Az orosz csapatok heves rakétatámadásba kezdtek

Események

war Horizontal orosz ukrán háború
Repeszdarabokat vizsgáló ukrán katona Harkov központjában
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 192. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül42 bejegyzés
07:56
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző tudósításukat ITT TALÁLJA.

08:13
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök már az EU-ban látja az országát

"Ukrajna uniós tagsága az országunkon belüli átalakulás, az állam hosszú távú védelmének egyik kulcsa, minden ukrán szabadság garanciája. Ezért az európai integrációs folyamat nemcsak politikai, gazdasági, társadalmi és jogi szempontból érdemel külön figyelmet, hanem holisztikus megközelítésből is. Európa felé haladva az ukrán nemzet egészét erősítjük. Biztos vagyok benne, hogy Ukrajna az EU teljes jogú tagja lesz. Legalábbis mindent tegyünk meg érte!" - mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

08:19
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij az olaj után a gáz árát is befagyasztaná

Az ukrán elnök videóüzenetében üdvözölte a G7-országok döntését az orosz olaj árának korlátozásáról. "Ha ezt a mechanizmust végrehajtják, fontos eleme lesz a civilizált országok és energiapiacok orosz hibrid agresszióval szembeni védelmének" - mondta, ugyanakkor úgy látja, hogy az orosz gáz árát is korlátozni kellene. Szerinte a szankciók nemcsak a pénzáramlást korlátozzák Moszkvába, hanem helyreállítják az igazságosságot minden európai számára, akiket Oroszország mesterségesen felfújt energiapiaci árakkal próbál zsarolni.

08:39
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. szeptember 2-án az ukrán-magyar határszakaszon 6 948 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 11 493 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 218 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 2-án 167 ember, köztük 90 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

09:06
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Néhány nap múlva készül el a NAÜ jelentése

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője, Rafael Grossi a zaporizzsjai atomerőműben tett látogatásáról visszatérve azt mondta, hogy a csapatának hat szakértője maradt a helyszínen, hogy folytassák a munkát. A misszió a jövő hét elején készít jelentést az üzemben tapasztalt állapotokról. Grossit nagyon aggasztja, hogy a hadműveletek fokozódnak az üzem térségében. Azt mondta, hogy szeretett volna beszélni az atomerőmű területén lévő orosz katonák vezetőivel, de ilyen találkozóra nem került sor, a NAÜ-látogatáskor visszahúzódtak az orosz katonák.

09:32
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint jelentős veszteségeket szenvedtek az oroszok

Az ukrán hadsereg azt állította, hogy az orosz erők jelentős veszteségeket szenvedtek el Herszon déli régiójában a hét elején indított ellentámadást követően. A dél-ukrán katonai parancsnokság szóvivője szerint Ukrajna sikerei meggyőzőek. Hozzátette, hogy hamarosan további pozitív hírek várhatók.

09:59
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Nyugati szakértők még nem látják az ukrán sikereket

Nyugati tisztviselők szerint az ukrán csapatok Herszon környékén több ponton is visszaszorították az orosz erőket. Becslésük szerint körülbelül 20 ezer orosz katona tartózkodik a déli régióban, ugyanakkor szerintük még túl korai lenne megállapítani, hogy működik-e az ukrán ellentámadás.

10:18
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz miniszter nukleáris terrorral vádolta Ukrajnát

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter nukleáris terrorizmussal vádolta meg Ukrajnát. A zaporizzsjai orosz megbízott hatóságok szerint Kijev megpróbált kémeket csempészni a NAÜ ellenőrző csoportjába, akik újságíróknak adták ki magukat.

10:39
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok alapította városokat akarják felszabadítani

A magát önállónak kikiáltó Donyecki Népköztársaság vezetője, Denis Puszilin megismételte az orosz invázió expanziós katonai céljait. „A mi feladatunk az összes orosz város felszabadítása, amelyet az oroszok alapítottak az Orosz Birodalom idején, és a Szovjetunió alatt fejlődtek ki egész hatalmas országunk segítségével" – mondta Puszilin.

10:59
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna kilép a nemzetközi kutatóközpontból

Ukrajna kilép az oroszországi székhelyű Nukleáris Kutatási Közös Intézetből. Az ukrán kabinetminisztérium szeptember 2-án döntött úgy, hogy kivonul a nemzetközi nukleáris kutatóközpontból. Az ukrán vezetők elítélik a szervezet szakértőinek elzárkózását és tétlenségét Oroszország teljes körű Ukrajna inváziójával kapcsolatban.

