Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 285. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
05:03
december 05, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:20
december 05, 2022
Vágólapra másolva!

Rakéták vs. motiváció

Az ukrán elnök számítása szerint a tél negyedik napján vannak túl, de legalább 86 még hátra van, amik egyre nehezebbek lesznek. Volodimir Zelenszkij éjszakai videóüzenetében azt mondta, hogy a telet ne próbaként fogják fel az emberek, hanem olyan időként, amely közelebb visz a fő célhoz, a győzelemhez.

"Oroszországnak még mindig vannak rakétái és előnye a tüzérség terén. Igen ám, de van valami, ami a megszállónak nincs és nem is lesz. Megvédjük otthonunkat, és ez a lehető legerősebb motivációt adja. A szabadságért harcolunk, és ez mindig megsokszorozza az erőt. Megvédjük az igazságot, és ez egyesíti az egész világot Ukrajna körül" - mondta az ukrán elnök.

05:27
december 05, 2022
Vágólapra másolva!

Egység és összefogás

"Ahhoz, hogy átvészeljük a telet, még kitartóbbnak és még egységesebbnek kell lennünk, mint valaha. Nem lehetnek belső konfliktusok és viszályok, amelyek mindannyiunkat meggyengíthetnek. Egész Ukrajnának a legyőzhetetlenség egységes pontjává kell válnia, és minden nap, minden este eze kell dolgoznia az államnak, a cégeknek, az emberek – ukránoknak, mind együtt" - mondta Volodimir Zelenszkij.

05:51
december 05, 2022
Vágólapra másolva!

A mocsaras talaj segíti az oroszokat Bahmutnál

Mivel az időjárás nedvesre és hidegre fordul Ukrajnában, a körülmények jelentősen kihatnak a frontvonal helyzetére is. A csapadékos időjárás segít Oroszországnak megvédeni magát az ukrán erőfeszítésekkel szemben a föld visszafoglalására, és megnehezíti a támadó erők dolgát a kelet-ukrajnai Bahmutban.

A Bahmut környéki terület nagyon mocsaras. A nyílt, száraz terepen magabiztosan mozgó lánctalpas páncélozott járművek a sáros, nehéz földön csak szenvednek, alig képesek mozogni. Ez sebezhetőbbé teszi a támadó ukrán alakulatokat és a részben védekezésre kényszerített oroszokat segíti.  Szakértő szerint az időjárás fogja megszabni, hogy mikor megtörténnek meg a következő nagy manőverek a térségben.

06:23
december 05, 2022
Vágólapra másolva!

Amerikai hírszerzés: Lelassulnak a harcok

Az ukrajnai harcok lelassultak, és ez a lassulás valószínűleg folytatódni fog a következő téli hónapokban is - vélik az amerikai titkosszolgálatok. Avril Haines amerikai hírszerzési igazgató szerint azonban nincs bizonyíték az ukrán erők ellenállásának elhalványulására. Azt mondta, hogy mindkét oldal megpróbálja rendezni a sorait és felszerelni egységeit egy tavaszi ellentámadáshoz.

07:03
december 05, 2022
Vágólapra másolva!

Mit tudhat Putyin?

Avril Haines amerikai hírszerzési igazgató szerint Vlagyimir Putyin orosz elnöknek jelenleg nincs teljes képe arról, hogy milyen kihívásokkal áll szemben a hadserege, ugyanakkor abban is biztos, hogy már nincs annyira elszigetelve az invázióval kapcsolatos rossz hírektől, mint korábban. "Mi magunk lőszerhiányt látunk az orosz oldalon, emellett logisztikai problémákat és a harci morál csökkenését. Ezekkel biztosan Putyin is tisztában van" - mondta Avril Haines.

07:19
december 05, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. december 4-én az ukrán-magyar határszakaszon 5206 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3538 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 181 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. december 4-én 150 ember, köztük 32 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

07:48
december 05, 2022
Vágólapra másolva!

