Megdöbbentő dologra készülnek az oroszok, minden megváltozhat

Események

conflict war Horizontal ARMY UKRAINE
Ukrán tank legénysége köszönti az embereket Herszon városa felé tartva
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 265. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül40 bejegyzés
05:00
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:10
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

Minden fontos herszoni objektumot aláaknáztak

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében arról beszélt, hogy a frissen felszabadított Herszonban teljes pusztaságot hagyott maga után a kivonuló orosz katonaság. Megszűnt a víz- és áramszolgáltatás, nem megbízható a gázellátás, nincs internet, nincs televízió. A megszállók mindent maguk pusztítottak el – szándékosan. "A tél előestéjén az orosz megszállók abszolút minden kritikus infrastruktúrát tönkretettek az emberek számára. A városban és a régióban minden fontos objektumot aláaknáztak" - mondta az ukrán elnök.

05:23
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

Támogatás és szankciók

Az ukrán elnök videüözenetében megköszönte Kanadának az új, félmilliárd dolláros védelmi támogatási csomagot, és hogy újabb szankciókat vetett ki az orosz rendszer fogaskerekei ellen.

Az Egyesült Államok több mint 40 jogi- és magánszemély ellen vezettek be szankciókat, akik segítik Oroszországot háborúban. "Mindenkinek, aki ilyen vagy olyan módon az orosz hadseregnek, a védelmi szektornak dolgozik, teljes személyes elszigetelést kell kapnia a világ többi részétől. Büntetés jár a terrorban való bűnrészességért" - mondta Volodimir Zelenszkij.

05:41
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

11 ezer gyereket deportáltak

Videókapcsolaton keresztül António Guterres ENSZ-főtitkár is részt vett Ukrajna Gyermekvédelmi és Biztonsági Koordinációs Tanácsának ülésén, ahol megvitatták, hogyan lehet megállítani az ukrán gyerekek Oroszországba deportálását, és hazavinni mindazokat, akiket erőszakkal kitoloncoltak.

Közel 11 ezer gyerekről van szó – pontosabban az ukrán hatóságok egyelőre ennyiről tudnak.

06:08
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

G20 helyett G19

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül felszólalt a G20-ak balin tartott csúcstalálkozóján. Vincent Piket, az Európai Unió indonéziai nagykövete azt mondta, hogy a beszéd "szenvedélyes, mégis részletes volt". Zelenszkij a béke helyreállítására szólított fel, tiszteletben tartva az ENSZ Alapokmányát, Ukrajna területi integritásának elvét.

Volodimir Zelenszkij néhány órával korábban, az ukrán nép felé intézett videóüzenetében - direkt kihagyva Oroszországot - a G20-as csúcstalálkozót "G19-nek" nevezte. Különösen fontosnak tartotta, hogy a találkozó előestéjén az Egyesült Államok és Kína közösen megállapították, hogy elfogadhatatlan a nukleáris fegyverek használatával kapcsolatos fenyegetés. "Mindenki érti, kinek szólnak ezek a szavak" - mondta az ukrán elnök.

06:37
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb várost vettek be az ukránok

Az orosz sajtó szerint az ukrán hadsereg egy kétéltű hadművelet során behatolt a Kinburn-félszigeten lévő Herois'ke városába, Herszontól délnyugatra. Eközben a térségben továbbra is heves harcok zajlanak.

06:59
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

Moszkva viszonylag rendezett kivonulást hajtott végre Herszonból

Az orosz csapatok viszonylag rendezett kivonulást hajtottak végre a dél-ukrajnai Herszon városból, különösen, ha néhány korábbi, kaotikusabb visszavonulással hasonlítjuk össze – közölte egy név nélkül nyilatkozó magas rangú amerikai katonai tisztviselő.

Oroszország a múlt héten kezdte meg kivonulását a déli városból és a Dnyeper folyó nyugati partjáról, az ukránok pedig már felszabadultnak nyilvánították a térséget.

07:21
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. november 14-én az ukrán-magyar határszakaszon 4960 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3168 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 107 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. november 14-én 91 ember, köztük 22 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

07:47
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

Brit képviselő: Tavasszal kezdődik a végjáték

Bob Seely, aki a Wight-szigetet képviseli, a következőket mondta a brit alsóházban: "Amikor ezt a háborút az orosz állam elveszíti, fel kell tennünk magunknak a kérdést, mennyire lesz kétségbeesett Putyin, és mi fog történni Oroszországon belül. Úgy gondolom, el kell kezdenünk a végjátékon gondolkodni, mert a végjáték valószínűleg tavasszal kezdődik.