11:18
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

A lett elnök NATO-fegyvereket kér Ukrajnának

A lett elnök és a védelmi miniszter arra kéri a NATO-t, hogy biztosítson Ukrajnának nyugati gyártású tankokat és repülőgépeket. A The Timesnak adott interjújában Egils Levits lett elnök és Artis Pabriks védelmi miniszter arra buzdította a NATO-szövetségeseket, hogy ne csak támogassák, hanem növeljék is az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt. Sürgették a Nyugatot, hogy küldjenek Ukrajnába minden eszközt, amit csak tudnak, de csapatokat ne.

11:40
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz ellenzéki média is kap az Ukrajnának szánt támogatásból

Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter németországi látogatása után azt mondta, hogy Németország 20 millió eurós, az ukrán kulturális javakat, valamint a menekülteket támogató kulturális és médiaszektorbeli segélyprogramjának egy része az orosz ellenzéki médiát is támogatja.

11:58
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 1200 kollaboráns ellen indult eljárás

Jevhen Jenin, az ukrán belügyminiszter első helyettese szerint 1255 büntetőeljárást indítottak olyan ukrán állampolgárok ellen, akik együttműködnek az orosz erőkkel. A vádlottak közül több mint 200-at már értesítettek is a gyanúsításról, és több mint 100 büntetőeljárást utaltak a bíróságra.

12:20
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Erdőtüzet okoztak az orosz támadások

Az orosz hadsereg erősen ágyúzta Krasznopilliát szeptember 2-án, ami erdőtűzhöz vezetett – jelentette Dmitro Zsivickij, Szumi megye kormányzója. A közel egy hektárra kiterjedő lángokat egyelőre nem sikerült eloltani.

12:38
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 40 repülést hajtott végre az ukrán légierő

Az ukrán légierő több mint 40 harci repülést hajtott végre szeptember 2-án. Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint orosz irányítópontokat és lőszerraktárakat semmisítettek meg. A katonai személyzettel együtt megsemmisítettek két orosz páncélos egységet. A hírszerzés szerint megsemmisült egy Zaporizzsja felé tartó orosz teherautó-oszlop.

13:05
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

A donyecki kormányzó nyilatkozott a pénteki civil áldozatokról

Pavlo Kyrylenko donyecki területi kormányzó szerint a tegnapi nap folyamán az orosz erők három civilt öltek meg a régióban, három embert pedig sérülésekkel kezelnek.

13:24
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

A brit védelmi minisztérium írta

Ukrajna kihasználja az orosz hadsereg gyenge vezetését - állítja az Egyesült Királyság.
A mai hírszerzési tájékoztatójában azt írták, hogy az orosz hadsereg gyenge logisztikáját, adminisztrációját és vezetését kihasználva az ukrán erők valószínűleg taktikai meglepetést értek el a folyamatban lévő ellentámadással.

13:41
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország Ukrajnán keresztül szállít gázt Európába

Az Északi Áramlat gázvezeték határozatlan időre történő leállítása után Oroszország közölte, hogy az Ukrajnán keresztül vezető vezetéken továbbra is szállít gázt Európa többi részébe.
Az ukrajnai Szudzsa vezetéken keresztül áramló gáz mennyisége azonban nem elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza az Északi Áramlat vezeték lezárását.
A Gazprom, Oroszország állami energetikai vállalata azt állítja, hogy szivárgást észlelt az Északi Áramlat gázvezetéken, és nem tudni, hogy mikorra fogják kiküszöbölni a hibát.

13:54
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország "aggodalmát" fejezte ki az ENSZ főtitkárának

Az Egyesült Államok még nem adott ki vízumot a küldöttségének, amely részt vesz a közgyűlés e hónap végén tartandó ülésén - derül ki az Agence France-Presse által látott levélből.

A csoport 56 orosz képviselője közül csütörtökig egyikük sem kapott beutazási engedélyt az Egyesült Államokba - írta Vaszilij Nebenzia orosz nagykövet az ENSZ főtitkárának, Antonio Guterresnek címzett levelében.

Lavrov fogja vezetni Oroszország küldöttségét a szeptember 20-26. között tartandó ENSZ-közgyűlésen.

14:20
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország aknavetőkkel bombázza Szumi területet

Dmytro Zhyvytskyi, Szumi terület kormányzója szerint az orosz erők szeptember 3-án reggel öt alkalommal ágyúzták aknavetőkkel a Szumi területen található Velykopysarivska községet. A tisztviselő szerint nem voltak áldozatok.

14:48
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Molotovos támadás Oroszországban

Az oroszországi Izsevszkben egy ismeretlen férfi több Molotov-koktélt dobott egy rendőrőrsre, és megkéselte a járőrszolgálat kiérkező tisztjeit. A férfit őrizetbe vették.

