A lengyel gazdák újra blokkolják az ukrán határt

lengyel határ, háború
Lengyel parasztgazdák az Ukrajnából az országba áramló gabona miatt tiltakozva lezárnak egy utat a kelet-lengyelországi Dorohusk környékén, az ukrán határ közelében 2023. június 9-én.
Vágólapra másolva!
„Ukrajna egy olyan ország, ami nem akar mást, csak elvenni, elvenni, elvenni és semmit se adni" – jelentette ki a lengyel gazdák egyik vezetője, miután újrakezdték a lengyel-ukrán határátkelő blokádját csütörtökön, mert azzal vádolják az új varsói kormányt, hogy nem teljesítette a nekik tett ígéreteket – számolt be a Politico cikke alapján a Mandiner.
Vágólapra másolva!

A fuvarosok azt szeretnék, hogy vonják vissza azt az uniós ukrán megállapodást, amely liberalizálta a szállítási szabályokat, hogy segítsen az ukrán gazdaságon. A lengyel gazdák egy hónapon át tartották blokád alatt a Medyka átkelőt. December 24-én sikerült megegyezniük a kormánnyal, de most többen úgy döntöttek, hogy folytatják a tüntetést.

A farmerek fő követelése, hogy a kormány védje meg őket az ukrán gabonaimporttal szemben.

Lengyel parasztgazdák az Ukrajnából az országba áramló gabona miatt tiltakozva lezárnak egy utat a kelet-lengyelországi Dorohusk környékén, az ukrán határ közelében 2023. június 9-én - régóta tart a tiltakozáshullám Forrás: MTI/EPA/PAP/Bartlomiej Wojtowicz

Ezen kívül a gazdák kukoricatermesztési támogatásokat, alacsonyabb mezőgazdasági adókat, valamint kedvezményes hiteleket szeretnének. Az új agrárminiszter ígéretet tett ezeknek a követeléseknek a teljesítésére. A tüntetők szerint az ígéret nem elég. Ígéretük szerint február 3-ig fog tartani a blokád. Az átkelőn óránként három kamiont engednek át, de a buszoknak és az autóknak szabad közlekedést biztosítanak.

Roman Kondrów, a tüntetések egyik szervezője a Politicónak elmondta: a tüntetések talán ráébresztik a lengyel vezetést és az EU-t Ukrajna korrupciójára.

Ez felháborít minket, mert nagyon sokat segítettünk nekik; és ezt azzal hálálják meg nekünk, hogy nem tudjuk eladni a saját búzánkat és kukoricánkat" – mondta Kondrów.