Esik, alszik, eltéved - nevessen velünk Joe Bidenen! - videók

diplomacy politics labour Horizontal
US President Joe Biden struggles with a cord as he arrives to launch the Partnership for Workers’ Rights, on the sidelines of the 78th United Nations General Assembly in New York City on September 20, 2023. (Photo by Jim WATSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Joe Biden, akinek mandátuma jövőre jár le, valószínűleg azzal fog a történelembe vonulni, hogy ő volt az az amerikai elnök, akit a legtöbbször nevettek ki. A láthatóan szellemi problémákkal és leépüléssel küzdő 81 éves elnök hol összevissza beszél, hol elesik, de egy a közös, hogy szinte soha nem tud egyetlenegy hivatalos eseményen sem részt venni kínos bakik nélkül. Az Origo összegyűjtötte az amerikai elnök legemlékezetesebb pillanatait. Jó nevetést kívánunk valamennyi olvasónknak!
Vágólapra másolva!

Novemberben az amerikai elnököt láthatóan untatta kínai kollégája, Hszi Csin-ping sajtótájékoztatója San Franciscóban az APEC-csúcson tartott találkozójuk után, ugyanis egyszerűen elszundított.

Októberben is történt egy kínos eset egy olyan útja során, amikor Biden a Gázában fogvatartott foglyok kiszabadításáért utazott a régióba.

AZ ELNÖK EGY PILLANATRA ELVESZÍTETTE AZ EGYENSÚLYÁT, AMIKOR EGY LÉPCSŐN HALADT FELFELÉ, HOGY A SZÍNPADRA LÉPJEN

Augusztusban az amerikai elnök a tűzvész által sújtott Hawaiira látogatott. Itt szokásához híven azt sem tudta, hogy hol van, mindezek mellett pedig durván megsértette Maui lakosait. Rengetegen kinyilvánítottak a nemtetszésüket is az elnök látogatása során. A botrányos látogatásról előkerült egyik felvételen az amerikai elnök Hawaiin alussza csendes álmát.

Júliusban Joe Biden az egyesült államokbeli Auburnben tartott beszédet egy rendezvényen, majd miután befejezte, elindult, hogy távozzon a helyszínről. Miközben végigment a tömegen, az egyik segítője hirtelen megjelent mellette, hogy a fülébe súgjon. Biden ezt követően visszasietett a színpadra, hogy aláírja a rendeletet, ami valójában az esemény középpontjában állt - de elfelejtette.

Júliusban Philadelphiában Joe Biden ismét kínosan viselkedett egy gyárlátogatás során. A beszéde végeztével az elnök rendkívül zavartan balra fordult, megállt, és úgy viselkedett, mintha nem lenne tisztában azzal, hogy hol van. A titkosszolgálat ezután a színpadi kijárathoz vezette Bident, aki valahogyan elhagyta a termet.

A július 4-i ünnepi köszöntője után Joe Biden ismét megmutatta, hogy elnöki pozíciójából már jelentősen kiöregedett. A beszéd után megindult a színpad egyik vége felé, majd miután megtorpant, tanácstalanul nézelődni kezdett.

Június első felében Joe Biden elesett a színpadon, miközben diplomákat adott át a Colorado államban található Légierő Akadémián.

Márciusban az észak-karolinai Durhambe utazott, hogy meglátogasson egy félvezetőket gyártó üzemet. Az elnöknek szinte azonnal útmutatásra volt szüksége, mert azt sem tudta, hogy hol van vagy mit csinál. Az egyik elnöki kísérőnek ugyanis bekapcsolva maradt a mikrofonja, egyes internetre feltöltött videókban is hallani lehet, ahogy alapvető mozgáskoordinációs utasításokat kell adni a 81 éves elnöknek.


- mondta a kísérője Bidennek.

„A kék jelzésen maradok" – válaszolta Biden. Amikor pedig egyedül marad, akkor láthatóan zavartan sétál mindaddig, amíg külön nem mondják neki, hogy szépen sétáljon vissza.

Húsvétkor Biden szintén összezavarodott. A húsvéti nyúl sietett a zavarodott Biden segítségére, hogy útbaigazítást adjon.

De emlékezetesek a korábbi nevetséges esetek is.

Hivatali ideje alatt Joe Bidennek igencsak meggyűlt a baja az elnöki különgéppel. Az ügyetlen elnök gyakorlatilag végigbotladozik az Air Force One lépcsőin.

Az alábbi felvételen az látható, amint Joe Biden a speciális, rövid lépcsőn is képes elesni.

Olyan is történt, hogy Biden leesett a biciklijéről, miközben kerékpározott Delaware-ben.

Nemcsak a lépcsőkkel gyűlt meg az elnök baja. Joe Biden közel egy percen keresztül kínlódott azzal, hogy az elnöki helikopterből leszállva valahogyan felvegye a zakóját.

Joe Biden sziporkázó teljesítménye itt még közel sem ért véget. Az ügyefogyott elnöknek számos alkalommal az egyszerű kézfogásokkal is meggyűlt a baja. Biden sokszor a kezét nyújtotta a levegőnek, többnyire miután befejezte a beszédét. Tavaly az észak-karolinai Greensboróban történt egy ilyen eset. Miután kezet ráz a levegővel, az elnök még egy kis ideig céltalanul téblábol az emelvényen, majd levonul.

Az Egyesült Államok elnöke egy másik eseményen is képzeletbeli emberekkel fogott kezet.

Idén, miközben Jichák Herzog izraeli elnököt fogadta, a hivatali kollégájához intézett nyilvános szavait az ölében heverő kártyákból olvasta fel.

2021-ben Joe Biden fogadta az akkori izraeli miniszterelnököt, Naftáli Benetet. Amikor az izraeli miniszterelnök beszélt hozzá, Biden kényelmesen nekilátott szunyókálni.

Az elnök, mint látható, kimondottan szeret a fontos események közepette aludni. 2021-ben az ENSZ 26. klímaváltozási konferenciáján készült felvételen az látható, amint az elnök kimerülten alszik, képtelen nyitva tartani a szemét.

Biden még az Öböl-menti Együttműködési Tanács csúcstalálkozóján is elaludt.