Oroszország új fegyvereket vet be, megsérült egy atomerőmű

Események

conflict Horizontal orosz ukrán háború
Az ukrán fegyveres erők keretein belül újonnan megalakult "szibériai zászlóalj" tagjai katonai kiképzésen vesznek részt Kijev mellett
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 609. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
06:04
október 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:16
október 25, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. október 24-én az ukrán-magyar határszakaszon 5293 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3916 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 57 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:24
október 25, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: A motiváció is fegyver

Lépésről lépésre egy történelmi mérföldkő felé haladunk, azon dolgozunk, hogy már ebben az évben megkezdődjenek az Ukrajna EU-tagságáról szóló tárgyalások - mondta éjszskai videójában Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán elnök szerint a csatlakozási tárgyalások megkezdése jelentős gyakorlati hatással lesz minden ukrán civilre és katonára is. "A motiváció is fegyver, és fel kell tölteni. Arra számítunk, hogy az ukrán motiváció erőteljes fellendülését jelenti a tárgyalás. Köszönet minden partnerünknek, aki velünk dolgozik, hogy ezt közelebb hozzuk" - mondta Volodimir Zelenszkij.

07:10
október 25, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Az orosz haditengerészet visszavonul a Krímből

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy prágai biztonsági konferencián azt mondta, az orosz haditengerészet már nem tud működni a Fekete-tenger nyugati részén, és fokozatosan visszavonul a Krímből.

Azt is mondta, Oroszországnak nincs többé "egyetlen biztonságos bázisa vagy teljesen védett logisztikai útvonala a Krímben vagy a megszállt fekete- és azovi-tengerparton". Zelenszkij hozzátette, hogy csak idő kérdése, hogy Ukrajna teljes tűzuralmat szerezzen a Krím felett.

07:57
október 25, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz támadások károkat okoztak a herszoni kórházban

Az éjszakai ágyúzások súlyosan megrongáltak egy kórházat Bilozerka faluban – közölte Herszon regionális katonai igazgatása. Kozatszke községben egy 63 éves nő és egy 66 éves férfi megsebesült.

Egy tűzoltószertár tetőzete és ablakai megsérültek egy másik légicsapásban, de a belsejében lévő berendezések sértetlenek maradtak, és senki sem sérült meg bent – ??közölte az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat.

08:56
október 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán ékszereket foglalt le a spanyol rendőrség

A spanyol rendőrség közlése szerint 11 ősi arany ékszert foglaltak le, amelyeket 2016-ban vittek ki Ukrajnából. Öt embert gyanúsítanak azzal, hogy megpróbálták eladni a darabokat, és letartóztatták őket az elmúlt hetekben. A bandában három spanyol mellett két ukrán volt, egyikük egy ortodox pap.

A körülbelül 60 millió euró értékű ékszer az ie. 8.- 4. századból származik. A tárgyak Ukrajna nemzeti örökségének részét képezik. Eltűntek, miután 2009 és 2013 között kiállították őket egy kijevi múzeumban.

09:37
október 25, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz disszidensek álltak be az ukrán hadseregbe

A kijevi régió egy titkos helyén képzik ki a "szibériai zászlóalj" fegyvereseit. Az egység Ukrajna oldalán harcoló oroszokból áll. A zászlóaljat egy volt orosz katonai hírszerző tiszt állította fel azzal a céllal, hogy megzavarja az orosz tevékenységet.
Vlagyiszlav Ammosov alapító a Szabad Európa Rádiónak azt mondta, hogy zászlóalja "készen áll arra, hogy bármikor belépjen Oroszország területére egy szabotázs- és felderítőcsoport részeként.
Az egység különböző etnikumokhoz tartozó disszidensekkel van tele, akiket másodrendű állampolgárként kezelnek Oroszországban.

10:12
október 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ausztrál fémnyomtató segíti az ukránokat

Ausztrália egy 20 millió ausztrál dollár (kb.: 4,5 milliárd forint) értékű katonai segélycsomag részeként 3D fémnyomtatót és drónellenes rendszereket küld Ukrajnába. Anthony Albanese miniszterelnök azt mondta, hogy „Ausztrália továbbra is állhatatosan támogatja Ukrajnát, hogy megvédje magát".
Ausztrália eddig körülbelül 910 millió ausztrál dollárra (kb.: 207 milliárd forint) tehető segélyat adott Ukrajnának. Úgy tudni, az ausztrál miniszterelnök az ukrajnai konfliktusról tárgyal majd Joe Bidennel amerikai látogatása során.

