Kétségbeesett döntés miatt fellázadhatnak az ukrán katonák

Vágólapra másolva!
A lengyel tábornok szörnyű eseményre figyelmeztette Kijevet - Krasevszkij tábornok szerint Zaluzsnij lemondása hatással lesz az ukrán fegyveres erők moráljára.
Vágólapra másolva!

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnokának lemondása az ukrán hadsereget érinti – mondta Jaroslav Kraszewski lengyel tábornok az RMF FM- nek adott interjújában.

A katonák igazi vezetőnek tekintették Zaluzsnijt, és lemondása hatással lesz a moráljukra

– mondta.

kijev
Kijev.
Fotó: Forrás: AFP/RIA Novosti/Alexander Vilf

A tábornok hozzátette, hogy a lemondás Kijev gyengeségét mutatja.

Korábban az SBU nyugalmazott ezredese, Oleg Starikov azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők vezetésében bekövetkezett személyi változások csökkentik a parancsnokok feletteseikbe vetett bizalmát.

Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön bejelentette Valerij Zaluzsnij lemondását az ukrán fegyveres erők főparancsnoki posztjáról, és a korábban a szárazföldi erőket irányító Alekszandr Szirszkijt nevezte ki a helyére. 

A nyugati média szerint az ukrán fegyveres erők új főparancsnoka ellentmondásos hírnevet vívott ki magának: az elnök közeli támogatójának tartják. Ráadásul a katonák sem szeretik a katonai vezetőt.

A kormányon belüli ellentétekre hivatkozva a hét végén lemondott Valeri Koroskovszki is, Ukrajna gazdasági minisztere. Lépését azzal indokolta, hogy nem ért egyet a pénzügyminiszter és Azarov miniszterelnök-helyettes elképzeléseivel  gazdasági kérdésekben.