Egyre borzalmasabb állapotban Joe Biden

Joe Biden, Chris Coons, Maggie Coons, Creepy Joe, Egyesült Államok, Fehér Ház
Vice President Joe Biden leans in to say something to Maggie Coons, next to her father Sen. Chris Coons, D-Del., after Biden administered the Senate oath to Coons during a ceremonial re-enactment swearing-in ceremony, Tuesday, Jan. 6, 2015, in the Old Senate Chamber of Capitol Hill in Washington. (AP Photo/Jacquelyn Martin)
Vágólapra másolva!
A jelenlegi állás szerint a párthoz nem tartozó, független amerikai szavazók csoportja döntheti el a 2024-es választásokat az Egyesült Államokban. A baloldali The New York Times című napilap által megrendelt közvélemény-kutatás alapján Donald Trump volt amerikai elnök ötből négy, úgynevezett billegő államban vezet. Ennek az eredménynek a tükrében is fontosnak tartottuk összeszedni, hogy miért vannak egyre rosszabb véleménnyel a bizonytalan szavazók is Joe Bidenről és elnökségéről.
Vágólapra másolva!
A következő amerikai elnökválasztáson minden bizonnyal újra Donald Trump és Joe Biden küzd majd az elnökségért Forrás: AFP

Biden alkalmatlan az elnöki hivatalra

Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi, baloldali elnöke a három legfontosabb belpolitikai szempont szerint is (gazdaság, vezetői alkalmasság, illegális bevándorlás) egyre inkább világos, hogy alkalmatlan az elnökségre.

Ezek a szempontok:

  • Biden megbízhatatlansága, fizikai és mentális állapota, fiának botrányai, vezetési képességeinek hiánya,
  • a Biden-adminisztráció gazdaságpolitikájának totális csődje,
  • valamint az elnök az Amerikai Egyesült Államokat sújtó illegális migráció szakszerű kezelésére való képtelensége.

Joe Biden mentális és fizikai állapota, az elnök fiának botrányai

Teljesen egyértelmű, hogy Joe Biden mentális egészsége folyamatosan romlik, a Fehér Ház mégsem számol be erről átláthatóan.

Joe Biden már Obama alelnökeként is számos kellemetlen percet szolgáltatott a világ nyilvánosságának, többek között a különböző fiatal nőkhöz való illetlen közeledéseivel Forrás: AP/Jacquelyn Martin

Korábban Ronny Jackson, az elnöki rezidencia volt orvosa — aki többek közt Donald Trump és Barack Obama volt elnökök egészségéért is felelt — szakértői véleményt közölt az elnökről, amelynek értelmében szerinte a nyolcvanas éveiben járó politikus teljesen alkalmatlan az elnöki feladatok elvégzésére.

Gyakran előfordul, hogy a világ legnagyobb katonai és (eddig) gazdasági hatalmának feje belezavarodik a mondandójába, eltéved a színpadon, elveszti az egyensúlyát, esetleg összefüggéstelenül beszél érthetetlen dolgokról.

Az egyik legrémisztőbb felvételen az elnök csótányokról, az ölében lovagló gyerekekről és a napon kiszőkülő lábszőreiről beszél:

Ezek a körülmények nemcsak az amerikai embereket rémíthetik meg, hanem a világ minden lakóját, aki tisztában van az Egyesült Államok elnökségének súlyával, az elnöki pozícióval járó felelősséggel és hatalommal. Minden bizonnyal ez az az aggodalom, ami látható formát kezd ölteni a baloldali New York Times bizonytalan szavazókra vonatkozó felmérésében.

A helyzet tarthatatlan és teljesen elfogadhatatlan, az elnök mentális és fizikai állapotán túl az ő és családja tisztessége is egyre inkább megkérdőjeleződik az elnök fiának köztörvényes bűnügyi és korrupciós botrányainak tükrében.

Nagy valószínűséggel ezek a felismerések jelentősen befolyásolni fogják a következő elnökválasztást az Államokban.

A „Bidenomics" teljes csőd

Joe Biden baloldali, demokrata kormányának gazdaságpolitikáját röviden „Bidenomics"-nak (a Biden és a „economics", vagyis „gazdaság" szóösszetételének) szokták nevezni.

A Bidenomics baloldali narratívája általában az, hogy ez a gazdasági modell a COVID-19 világjárvány elleni segélyintézkedéseket és oltási erőfeszítéseket, infrastrukturális beruházásokat, valamint a szociális védőháló megerősítését foglalja magában. A baloldali módszer lényege valójában az, hogy a Biden-adminisztráció a magasabb jövedelmű egyének és vállalatok adóemelésével finanszírozza beruházásait.

Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi elnöke Forrás: Origo

Donald Trump volt — és esélyesen jövőbeni — amerikai elnök és Biden gazdasági szemléletmódja között (is) áthidalhatatlan szakadék tátong. Trump jobboldali politikusként az adócsökkentésben hisz, míg Biden baloldaliként a tehetősebbek kemény megadóztatásában.

Biden rendszeresen védelmébe veszi kormányának félresikerült gazdaságpolitikáját és gyakran kijelenti, hogy a Bidenomics egyértelműen működik, az elnöksége alatt bevezetett gazdasági intézkedések sikeresek.

A közvélemény-kutatások azonban rendszerint azt az eredményt hozzák, hogy az amerikai szavazók többsége nem így látja,

az amerikai gazdaság az emberek szerint romokban hever, Biden elnököt pedig túlkorosnak és szenilisnek tartják ahhoz, hogy egy újabb elnöki ciklust szavazzanak meg neki.

A legfrissebb hír például, hogy az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a Bureau of Labor Statistics (BLA) pénteken ismertetett adatai szerint az Egyesült Államokban a vártnál kevesebb új munkahely jött létre októberben, míg a munkanélküliségi arány emelkedett, és szinte minden statisztikában rosszabbul teljesített a foglalkoztatás.

A Biden-adminisztráció passzív pártolója az illegális migrációnak

Az USA-ba érkező illegális bevándorlók többsége Mexikó felől érkezik. Ezen a határon a szó szoros értelmében iszonyatos állapotok uralkodnak, tömegek próbálnak meg naponta betörni, vagy beszökni az Egyesült Államok területére. Éppen ezért is volt fontos témája a Trump-kormányzatnak a mexikói határvédelem megerősítése, az Egyesült Államok és Mexikó között húzódó fal megemelése.

Az Amerikai Egyesült Államok mexikói határán húzódó fala Forrás: AFP/2020 Getty Images/Sandy Huffaker

Az Amerikai Egyesült Államokban illegális bevándorlónak számít minden olyan külföldi, aki jogszerű státusz — például érvényes vízum vagy jogszerű állandó jelenlét — nélkül tartózkodik az országban.

2021-ben, egy súlyosbodó határválság közepette a Biden-kormányzat felmondta a Trump-kormányzat által irányított határfalprojekt fennmaradó szerződéseit, Biden személyesen állíttatta le a Laredo és a Rio Grande Valley szektorban lévő falszakaszok építését. A baloldali, demokrata elnök nem sokkal hivatalba lépése után felfüggesztett minden építkezést a teljes fal mentén.

Biden 2021-es hatalomba lépése óta a FAIR Research kimutatásai alapján mintegy 16%-kal növekedett az illegális migránsok száma az Amerikai Egyesült Államok területén.

Ez azt jelenti, hogy jelenleg közel 17 millió (!) illegális bevándorló élhet az USA-ban.

A FAIR egyik költségtanulmánya azt is kimutatta, hogy az illegális bevándorlók és az Egyesült Államokban megszült gyermekeik 2023 elejétől kezdve

évi 150,6 milliárd dollár nettó költséget rónak az amerikai adófizetőkre.

Ez a költség 2017-ben körülbelül 116 milliárd dollár volt. 5 év és a Biden-adminisztráció alatt tehát az amerikai adófizetők éves költsége közel 35 milliárd dollárral nőtt. Ha a jelentés által kimutatott illegális bevándorlók számának növekedését tovább korrigáljuk, akkor

az adófizetők éves kiadásai 163 milliárd dollárra rúgnak, és egyre csak nőnek.

És ez a teher a Biden-kormány „nyitott határokat" célul kitűző politikájának eredményeként csak tovább fog nőni.

A jelöltséget még meg kell szereznie

Fontos kihangsúlyozni: az amerikai választási rendszer szerint nem garantált, hogy a hivatalban lévő elnök automatikusan újra jelölt lehet. Bár valami rendkívüli dolognak kellene történnie ahhoz, hogy ne a 2020-as párharc ismétlődjön meg Trump és Biden között, utóbbinak is indulnia kell pártja előválasztásán, amit meg kell nyernie, hogy elnökjelölt lehessen. Bár hivatalban lévő elnöknél ez általában formaság, semmi nem garantálja, hogy eddigi kudarcos elnöksége miatt a demokraták mögött álló körök nem kísérlik majd meg félreállítani Bident.