Migránsok százezrei érkeznek Olaszországba, már tarthatatlan a helyzet - videó

Lampedusa, olaszország, migráns, illegális, embercsempész, 2023, szeptember, rendkívüli
Migrants gather outside the operational centre called "Hotspot" on the Italian island of Lampedusa on September 14, 2023. The tiny Italian island of Lampedusa struggled on September 14, 2023 to cope with a surge in migrant boats from North Africa after numbers peaked at 7,000 people -- equivalent to the entire local population. (Photo by Alessandro Serranň / AFP)
Vágólapra másolva!
Az olasz belügyminisztérium által közzétett hivatalos adatok szerint az év eleje óta 149 751 illegális bevándorló érkezett Olaszországba. A helyzet tarthatatlanná vált, mindennaposak a balesetek és virágzik az embercsempészet.
Vágólapra másolva!

Újabb tragédia történt a Földközi-tengeren, egy kétéves kislány halt meg Lampedusa partjainál. Az őszi, kedvezőtlen időjárás ellenére is erőteljes a délolasz szigeteken a migrációs nyomás. Pár nap szünet után újra népes csoportok indultak el az afrikai partoktól lélekvesztők fedélzetén.

Migránsok gyülekeznek a "Hotspot" nevű műveleti központ előtt az olaszországi Lampedusa szigetén, 2023. szeptember 14-én Forrás: AFP/Alessandro Serrano

Sajtóinformációk szerint hétfőn 12 hajó érte el Lampedusát, egyetlen nap alatt több mint ezren érkeztek a szigetre.

Egyetlen halászhajó fedélzetén 576 illegális bevándorló utazott - írja a Magyar Nemzet. A kedvezőtlen időjárás miatt megemelkedett a tengeri balesetek száma, az áldozatok között egyre több a gyerek. A legfrissebb híradások újabb tengeri tragédiáról számolnak be. Egy 53 személyt szállító, Tunéziából indult halászhajó Lampedusa közelében felfordult és pillanatok alatt elsüllyedt a hullámok között. Voltak, akik a közeli sziklákra másztak fel, másoknak sikerült egészen a partig kiúszniuk. Lampedusai halászok és az olasz parti őrség munkatársai siettek a hajótöröttek mentésére.

A túlélőket a szárazföldre szállították, a kétéves kislányt azonban nem sikerült megmenteni, kevéssel a partra érés előtt meghalt.

– mondta a sokadik tragédia láttán Lampedusa polgármestere, Filippo Mannino. Köszönetet mondott a mentésben részt vevő halászoknak, az orvosoknak, a parti őrség, valamint a rendfenntartó erők munkatársainak, a migrációs vészhelyzetben tanúsított kitartó szolgálatukért.

Továbbra is virágzik az emberkereskedelem az észak-afrikai partoknál, Tunéziából és Líbiából folyamatosan indítják el a bárkákat. Az olasz hatóságok egy 46 éves tunéziai embercsempészt tartóztattak le, aki november 12-én 44 illegális bevándorlót juttatott Olaszországba. A lampedusai befogadóközpontban újra kritikussá vált a helyzet. A 400 fő befogadására alkalmas létesítményben több mint 900-an vannak elhelyezve, köztük 75 kiskorú.

A belügyminisztérium által közzétett hivatalos adatok szerint az év eleje óta 149 751 illegális bevándorló érkezett Itáliába.