor István kiváló emberismerő volt – mondta beszédében Bagi Boján. A VMSZ politikusa hozzátette: nem kedvelte a kliséket, szavai pedig mindig meghatóak, szívélyesek voltak. Nemcsak egyszerű elnöke volt a pártjának – húzta alá –, hanem mindannyiunk vezetőjének számított.

Damir Zobenica alelnök úgy fogalmazott: Pásztor István határozottan védte külföldön is Szerbia érdekeit.

Úgy tette ezt, jegyezte meg az alelnök, hogy a magyar és a szerb érdekeket is rendkívül fontosnak tartotta, a legmagasabb állami kitüntetéseket vehette át, s senki sem vonta kétségbe ezért odaadását egyik oldalon sem.

Vajdaság Autonóm Tartomány képviselőházában gyászkönyvet nyitottak emlékére.

Pásztor István búcsúztatására a szabadkai Bajai úti temető Péits-kápolnájából szombaton délután kettő órakor kerül sor.

Ott beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök, Alekszandar Vucsics köztársasági elnök, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke és Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági Tartományi Képviselőház elnöke hétfőn, október 30-án, 67 éves korában halt meg.

Halálhíre a szerbiai, magyarországi és Kárpát-medencei politikai életet is megrázta - írja a Magyar Nemzet.