Itt az elemzés: eldőlt Zelenszkij sorsa

Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, 2023.11.30., Ukrainian army continues intense artillery fire on Russian positions in the direction of Avdiivka 2023,army,artillery fire,Avdiivka,clash,demolished residential a Horizontal
AVDIIVKA, UKRAINE - NOVEMBER 28: Soldiers of Ukrainian army prepares a military vehicle as Russia and Ukraine war continues at their fighting position in the direction of Avdiivka of Donetsk Oblast, Ukraine on November 28, 2023. Ukrainian artillery units deployed in the Avdiivka direction, where heavy clashes have been continuing due to the intensification of Russian attacks lately, continue their intense firing activities. Trying to repel the attacks of Russian troops, the Ukrainian army defends the frontlines by continuing its air and land shooting activities. Ozge Elif Kizil / Anadolu (Photo by Ozge Elif Kizil / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
Politikai szakértők szerint egyértelműen az orosz hadsereg javára billent a mérleg súlya az idei év folyamán az ukrajnai harcok során.
Vágólapra másolva!

Interjút adott a Lenta.ru orosz hírportálnak Vaszilij Kasin orosz politikai szakértő, amelynek keretében részletes elemzést adott az orosz hadseregnek az ukrajnai különleges katonai hadművelet - más megfogalmazásban az orosz-ukrán háború - folyamán nyújtott idei teljesítményével kapcsolatban. Külön hangsúlyt helyezett az ukrán haderő tavaszinak nevezett, azonban júniustól késő őszig tartó ellentámadási kísérletére a zaporozsjei területen, Melitopol irányába. Kasin szerint a harcok nem eredményeztek jelentős területi átrendeződéseket, ellenben

komoly veszteségeket szenvedtek úgy a felszerelések, mind az emberéletek tekintetében az ukránok.

A támadás tehát nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az ukrán hadvezetés ezért a propagandaháborúban próbálta menteni a helyzetet, a folyamatos kudarcokat a kijevi rezsim vezetése folyamatosan csak abban az értelemben volt hajlandó kommentálni, hogy a "valódi" ellentámadás még nem kezdődött el, ezek csupán előkészítő lépések. Ez a pozíció egészen október-novemberig volt tartható, amikor végül

ukrán és a kollektív Nyugathoz tartozó, háborúpárti országok vezetői részéről is elismerték, hogy az ellentámadás megbukott.

A harcokkal együtt a politikai folyamatok is "befagyni" látszanak a tél beálltával, Kasin ezért emelte ki Zelenszkij elnök azon bejelentését, miszerint az ukránok is az orosz erők "Szurovikin-vonalnak" hívott védelmi rendszeréhez hasonló erődített állások kiépítését fogják elkezdeni a frontvonal mentén. A politikai logika pedig hatalmi koncentrációban öltött testet:

Zelenszkij totális ellenőrzést szerzett a média, a politikai rendszer és a közvagyon felett, továbbá jelentős mértékben vágta vissza az ellenzék lehetőségeit az ukrán belpolitikában.

Ennélfogva csekély a valószínűsége, hogy tömegtüntetések robbannának ki az országban, ahol embereket a "nem megfelelő" Facebook-megosztásokért és lájkokért is bebörtönözhetnek.

Teljesen kiépülhetett a Zelenszkij-rezsim Ukrajnában, azonban ennek meg volt az ára: elveszíthette szövetségeseit úgy az ukrán elitnél, mind Nyugaton Forrás: Breitbart

Ezzel párhuzamosan ugyanakkor kontraproduktív folyamatok is elindultak, mivel Zelenszkij 2023 folyamán fokozatosan veszítette el úgy az ukrán elitek, mind nyugati támogatóinak bizalmát.

Zelenszkijre a legnagyobb fenyegetést jelenleg a vezérkari főnök, Valerij Zaluzsnyij jelentheti politikai szempontból. Felmerül a kérdés: képes lesz-e kordában tartani az ukrán helyzetet Kijev eddigi legnagyobb támogatója, az Egyesült Államok? Kasin szerint nem lehet kizárni a "fekete hattyú események" bekövetkeztét, vagyis váratlan és gyökeres változásoknak lehetünk majd szemtanúi Ukrajnában.

A lehetséges téli hadjárat lebonyolításával kapcsolatban a szakértő úgy vélekedett, az orosz erők első számú csapásiránya Avgyijivka irányában történhet meg, ugyanakkor megfigyelhető, ahogy Moszkva minden eddiginél is hatékonyabban igyekszik bizonytalanságban tartani az ukránokat.