Brüsszel fizet az ukránoknak, Amerika nem

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2023.12.13.,
KYIV, UKRAINE - DECEMBER 13: A man takes photos of a car wrecked by a missile explosion in the yard of a high-rise residential building in Dniprovskyi district on December 13, 2023 in Kyiv, Ukraine. For the second consecutive night, Russia has launched ballistic missiles at Kyiv. The Ukrainian Air Defense Forces successfully intercepted all incoming targets. However, the fragments from the downed missiles caused destruction in the Darnytskyi, Dniprovskyi, and Desnyanskyi districts of Kyiv. A total of 53 people were injured, including eight children. (Photo by Andriy Zhyhaylo/Obozrevatel/Global Images Ukraine via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az amerikai szenátus nem szavazta meg az újabb ukrán segélycsomagot. Brüsszelnek kell finanszíroznia a háborút? 
Vágólapra másolva!

Szerdán az amerikai szenátus elutasított egy 118 milliárd dolláros, kétpárti határ- és nemzetbiztonsági törvényjavaslatot. A javaslatban szerepelt egy Ukrajnának és Izraelnek szánt segélycsomag is. A vitához legalább hatvan szavazat kellett volna, de végül csak 49 szenátor támogatta, míg 50 ellenében szavazott, közölte a Guardian.

A republikánusok többsége ellenezte a törvényjavaslatot, kifogásolva, hogy az nem foglalkozik eléggé az amerikai-mexikói határ problémáival, ahol tavaly rekordmennyiségű illegális határátlépés történt. A demokraták közül öt tag is elutasította a javaslatot, aggodalmukat fejezve ki a határbiztonsági intézkedések és az Izraelnek nyújtott többletfinanszírozás miatt.

Washington nem finanszírozza tovább Ukrajnát Forrás: Global Images Ukraine via Getty Images/2023 Global Images Ukraine/Global Images Ukraine

Miután nem ment át a javaslat, megpróbáltak egy csak külföldi segélycsomagról szóló tervezetet elfogadtatni, de ebben sem sikerült megegyezni.

A törvényjavaslat végül csak 58 támogató szavazatot kapott a szükséges 60 helyett.

A szenátus elnöke, Chuck Schumer bejelentette, hogy csütörtökön újra összeülnek, hogy szavazzanak.

A kétpárti javaslat új hatásköröket adott volna az elnöknek a határvédelem terén, és tartalmazott volna egy 60 milliárd dolláros katonai támogatást Ukrajnának, 14 milliárd dolláros biztonsági támogatást Izraelnek, valamint 10 milliárd dolláros humanitárius segélyt az ukrajnai, gázai és ciszjordániai háborúk által sújtott civileknek.