10:45
október 25, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb német eurómilliárdra számít Ukrajna

Ukrajna azt várja, hogy Németország további 1,4 milliárd eurót biztosít neki légvédelmének javítására, és segíti átvészelni az Oroszországgal vívott háború második telét – mondta Denisz Smihal, Ukrajna miniszterelnöke.

11:23
október 25, 2023
Vágólapra másolva!

Bizalmi légkör

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Teheránban találkozott Ebrahim Raisi iráni elnökkel. Oroszország és Irán „bizalmi" légkörben erősíti kétoldalú kapcsolatait – közölte az orosz külügyminisztérium.

12:14
október 25, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország új drónokat vet be

Oroszország a Shahed drónok mellé olcsóbb hazai drónokat telepít. A nagy hatótávolságú drónokat és azok variánsait nem rég alkalmazták Kijev régiója ellen egy támadás során – közölte az Institute for the Study of War.

12:44
október 25, 2023
Vágólapra másolva!

Drón robbant fel egy mezőn Szevasztopolban

Szevasztopolban a Kara-Koba régióban landolt egy drón és egy mezőn felrobbant – jelentette be a város vezetője, Mihail Razvozsaev Telegram csatornáján.

13:38
október 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán katonák Belgorod régiójában támadtak

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) Belgorod régiójában támadtak és próbáltak csatát indítani a térség határa közelében- számolt be a Shot a Telegram csatornán.

A közleményben hozzátették, hogy ukrán katonák tüzet nyitottak Krasznij Khutor falura, legalább 10-szer lőttek a lakott területre.

14:26
október 25, 2023
Vágólapra másolva!

Drónokat lőttek le Brjanszk felett

A légvédelmi rendszerek Brjanszk régiója felett négy drónt lőttek le – közölte az orosz védelmi minisztérium a Telegram csatornán .

A régió kormányzója szerint személyi sérülés nem történt és károk sem keletkeztek.

15:02
október 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna támadásokat imitál Krasznolimannál

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) Krasznoliman irányában támadásokat szimulálnak – mondta el Andrej Marochko, a Luhanszki Népköztársaság (LPR) nyugalmazott alezredese a RIA Novosztyinak.

„Az ellenség megpróbálja elterelni a figyelmünket Krasznoliman irányában. Több területen is támadási kísérletet szimulálnak" – mondta.

Marochko hozzátette, hogy Ukrajna fokozta a drónok használatát is, hogy megnehezítse az orosz tüzérség munkáját.

15:37
október 25, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország újra támadta Avdiivkát

Ukrán tisztségviselők szerint az orosz erők kedden újra támadták a kelet-ukrajnában található Avdiivka városát.
Hozzátették, a súlyos veszteségek arra kényszerítették Oroszországot, hogy a szárazföldi előrenyomulás helyett légi támadásokra váltsanak.

16:12
október 25, 2023
Vágólapra másolva!

Halálos támadás Kupjanszknál

Két civil meghalt egy tüzérségi támadásban egy Kupjanszk melletti faluban – közölte Oleh Szinyehubov, Harkov regionális kormányzója.

16:58
október 25, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz sikerek Bahmutnál

Oroszország sikeres tüzérségi és légicsapásokat hajtott végre Bahmut közelében. A Reuters azt állítja, hogy egyelőre nem tudta függetlenül ellenőrizni a helyszíni beszámolókat.

17:23
október 25, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország kilép az atomfegyver-kísérleteket tiltó szerződésből

Az orosz parlament elfogadta a kilépést az atomfegyver-kísérleteket tiltó globális szerződésből – írja a Reuters

A felsőház, a Szövetségi Tanács 156 szavazattal fogadta el a törvényt, miután egyhangúlag az alsóház, a Duma is elfogadta azt. Most Vlagyimir Putyin elnök aláírására vár a törvény.

17:53
október 25, 2023
Vágólapra másolva!

Megsérült Hmelnickij régió atomerőműve

Oroszország csapást mért Hmelnickij régiójára. A légvédelem lelőtte a beérkező rakétákat, de a lehulló törmelék épületeket károsított meg, és megrongálódott a régió atomerőműve is – közölte az Energiaügyi Minisztérium október 25-én.

Hozzátették, a támadásban legalább 16 ember megsérült.

18:24
október 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán szabotázscsoportok jelentek meg a Dnyeper mentén

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) szabotázs- és felderítő csoportjai (DRG) próbálnak partra szállni a Dnyeper menti területeken – mondta Vlagyimir Saldo regionális kormányzó a RIA Novosztyinak.

