Terrorriadó Európában karácsonykor

Párizs, Franciaország, zavargások, 2023.07.02.,
Párizs, 2023. július 2. Rendőrök járőröznek Párizs központjában 2023. július 2-án. A francia nagyvárosokban 45 ezer rendőrt mozgósítottak, miután Nanterre-ben június 27-én egy közúti ellenőrzést végző francia rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves fiút. Ezt követően zavargások törtek ki több városban is, a tiltakozók épületeket és járműveket gyújtottak fel vagy rongáltak meg. A fiatal életét kioltó rendőrt előzetes letartóztatásba helyezték. MTI/EPA/Olivier Matthys
Vágólapra másolva!
Öt embert tartóztattak le pénteken egy terrorellenes akcióban Kelet-Franciaországban - írta meg a Magyar Nemzet. A nyomozók információi szerint a letartóztatottak egy iszlamista mozgalomhoz tartoznak. A napokban Spanyolországban is radikális fiatalokon kattant a bilincs, Hollandiában pedig emelték a terrorfenyegetettségi szintet.
Vágólapra másolva!

A francia rendőrség öt embert tartóztatott le Kelet-Franciaországban pénteken, a gyanúsítottakat három különböző helyen fogták el. A nyomozók már egy ideje figyelemmel kísérték valamennyi fiatal mozgását az országban,

a gyanú szerint ugyanis egy radikális iszlamista szervezethez tartoznak

számol be róla a Tagesschau német hírportál.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter pénteken arra figyelmeztette az ország prefektusait, hogy a karácsonyi időszak alatt legyenek rendkívül éberek, mivel a terrorizmus veszélye továbbra is nagyon magas.

A három riasztási fokozat közül a legmagasabb október 13. óta van érvényben Franciaországban.

Ezt az észak-franciaországi Arrasban egy tanár ellen elkövetett támadás után hirdették ki, amikor egy radikalizálódott volt diák brutálisan megkéselte Dominique Bernardot az iskola bejárata előtt. A riadókészültséget ugyanakkor az Izrael és a radikális iszlamista Hamász közötti háború miatt aktiválták – emlékeztet a BNN független hírhálózat.

Illusztráció - Rendőrök járőröznek Párizs központjában Forrás: MTI/EPA/Olivier Matthys

Miközben Hollandiában új szintre emelték a terrorfenyegetettségi szintet, a napokban terrortámadásra készülő kiskorúakat vett őrizetbe a spanyol rendőrség Madridban és Barcelonában is. A hatóság kiberjárőrözéssel kezdte meg az ügy felderítését. Kiderült, hogy a gyerekek az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet kötelékében lévő, dzsihadista ideológiát követő személyekkel vannak összeköttetésben és az utóbbi időben erősen radikalizálódtak.

A közösségi hálózatokon keresztül az ISIS tevékenységéhez kapcsolódó publikációkat osztottak meg. Profiljukon ráadásul nyilvánosan, az iszlám vallás védelmében erőszakot szorgalmaztak, méltatták a terrorista csoportok tagjait és utaltak a lehetséges célpontokra is, amelyek ellen támadásokat hajthatnak végre a jövőben.

Címlapi és socialmedia-fotónk illusztráció.