Ezután el kell kezdenünk gondolkodni azon, hogy mi lesz a nukleáris támaszpontokkal, aztán el kell kezdenünk gondolkodni arról, hogyan néz ki egy kaotikus, atomenergiával működő Oroszország – szóval sok a tennivaló.

08:02
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

A nyugati támogatás összeomlása árulás lenne

James Heappey brit védelmi miniszter szerint Vlagyimir Putyin úgy gondolhatja, hogy az élelmiszer- és energiaárak emelkedése megtörheti az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatást. "Az a feladatunk, hogy bebizonyítsuk, hogy tévedett. A jelek szerint korántsem gyengíti a nemzetközi közösség hangulatát, hanem erősíti.

Emberek százmilliói szerte Európában rosszkedvűen fogadják a megélhetési költségeik emelkedését, mert tudják, milyen fontos a helyes cselekedet. Ha hagynánk összeomlani a támogatást, azt jelentené, hogy eláruljuk az ukrán népet, és átadjuk Putyinnak az általa eddig elért területi előnyöket" - mondta James Heappey. Hozzátette, hogy az Egyesült Királyság a tél folyamán továbbra is megadja az ukránoknak, "amire szükségük van".

08:44
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

Zambia magyarázatot vár

Zambia magyarázatot kér egy Oroszország által besorozott és Ukrajnába küldött állampolgára halálának körülményeiről. Stanley Kakubo zambiai külügyminiszter azt akarja megtudni, hogy egy Moszkvában börtönbüntetést töltő zambiai állampolgárt hogyan toborozhattak harcra Ukrajnában, ahol megölték. A zambiai állampolgár egy 23 éves, ösztöndíjjal Oroszországban tartózkodó diák volt, aki Moszkva közelében töltötte börtönbüntetését, miután drogbirtoklásért elítélték.
Zambia sok más afrikai országhoz hasonlóan semleges álláspontot képvisel az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban, de elítéli a háború minden formáját.

09:55
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

A brit kormányfő szembeszáll Lavrovval

Rishi Sunak brit miniszterelnök „pária államnak" nevezte Oroszországot a G20-ak indonéziai találkozójának előestéjén, ahol megfogadta, hogy nyilvánosan szembeszáll Moszkva képviselőjével. A brit kormányfő kijelentette, hogy a csúcstalálkozón minden lehetőséget megragad, hogy szembeszálljon Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, aki Vlagyimir Putyin távollétében van jelen. „Oroszország pária állammá válik, és Putyin nincs ott, hogy felelősséget vállaljon azért, amit csinál" – mondta Sunak újságíróknak.

10:36
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

Kalapáccsal vertek agyon egy dezertőrt

Kalapáccsal szétverték a fejét, így végeztek ki egy volt orosz elítéltet, aki átállt Ukrajnába, miután a Kremlhez köthető Wagner katonai csoport beszervezte. Jevgenyij Nuzsin meggyilkolásának felvételét a hétvégén tette közzé a Wagnerhez köthető Gray Zone Telegram csatorna.

10:45
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

8 milliárd euró

Az EU és tagállamai eddig összesen legalább 8 milliárd euró értékben biztosítottak fegyvereket és katonai felszerelést Ukrajnának – közölte Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője.

10:52
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

NAÜ-misszió érkezik Ukrajnába

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója bejelentette, hogy a szervezet nukleáris biztonsági és védelmi missziót küld három működő ukrajnai atomerőműbe, valamint Csernobilba. A hivatal Ukrajna kérésére ellenőrzi Dél-Ukrajnát, a Hmelnickij és Rivne Atomerőművet – áll a közleményben.

11:10
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok mégis adna drónokat

Az Egyesült Államok megvizsgálja a fejlett drónok átadásának lehetőségét Ukrajna számára. Két meg nem nevezett tisztviselő azt mondta, hogy tanulmányozták a fejlett Grey Eagle MQ-1C drónokon végrehajtható változtatásokat, amelyek csökkentenék annak a valószínűségét, hogy a drónok fedélzetén érzékeny technológiát ellopják a csatatéren. Korábban a Wall Street Journal arról számolt be, hogy a Biden-kormányzat megtagadta Ukrajnának a drónok átadását.