A nagy hideg már megint alkalmas a harcra

A Háborúkutató Intézet (Institute for the Study of War - ISW) elemzői az amerikai hírszerzéssel szemben arra számítanak, hogy a nagyobb hideg ismét a harcok fokozódását hozhatja. Az intézet Szerhij Haidai, Ukrajna luhanszki regionális kormányzójának megjegyzéseire hivatkozott, aki azt figyelte meg, hogy a kelet-donbászi régió időjárása megváltozott a téli körülmények beálltával.
A sáros, mély talajon nehezen mozgó gépesített egységek a fagyos talajon ismét magukra találhatnak és új lendületet vehetnek - véli az ISW.

08:10
december 05, 2022
Vágólapra másolva!

Folytatódnak a harcok Bahmut körül

Folytatódnak a heves harcok a donbászi Bahmut városa körül, ahol az orosz erők hat hónapja küzdenek a minimális előrelépésért. A közösségi médiában megjelent jelentések azt sugallják, hogy az ukrán erők előrehaladást értek el a Dnyeper folyó keleti partján, a közelmúltban felszabadult Herszon városával szembeni hadműveletekben, miután a múlt hónapban kétéltű partraszállást jelentettek a Kinburn földnyelven.

Az orosz erők a Dnyeper nyugati partjáról való kivonulás óta a Herszon régió elleni tüzérségi támadásokat is fokozták.

08:33
december 05, 2022
Vágólapra másolva!

Felelősségre vonás

Az Egyesült Nemzetek Szervezetében kering egy határozattervezet egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozásáról, amely Oroszországot felelősségre vonná az ukrajnai agressziós bűncselekményekért. A jelek arra is utalnak, hogy a javaslattal szembeni amerikai ellenállás enyhülhet az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij lobbitevékenységének hatására.

Beth Van Schaack, az Egyesült Államok globális büntető igazságszolgáltatásért felelős nagykövete a héten ezt mondta: 

Eddig az ENSZ közgyűlésének Ukrajnával kapcsolatos összes határozata érvényesült. A számok elég erősek voltak.

A nemzetközi büntetőbíróság már megkezdte az ukrajnai háborús bűnök kivizsgálását, de nem indíthat eljárást a Kreml vezetése ellen a szélesebb körű agressziós bűncselekmény miatt, mivel Oroszország nem írta alá a vonatkozó statútumot.

09:02
december 05, 2022
Vágólapra másolva!

Önerősítő ördögi körök

Irán vezetése „ördögi körbe" zárta magát a tüntetések és Oroszország felfegyverzése miatt – mondta az Egyesült Államok különmegbízottja. „Minél többeket elnyom Irán, annál több szankció lesz; Minél több a szankció, Irán annál inkább elszigeteltnek érzi magát" – mondta Rob Malley, az Egyesült Államok iráni különmegbízottja egy római konferencián.

„Minél elszigeteltebbnek érzik magukat, annál inkább Oroszország felé fordulnak; minél inkább Oroszországhoz fordulnak, annál több szankció lesz, minél jobban romlik a klíma, annál kisebb az atomdiplomácia valószínűsége. Tehát most igaz, hogy az ördögi körök mind önerősítőek." Avril Haines amerikai hírszerzési főnök szerint aggasztó bizonyítékok vannak arról, hogy Oroszország el kívánja mélyíteni Iránnal a katonai együttműködést.

09:35
december 05, 2022
Vágólapra másolva!

Papok elleni szankciók

Ukrajna szankciókat szab ki egy Moszkva-barát egyházhoz köthető 10 magas rangú papra, azzal az indokkal, hogy megegyeztek az orosz megszálló hatóságokkal való együttműködésben, vagy igazolták Moszkva invázióját – közölte a biztonsági szolgálat.

10:01
december 05, 2022
Vágólapra másolva!

Elalasztják a civilek műtéteit Donyeckben

Az ukrán vezérkar állítása szerint Oroszország határozatlan időre elhalasztja a civil polgárok tervezett műtéteit a megszállt Donyeckben a sebesültek orosz katonák számának növekedése miatt. Ukrán értesülések szerint mintegy 300 sebesült orosz katonát szállítottak át a megszállt Luhanszk megyei Novopskovba.

10:32
december 05, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz útlevél kell a nyugdíjhoz

Az ukrán vezérkar úgy tudja, hogy Oroszország a megszállt Herszon megyében arra kényszeríti az idős embereket, hogy orosz útlevelet igényeljenek.