„A Herszon régió frontvonalának legaktívabb szakasza jelenleg a Dnyeper mentén található Aleskitől kezdődik és tart egészen Novaja Kahovkáig" – tette hozzá a kormányzó.

19:00
október 25, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszorszárg ATACMS rakétákat lőtt le

Az orosz légvédelmi rendszerek a különleges hadművelet során először lőttek le két ATACMS rakétát – jelentette a hadosztály az orosz védelmi minisztériumnak.

„Az elmúlt 24 órában két amerikai gyártmányú ATACMS hadműveleti-taktikai rakétát, egy S-200-as légvédelmi rakétát, valamint két HARM radarellenes rakétát és két amerikai gyártmányú HIMARS többszörös kilövésű rakétarendszert fogtak el" – jelentette az osztály.

19:34
október 25, 2023
Vágólapra másolva!

Németország több mint 195 millió eurót ígér Ukrajnának

Németország 195 millió eurót (75 milliárd forint) ígért Ukrajna energiaellátásának biztosítására és az ukrán energetikai vállalatok támogatására a közelgő tél miatt - jelentette be a német fejlesztési minisztérium október 25-én.

20:00
október 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna felpörgeti a dróngyártást

Ukrajna már most is több ezer drónt gyárt havonta, de ez a szám hamarosan havi több tízezerre fog nőni - jelentette ki október 25-én Oleksandr Kamyshin stratégiai iparágakért felelős miniszter.

20:32
október 25, 2023
Vágólapra másolva!

Több ezren maradtak áram nélkül Ukrajnában

Oroszország csapást mért Hmelnickij régiójára. A villanyvezetékekben keletkezett károk miatt 1860 házban nincs áram.

A helyreállítási munkálatok megkezdődnek, amint a mérnökök a helyszínre jutnak - közölte az ukrán energiaügyi minisztérium.

21:01
október 25, 2023
Vágólapra másolva!

Egy civil meghalt az orosz bombatámadásban

Körülbelül 07:20-kor az ellenség irányított légibombát dobott le a város (Beriszlav) egyik lakónegyedére, ami egy lakóházat talált el. Sajnos, egy 42 éves férfi halálosan megsebesült

- közölte Olekszandr Prokudin a Telegramon.

Prokudin elmondta, hogy az elmúlt 24 órában az orosz erők 35 légitámadást hajtottak végre a régióban.

23:40
október 25, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország ma tesztelte egy nukleáris válaszcsapás kivitelezését

A közlemény szerint egy Yars interkontinentális ballisztikus rakétát lőttek ki egy tesztpályáról egy kelet-oroszországi célpontra és egy nukleáris meghajtású tengeralattjáró ballisztikus rakétát lőtt ki a Barents-tengerről, valamint a Tu-95MS nagy hatótávolságú bombázók levegőből indítható cirkálórakétákat teszteltek.

Oroszország közölte, hogy annak ellenére, hogy a mai nap folyamán kilépett a nukleáris fegyverek tesztelését tiltó globális egyezményből, nem tervezi, hogy felhagy a nukleáris kísérleti robbantásokra vonatkozó 1992-es moratóriummal.

00:00
október 25, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások történtek Nyikolajevben

Robbanásokat lehetett hallani szerdán az ukrajnai Nyikolajevben egy légitámadás miatt - jelentette a köztelevízió Telegram-csatornáján.

Az ukrán Digitális Átalakulás Minisztériumának online térképe szerint Nyikolajev térségében 19:27-kor légiriadót rendeltek el.

01:51
október 25, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok lelőttek két nagy hatótávolságú amerikai rakétát

Az orosz hadsereg azt állítja, hogy légvédelmi erői lelőttek két nagy hatótávolságú, amerikai gyártmányú ATACMS rakétát, amelyeket Ukrajna lőtt ki orosz célpontokra. Az állami média szerint ez volt az első ilyen eset.

02:33
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Fokozza a mozgósítást az ukrán hadsereg

Többek között a fronton elszenvedett veszteségek miatt fokozzák a mozgósítást Ukrajnában – mondta Szergej Rahmanyin, a Verhovna Rada nemzetbiztonsági bizottságának tagja.Most további erőforrásokra lesz szükség, a személyi állomány elvesztése, illetve az új alakulatok és dandárok megalakítása miatt– idézi a Strana.ua kiadvány Rakhmanyt.

06:29
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.