11:31
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

Egy kanadai önkéntes meghalt Donyeck megyében

A CBC jelentése szerint Joseph Hildebrand, a kanadai Saskatchewanból származó 33 éves farmer, aki korábban Afganisztánban szolgált, egy harci küldetés közben meghalt a Donyeck megyei Bahmut közelében. A család elmondása szerint Hildebrand haláláról a katonatársaitól értesültek, akik telefonon azt mondták nekik, hogy a küldetésükben részt vevő 12 ember közül kilenc meghalt.

11:43
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

Fontos tárgyalás az ENSZ és Oroszország között

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tárgyalt António Guterres ENSZ főtitkárral, minden bizonnyal a béketárgyalások mellett szóba kerülhetett a Fekete-tengeren történő gabonaszállítás folyamatosságának fenntartása is.

12:02
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

Megdöbbentő orosz kijelentés

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nemrég arról beszélt, hogy a NATO és az Európai Unió hibrid háborút folytat Ukrajnában. A Ria Novostinak adott interjújában elmondta azt is, hogy Emmanuel Marcon francia elnök továbbra is kapcsolatban van Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és keresik a megoldást a háború lezárására. Lavrov szerint ugyanakkor az ukrán fél nem hajlandó tárgyalni.

12:32
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

Törökország az Egyesült Államokkal tárgyalt

Kereskedelmi és biztonsági kérdésekről, regionális fejleményekről, valamint a kétoldalú kapcsolatokról egyeztetett Recep Tayyip Erdogan török államfő és Joe Biden amerikai elnök a G20-csoport csúcstalálkozóján tartott kétoldalú megbeszélésén az indonéziai Bali szigetén fekvő Nusa Duában - közölte kedden a török elnöki hivatal.

A beszámoló szerint Biden részvétét fejezte ki Erdogannak a vasárnapi isztambuli terrortámadással kapcsolatban.

Az amerikai elnök egyúttal köszönetet mondott hivatali kollégájának azokért az erőfeszítésekért, amelyek biztosították a fekete-tengeri gabonafolyosót illetően az Oroszország és Ukrajna közötti problémák megoldását, továbbá a mechanizmus újraindítását.

Biden a találkozó során biztosította Erdogant: kormánya továbbra is támogatja, hogy Törökország F-16-os harci repülőket szerezzen be az Egyesült Államoktól. Az amerikai vezető végül azt hangsúlyozta, hogy Törökország fontos szerepet tölt be Svédország NATO-csatlakozásában.

13:09
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

Kína is megszólalt a háborúval kapcsolatban

Kína ellenzi Oroszország kizárását a G20-csoportból és más nemzetközi szervezetekből - jelentette ki Vang Ji kínai külügyminiszter kedden a G20-csúcstalálkozón, a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tartott kétoldalú találkozóján.

Támogatjuk Oroszország méltó szerepét a G20-ban és más nemzetközi szervezetekben, és úgy gondoljuk, hogy senkinek sincs joga elvenni Oroszország észszerű jogát a többoldalú nemzetközi szervezetekben való részvételben" - mondta Vang Ji.

"Oroszország és Kína mindent átfogó partnerséget és stratégiai együttműködést ápol egymással" - jelentette ki Lavrov. A kétoldalú találkozóról a külügyminiszter szóvivője, Marija Zaharova videófelvételt tett közzé, amelyen Lavrov és Vang Ji látható, amint kezet fognak egymással.

13:55
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

Brüsszel megvalósítja a vitatott tervet

Az Európai Unió katonai segítségnyújtási missziót (EUMAM Ukrajna) hozott létre az ukrán fegyveres erők képességének megerősítésére annak érdekében, hogy képes legyen védeni az ország területi egységét és önállóságát, valamint a polgári lakosságot az orosz agresszióval szemben - közölte az Európai Unió Tanácsa kedden.

14:12
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin szólt az oroszokhoz

Vlagyimir Putyin szerint néhány ország újra akarja írni a történelmet, ráadásul mindezt egyre agresszívebben teszik. A céljuk az orosz elnök szerint, hogy meggyengítsék Oroszországot. Mindezt úgy kívánják elérni, hogy éket vernek az emberek közé és destabilizálják a társadalmat. Putyin szerint az egyik legveszélyesebb ezen a területen a történelmi mítoszok terjesztése.