Ez ugyanis az alapfeltétele a nyugdíj kiutalásának.

11:10
december 05, 2022
Vágólapra másolva!

Herszon nagy részén ismét van áram és víz

Herszon megye kormányzója, Jaroszlav Janusevics arról számolt be, hogy a háztartások 85%-ában – csaknem 113 000 fogyasztónál – már helyreállították az elektromos áramot.

Arra számít, hogy a szivattyútelep működésének újraindulása után a lakosság 70%-ának hamarosan helyreáll a vízellátása is.

11:35
december 05, 2022
Vágólapra másolva!

Újjáépítés 600 milliárd euróból

Anna Bjerde, a Világbank Európáért és Közép-Ázsiáért felelős alelnöke a Die Press című osztrák lapnak azt mondta, hogy az Oroszország által február 24. óta megrongált vagy teljesen lerombolt ukrajnai infrastruktúra újjáépítésének költségei 500-600 milliárd euróba fognak kerülni.

12:01
december 05, 2022
Vágólapra másolva!

Kilenc teherhajó indult útnak

Az ukrán Infrastrukturális Minisztérium azt közölte, hogy a hétvégén kilenc, gabonával megrakott teherhajó hagyta el Odesszát, hogy afrikai országokba szállítson élelmiszert a "Gabona Ukrajnából" program keretében.

12:36
december 05, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz támadás érte Zaporizzsját

Oroszország december 5-én éjjel megtámadja Zaporizzsját. A városi tanácsának titkára, Anatolij Kurtijev azt mondta, hogy a város ipari és energetikai infrastruktúráját érte csapás.

A támadás következtében az egyik magánvállalkozás épülete megsérült. Áldozatokról egyelőre nincs információ. A mentőszolgálatok a helyszínen dolgoznak.

13:09
december 05, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanásokat jelentettek Krivij Rihben

Olekszandr Vilkul, Krivij Rih katonai adminisztrációjának vezetője arról számolt be, hogy december 5-én éjszaka erőteljes robbanások hallatszottak a városban. Vilkul nem közölt további részleteket.

13:35
december 05, 2022
Vágólapra másolva!

Litvánia tüzérségi lövedékeket küld Ukrajnába

Arvidasz Anuszauszkasz litván védelmi miniszter bejelentette, hogy országa 155 mm-es tüzérségi lövedékeket szállít Ukrajnának.

13:58
december 05, 2022
Vágólapra másolva!

Célzott robbantások

Az orosz média repülőtereken történt robbanásokról és dróntámadásokról számolt be.

A Moszkvához közeli Djazilevo repülőterén felrobbant egy üzemanyagtartály, három ember meghalt, hat pedig megsebesült - jelentette a RIA Novosztyi orosz állami ellenőrzésű hírügynökség december 5-én.

14:29
december 05, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz légierő lényegesen kevesebb támadást hajt végre Ukrajnában

Az orosz taktikai harci repülőgépek jelenleg naponta kevesebb mint 100 bevetést hajtanak végre Ukrajna felett, szemben a márciusi napi 300-zal - jelentette a brit védelmi minisztérium december 5-én.

14:55
december 05, 2022
Vágólapra másolva!

Valaki állatszemeket küldött az ukrán konzulátusnak

Az ukrán külügyminisztérium jelentése szerint a spanyol rendőrség lefoglalt három ukrán konzulátusainak címzett borítékot, Madridban, Barcelonában és Malagában, amelyekben állatszemek voltak.

15:19
december 05, 2022
Vágólapra másolva!

Finnország csatlakozik a NATO-hoz

Finnország kormánya törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek a NATO-hoz való csatlakozásról.

15:55
december 05, 2022
Vágólapra másolva!

Készül a 9-ik szankciócsomag Oroszország ellen

Az Európai Bizottság és az EU országai tárgyalnak az Oroszországgal szembeni 9. szankciócsomag előkészítéséről.

A korlátozó lista 180 tételt tartalmazhat, többek között a technológia, a pénzügyek és a média területén - írja a Politico.

05:20
december 06, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.