15:07
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Rakétatámadás Kelet-Ukrajnában

Az orosz csapatok az éjszaka folyamán rakétatámadást indítottak a kelet-ukrajnai Kramatorszk és Szlovjanszk ellen - közölte Pavlo Kijelenko, a donyecki terület kormányzója.

A Telegram-fiókjába feltöltött frissítésben Kyrylenko azt mondta:
Kramatorszkban rakéta csapódott be egy élelmiszeripari vállalkozásba, egy ember megsérült. Egy másik rakéta pedig egy könnyűipari vállalkozást talált el, ott tűz ütött ki.

Az orosz erők Szlovjanszkban is csapást mértek két vállalkozásra, több ház megrongálódott - tette hozzá Kjrilenko.

Vadym Liakh, Szlovjanszk polgármestere megerősítette, hogy a várost támadás érte, a Facebookon írta: A várost ismét lőtték. A külvárosban hangos robbanások történtek, Bilbasivkában több ház is megrongálódott.

15:22
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Az EU üzent Oroszországnak

Az Európai Unió azt mondja, elvárja, hogy Oroszország tartsa tiszteletben az energiaszerződéseket - de azt mondja, hogy meg tud birkózni helyzettel, ha nem teszi.

Az Északi Áramlat-1-et Oroszország határozatlan időre leállította, arra hivatkozva, hogy az egyik szivattyúállomáson szivárgás történt.

15:45
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Tűzoltók harcolnak az orosz rakétatámadás miatt keletkezett lángokkal

Kramatorszk, 2022. szeptember 3. Tűzoltók fékezik meg a lángokat egy orosz rakétatámadásban megrongálódott épület romjainál a kelet-ukrajnai Kramatorszkban 2022. szeptember 3-án. MTI/AP/Konsztantin Liberov Forrás: MTI/AP/Konsztantin Liberov

Kramatorszk, 2022. szeptember 3. Tűzoltók fékezik meg a lángokat egy orosz rakétatámadásban megrongálódott épület romjainál a kelet-ukrajnai Kramatorszkban 2022. szeptember 3-án. MTI/AP/Kostiantyn Liberov Forrás: MTI/AP/Kostiantyn Liberov
16:05
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Musk továbbra is segít az ukrán katonai kommunikáció fenntartásában

Az Elon Muskhoz köthető Starlink-nek köszönhető, hogy az áramkimaradások és az ország internetes infrastruktúrája elleni orosz támadások ellenére a katonaság köreiben továbbra is zavartalan a kommunikáció. Emellett biztonságosabb is, mint más kommunikációs módok, szakértők szerint az orosz csapatok számára szinte lehetetlen lehallgatni.

Az ukrán katonák körében Elon Muskot, a technológiai vállalkozót félig tréfásan "Szent Elon"-ként emlegetik.

16:21
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok ismét drónokat vetettek be

Valerij Zaluzsnij főparancsnok szerint 2 Bayraktar drón 3 nap alatt 26,5 millió dollár értékű orosz haditechnikai eszközt semmisített meg.
Augusztus 31. és szeptember 2. között a két drón nyolc orosz T-72-es harckocsit, egy gyalogsági harcjárművet és több haubica ágyút semmisített meg.

16:39
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Feltételezett orosz informátort vettek őrizetbe Kijevben

A Kijevi Városi Ügyészség jelentette, hogy egy 42 éves kijevi lakost azzal gyanúsítanak, hogy júliusban és augusztusban információkat szolgáltatott az Ukrán Fegyveres Erők Kijevben lévő egységeinek és felszerelésének helyéről és mozgásáról egy orosz állampolgárnak.

16:59
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország azt állítja, hogy meghiúsította az erőmű elleni támadást

Az orosz védelmi minisztérium napi tájékoztatójában azt állítja, hogy megakadályozta az Ukrajna által a zaporizzsjai atomerőmű visszafoglalására irányuló támadást.

Elmondta, hogy egy 250 fős haditengerészeti alakulat próbált partra szállni egy közeli tó partján tegnap este helyi idő szerint 23 órakor.

A támadást katonai helikopterek és vadászgépek bevetésével sikerült meghiúsítani - állítja Oroszország.

17:17
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország megtámadta Mikolajevet, 1 civil megsérült

Mykolaiv polgármestere, Oleksandr Sienkevych elmondta, hogy a várost szeptember 3-án 11:30-kor érte támadás. Nem pontosította, hogy ágyúzásról vagy rakétacsapásról van-e szó.
Egy nő megsérült, és egy autógarázs kigyulladt - mondta Sienkevych.