14:36
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok üzentek Ukrajnának

Dimitrij Peszkov elnöki szóvivő nemrég reagált Volodimir Zelenszkij békeformulájára, amely egy tíz pontból álló ukrán követelés. Ezzel kapcsolatba Peszkov elmondta, hogy az újabb ukrán álláspontra ugyanúgy tekintenek, mint az eddigiekre: Ukrajna nem akar tárgyalni a békéről.

15:07
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök Herszonról beszélt

A háború fordulópontjának tekinti Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrán hadsereg herszoni felszabadító hadműveletét, amely szerinte Ukrajna győzelméhez fog vezetni.

"Herszon országunk déli részének egyik legfontosabb városa, és az egyetlen regionális központ, amelyet Oroszországnak február 24-e után sikerült elfoglalnia. És most Herszon már szabad. Mit jelent ez? Védelmi erőink felszabadító hadművelete Ukrajna számára analóg a múlt számos csatájával, amelyek fordulópontot jelentettek a háborúkban. Olyan változásokat jelképeztek, amelyek után az emberek már tudták, kié lesz a győzelem, bár még küzdeni kellett érte. Ilyen volt például a D-Day, a szövetségesek partraszállása Normandiában (a második világháború idején). Ez még nem volt pont a gonosz elleni küzdelem végén, de már meghatározta az események egész menetét. Pontosan ezt érezzük most. Most, hogy Herszon szabad" - fogalmazott Zelenszkij kedden a G20-csúcs résztvevői előtt video-összeköttetésen keresztült mondott beszédében.

15:26
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

Óriási rakétacsapás Kijevben - fotó

16:28
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

Pusztító orosz támadás

Az oroszok támadást indítottak Kijev ellen, legalább két rakéta csapódott be az ukrán fővárosban - írja a BBC.

A rakétatámadásban két lakóépület sérült meg, azonban nemcsak Kijevben, hanem számos egyéb városra is lőttek az oroszok.

Az orosz hírforrások szerint közel egy tucat stratégiai bombázóról lőttek ki nagy precizitású rakétákat.

16:45
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanások Lvivben - videó

17:20
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz döntés az elfoglalt Melitopolról és Mariupolról

Vlagyimir Putyin orosz elnök a "katonai dicsőség városa" címet adta az elfoglalt Melitopol és Mariupol városoknak. Az indoklásban az áll, hogy mindkét város hősiesen, bátran és kitartóan harcolt a szabadságért és Oroszország függetlenségéjért.

17:39
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

Moszkvát támadhatják az ukránok

Légvédelmi és ütegelhárító eszközökkel meg kell erősíteni Oroszország Központi Szövetségi Körzete kritikus létesítményeinek védelmét - jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára a régió biztonsági helyzetéről kedden Brjanszkban megtartott tanácskozáson.

Patrusev szerint megszaporodtak az Ukrajnához köthető radikálisok és szélsőségesek arra irányuló kísérletei, hogy - egyebek között a "különleges hadművelet" kiváltotta migrációt kihasználva - beszivárogjanak Közép-Oroszországba. Ennek megállítására intézkedéseket sürgetett. Közölte, hogy a bűnüldöző szervek "létfontosságú létesítmények működésébe való szándékos beavatkozás" tényeit tapasztalták, egyebek között a közlekedési, valamint az üzemanyag- és energetikai létesítményekben.

17:52
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb robbanások Kijevben

Korábban két rakéta csapódott be Ukrajna fővárosába, a támadásoknak azonban úgy tűnik, hogy még nincs vége. A Zvezda értesülései szerint Kijevben újabb robbanások voltak, ezt több szemtanú is megerősítette. Emellett hasonló beszámolók érkeztek Odesszából is, Zelenszkij pedig kijelentette, hogy az ukrán infrastruktúra kritikus állapotban van a támadások miatt.

18:46
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

Elkészült az első németországi LNG-terminál kikötője

Elkészült kedden az első németországi tengeri kikötő, ahol cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas terminál működhet.

Az Alsó-Szászország tartományi Wilhelmshafennél a németországi nagyberuházások átfutási idejéhez képest rendkívüli gyorsasággal, 194 nap alatt építettek ki a csatlakozó infrastruktúrával együtt egy különleges mólót, amelynél a következő lépésben kialakítanak egy úgynevezett úszó terminált.

