Az ukránoknak adják a pénzt: a csőd szélén a britek, egyre többen nyomorognak

Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, 2023.11.24., Military mobility of Ukrainian soldiers in the direction of Bakhmut November, 2023,2023,artillery position,as Russia-Ukraine war con Horizontal
DONETSK OBLAST, UKRAINE - NOVEMBER 23: A Ukrainian soldier of the 80th brigade fires artillery as Russia-Ukraine war continues in the direction of Bakhmut, Ukraine on November 23, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb méreteket ölt Nagy-Britanniában a vidéki hajléktalanság az orosz-ukrán háború kezdete óta - írja a Daily Mail.
Vágólapra másolva!

Kampányt indított még decemberben a Campaign to Protect Rural England (CPRE) nevű brit civil szervezet abból a célból, hogy felhívják a figyelmet az egyre nagyobb méreteket öltő brit mélyszegénységre és hajléktalanságra, írja a Daily Mail.

A CPRE szerint az elmúlt öt évben, különösen

az orosz-ukrán háborúval együtt járó megélhetési és energiaválság hatására 40 százalékkal nőtt a vidéki hajléktalanság mértéke Nagy-Britanniában.

Fél évszázad is kevés lehet, hogy megoldódjon a lakhatási válság. Forrás: AFP/Odd Andersen

2018-ban még 17 212 hajléktalant tartottak számon, miközben 2023-ban már 24 143 embert regisztráltak hasonló módon. A rendelkezésre álló adatok alapján minden 100 ezer emberre 15 hajléktalan juthat a szigetországban, a CPRE ugyanakkor hozzáteszi: vidéken súlyosabb lehet a helyzet, mint a nagyvárosokban. A szervezet a lehetséges okok között a magas lakhatási költségek és élelmiszerárak mellett említi még a bérszínvonal stagnálását, valamint külön kiemelik:

legnagyobb hatása a 2022-es esztendőnek, vagyis az orosz-ukrán háború kitörésének időszakának és a brit gazdasági visszaesés kezdetének volt, amikor az inflációs és energiaválság hatására drasztikusan megemelkedtek a megélhetési költségek Nagy-Britanniában.

Jelentősen, 14 százalékkal növekedtek a kilakoltatások is 2023 végére az előző év azonos időszakához képest. A szervezet arra a következtetésre jut, hogy a jelenlegi folyamatok alapján legalább fél évszázadra lenne szükség, hogy megoldódhasson a brit lakhatási válság.