Aleksandar Vucic pártja nyerte a szerb választást, méghozzá fölényesen az első eredmények alapján

Belgrád, 2023. december 17. Szavazó az előrehozott szerbiai választásokon Belgrádban 2023. december 17-én. MTI/EPA/Andrej Cukic
Vágólapra másolva!
Alekszandar Vucsics Szerbia nem állhat meg elnevezésű listája a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CeSID) nonprofit választási megfigyelő és elemző szervezet és az Ipsos közvélemény-kutató által vizsgált minta 78,1 százalékos feldolgozottságánál a szavazatok 46,5 százalékával az első helyen áll. A szerb elnök kihívója, a Szerbia az erőszak ellen nevű ellenzéki koalíció az előzetes várakozásoknak megfelelően 23,3 százalékot kapott, míg a Vajdasági Magyar Szövetség 1,8 százalékot - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Nem kell aggódni, még meggyőzőbb lesz a győzelmünk, mint a legjobb előrejelzések

– nyilatkozta röviden Vucsics. Az eredményeket üdvözölte Ana Brnabics szerb miniszterelnök is: „A Szerbia nem állhat meg lista több mint 125 mandátumot szerez a köztársasági választáson" – fogalmazott még ötvenszázalékos feldolgozottságnál.

A részvételi arány idén minimálisan, de meghaladta a tavalyit, este 7 óráig országosan 55,9 százalékos volt.

A valamivel több mint 6,5 millió, szavazójoggal rendelkező szerb állampolgár összesen 18 lista közül választhatott, míg a tartományi parlament helyeiért 13 lista jelöltjei versengtek. Emellett Szerbia 65 önkormányzatában, többek közt Belgrádban is választást tartottak. A fővárosban szoros verseny lehet Vucsicsék és az ellenzék között, innen egyelőre még nem érkeztek eredmények.