A terminál valójában egy speciális hajó - hivatalos elnevezéssel úszó tároló és visszagázosító szerelvény (Floating Storage and Regasification Unit - FSRU) -, amelynek révén gáz-halmazállapotúvá alakítják és a szárazföldi vezetékrendszerbe táplálják az Északi-tengeren tartályhajókon érkező LNG-t.

A beruházás menetrendje szerint az FSRU decemberben köt ki, az első LNG-tankerek pedig januárban érkeznek.

A szövetségi kormány szervezésében energetikai vállalatok hét ilyen úszó LNG-terminált fejlesztenek.

19:15
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

ENSZ: Mindkét oldalon kínoztak meg hadifoglyokat

Az ukrajnai háborúban orosz és ukrán oldalon egyaránt előfordult, hogy hadifoglyokat kínoztak meg - állapítja meg kedden közzétette jelentésében az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala.

Az ENSZ ukrajnai megfigyelőcsoportja mindkét oldalról több mint 100 fogollyal beszélgetett. Az orosz fogságból szabadultakkal elengedésük után beszéltek, mert Oroszország nem engedélyezte az ENSZ-nek, hogy felkeresse azokat a létesítményeket, ahol hadifoglyokat őriznek.

Matilda Bogner, a megfigyelés vezetője elmondta, az ukrán foglyok túlnyomó többsége bántalmazásokról számolt be, példaként említve a kutyatámadásokat, sokkolóval és tábori telefonokkal történő áramütéseket, valamint szexuális erőszakot.

Bogner hozzátette, a bánásmód célja a megfélemlítés és a megalázás volt.

19:41
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

Szergej Lavrov: Moszkva nem utasítja el a tárgyalásokat Ukrajnával, ezt csak Kijev teszi

Oroszország nem utasítja el a tárgyalásokat Ukrajnával, ezt csak Kijev teszi - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden az indonéziai G-20-csúcstalálkozón az ottani részvételét összegző sajtóértekezletén.

"Mi az elnökünk szájával több ízben megerősítettük, hogy nem utasítjuk el a tárgyalásokat. Ha valaki elutasítja, az Ukrajna. És minél tovább utasítja el, annál nehezebb lesz végül megállapodni" - mondta Lavrov.

Az orosz külügyminiszter "irreálisnak" minősítette a tárgyalások elé támasztott ukrán feltételeket.

Kifogásolta azt is, hogy míg a csúcson a felszólalók három percet kaptak hozzászólásaikra, Volodimir Zelenszkij húsz percig beszélhetett felvételről.

20:21
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

Kreml: Rablás az ENSZ-közgyűlés ukrajnai jóvátátel-határozata

Az orosz állam kirablásának hivatalossá tételét célozza az ENSZ-közgyűlésnek az a határozata, amely az Oroszország által Ukrajnának fizetendő jóvátételről rendelkezik - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

"Ennek a folyamatnak a szervezői megpróbálják befejezni arany- és devizatartalékaink elrablását, minthogy teljesen törvénytelenül zárolták őket. A művelet hivatalossá tétele történik az ENSZ felhasználásával" - mondta Peszkov.

Leszögezte, hogy "Oroszország szigorúan elutasítja ezt". Rámutatott, hogy a határozat jogilag nem kötelező érvényű, és Moszkva ennek megfelelően fogja kezelni.

A szóvivő szerint Oroszország mindent meg fog tenni, hogy megakadályozza a Nyugat által befagyasztott tartalékainak kisajátítását. Az orosz devizatartalékok lefoglalását a magántulajdon és a nemzetközi jog lábbal tiprásának nevezte.

20:47
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

Jelentős áramkimaradás volt Moldova-szerte az ukrán energiahálózatot érő orosz csapások következtében

Jelentős áramkimaradás volt kedden Moldova-szerte az ukrán energiahálózatot érő orosz rakétacsapások következtében, ugyanis elszakadt az ország áramellátását szolgáló egyik távvezeték - közölte Andrei Spinu moldovai infrastrukturális miniszter.

"Az utóbbi egy órában az ukrán energiahálózatot érő orosz bombázás hatására leállt a szállítás az országunk áramellátását szolgáló egyik távvezetéken" - ismertette Spinu. "Ez országszerte súlyos áramkimaradáshoz vezetett" - tette hozzá a tárcavezető.