17:36
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán hírszerzés szerint az új orosz hadtest nem harckész

Oroszország újonnan létrehozott katonai egységei, amelyeknek Ukrajnában kellene erősítést nyújtaniuk, szovjet kori felszerelést kaptak.

Oroszország újonnan létrehozott 3. hadtestéhez tartozó katonai felszerelés 40%-a elavult.

A védelmi minisztérium hírszerzési igazgatóságának képviselője szerint Oroszország februárban és márciusban felhasználta legújabb katonai felszerelését.

17:53
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Törökország kész közvetítő szerepet vállalni

Törökország kész közvetítő szerepet vállalni az orosz csapatok által megszállt Zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatos helyzetben - jelentette ki Erdogan elnök a Putyinnal folytatott telefonbeszélgetés során.

18:18
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Az Ukrajnába tartó gabonaszállító hajó motorja meghibásodott

A teherhajó, amely az éjszaka folyamán áthaladt az isztambuli Boszporusz-szoroson, hogy egy ENSZ által közvetített megállapodás keretében gabonát szállítson el Ukrajnából, kisebb motorhibát szenvedett, ami a héten már a második ilyen eset volt.

18:50
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország 2 rakétahordozót tart készenlétben a Fekete-tengeren

A Déli Műveleti Parancsnokság közölte, hogy a viharos időjárás miatt az orosz rakétahordozókat az oroszok által megszállt Krím kikötőéhez közelebb állomásoztatják.

A rakétafenyegetés továbbra is fennáll - közölte az ukrán hadsereg.

19:19
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanásokat hallottak a melitopoli repülőtérnél

Több robbanás hallatszott egy dél-ukrajnai repülőtér közelében. A helyi polgármester szerint a robbanások közel voltak Melitopoloz.

A polgármester szerint az oroszok katonai eszközöket akartak felállítani a helyi repülőtéren.

20:37
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Újra robbanásokat lehet hallani Herszonban

A helyi szóvivő elmondta, hogy az ukrán sereg orosz katonai járműveket tett tönkre a Herszon megyei Oleskij közelében. A helyi sajtó szerint robbanásokat lehet hallani a megszállt Herszonban.

21:33
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok Dnyipropetrovszk megyét bombázzák

A helyi kormányzó elmondása szerint a bombázásban meghalt egy 9 éves fiú, valamint megsérült 10 civil, akik válságos állapotban vannak.

22:17
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok megpróbálták visszafoglalni a zaporizzsjai atomerőművet

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy pénteken este két, összesen 42 járműből álló naszád- és motorcsónakraj, a fedélzeten ukrán különleges műveleti egységek 250 katonájával és külföldi "zsoldossal" megpróbált partra szállni a kahovkai víztározó partján, Enerhodar és Dniprorudne közelében.

Az orosz légierő négy Szu-30-as repülőgépe és két Ka-52-es helikoptere csapásokat mért az ukrán csapatra, aminek következtében húsz hajó megsemmisült, a többi pedig visszafordult az ukrán erők által ellenőrzött part irányába. Az orosz tüzérség csapást mért a partvonalnak arra a szakaszára, ahol az ukrán deszant maradványai kikötöttek, egyéb eszközök mellett 203 milliméteres kaliberű Malka tarackokat is bevetve. Az orosz katonai tárca szerint a sikertelen ukrán kísérletben 47 katona, köztük tíz külföldi "zsoldos" halt meg, további 23-an pedig megsebesültek.

23:22
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Szétlőtték a hidat az ukránok Novaja Kakhovkánál

Több találat érte a hidat, ami után az összeomlott. A vasúti hídat is találat érte, az súlyosan megrongálódott, de még áll.

00:03
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Tartalékvezetéken ad áramot a zaporizzsjai erőmű

Az atomerőmű ismét elvesztette a kapcsolatot az utolsó megmaradt külső fő áramvezetékkel, de az erőmű továbbra is ellátja a hálózatot tartalékvezetéken keresztül – jelentette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség.

00:27
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz bázist bombáztak le az ukránok Herszonban – videó


Az orosz bázis egy szállodában volt, ami a támadás után romba dőlt. A Nexta azt írja, a szálloda tulajdonosa az oroszokkal együttműködő Vlagyimir Saldo, akit egy moszkvai kórházban kezelnek, miután megmérgezték.

01:07
szeptember 03, 2022
Vágólapra másolva!

A csernyihivi régiót lövi az orosz tüzérség

Vjacseszlav Csaus kormányzó közölte, hogy több mint 50 robbanás hallatszott Mykhailychna Sloboda faluban szeptember 3-án. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

08:17
szeptember 04, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.