Spinu elmondta, hogy a távvezetékek nem sérültek meg, hanem óvintézkedésként lekapcsolták őket. Hangsúlyozta, hogy a Moldelectrica helyi áramszolgáltató dolgozik az áramszolgáltatás helyreállításán.

21:20
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

Kína üdvözölte Oroszország atomháborút elutasító álláspontját

Ésszerűnek és felelősnek nevezte Vang Ji kínai külügyminiszter orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval folytatott megbeszélése során azt az orosz álláspontot, miszerint nem szabad megvívni egy atomháborút - közölte kedden a pekingi külügyi tárca.

A két politikus a G20 csoport indonéziai állam- és kormányfői találkozójának margóján folytatott eszmecserét.

Vang Ji egyben üdvözölte, hogy Oroszország nem utasítja el a tárgyalásokat Ukrajnával, és beleegyezett az ukrajnai gabonaexport fekete-tengeri szállítását lehetővé tevő humanitárius folyosó újranyitásába.

Kijelentette, hogy Peking továbbra is tárgyilagos és igazságos álláspontot fog képviselni az ukrajnai orosz hadművelet ügyében, illetve konstruktív szerepet kíván játszani a béketárgyalások elősegítésében.

21:45
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

A lengyel elnök és a lengyel kormányfő rendkívüli biztonsági tanácskozást hívtak össze

Rendkívüli tanácskozást hívott össze Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő az államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Irodában (BBN) - közölte kedd este a lengyel kormányszóvivő.

"A kialakult válsághelyzet miatt" az államfő és a miniszterelnök a kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága tagjaival tanácskozik - mondta el sajtóértekezletén Piotr Müller kormányszóvivő.

A szóvivő arra szólította fel a médiát, hogy "ne tegyen közzé meg nem erősített információkat". Az illetékes szolgálatok ""hiteles információkkal szolgálnak" a tanácskozáson, majd egy sajtókonferencián nyilvánosságra fogják hozni ezeket - tette hozzá Müller.

Korábban a lengyel Radio Zet honlapján és a Twitteren arról számolt be, hogy két ember meghalt az ukrán határhoz közeli Przewodów városban, miután két rakéta csapódott egy gabonaszárítóba.

22:16
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

Horváth József: Ukrajnában kulcskérdés az energiaellátó-rendszer védelme

Az oroszok megkezdték Ukrajna energiaellátó-rendszerének megsemmisítését; a jelen helyzetben kulcskérdés, hogy Ukrajnában a légvédelmi erők meg tudják-e védeni az elektromos ellátórendszert vagy a szomszédos államban Oroszország lehetetlen helyzetbe hozza a polgári lakosságot és a katonai hátországot is a tél folyamán - mondta az Alapjogokért Központ nemzetbiztonsági tanácsadója kedd este az M1 aktuális csatornán, arra reagálva, hogy leállt a Barátság kőolajvezeték.

Horváth József közölte, az oroszok részéről az új stratégia lényege, az elektromos áram a 21. században az az energia, amely nélkül gyakorlatilag működésképtelenné lehet tenni egy országot.

Példaként említette, hogy elektromos áramra van szükség a világításhoz, a kommunikációs rendszerek és a távfűtés működéséhez is. Az eddigi információik szerint Ukrajnában - az orosz bombázások hatására - az energiaellátó-rendszer csaknem 40 százaléka sérült meg.

22:30
november 15, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz védelmi tárca: Provokáció az orosz rakétákról szóló lengyel bejelentés

Provokációnak minősülnek azok a lengyel médiajelentések, valamint a lengyel hivatalos nyilatkozatok, amelyek szerint orosz rakéták csapódtak volna be lengyel területen, ezek célja eszkalálni a konfliktust - közölte kedd este az orosz védelmi minisztérium.

"A lengyel média és tisztviselők nyilatkozatai a Przewodów község közelében állítólagosan becsapódott +orosz+ rakétákról szándékos provokáció a helyzet eszkalálása érdekében. Az ukrán-lengyel államhatár közelében egyetlen célpontra sem mértek csapást orosz fegyverek" - hangzott a tárca közleménye

A védelmi minisztérium szerint a roncsoknak, amelyeket a helyi médiában bemutattak, semmi közük az orosz fegyverekhez.