Diagnosztikai szarvashiba: tumor helyett gyerek

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Meike története, amelyről a Neuepresse német napilap internetes oldalán számolt be a napokban, a 21. század küszöbén különösen elképesztő. Az asszony a történtek után csaknem két évvel most indított kártérítési pert, s esete így került reflektorfénybe.

Az egész 2000 júniusában kezdődött. Akkor már két hónapja kimaradt a havi vérzése, ezért otthon elvégezte a terhességi gyorstesztet, ami negatívnak bizonyult. A kétségek eloszlatására azonban felkeresett egy hannoveri nőgyógyászt is. Az orvos szerint Meike prolaktin- (tejképző hormon) szintje túl magas volt. Ez a rendellenes hormonszint három esetben állhat fenn: lehet agydaganat tünete, de utalhat bakteriális fertőzésre vagy terhességre is.

Miután Meike prolaktinszintje nem állt helyre a több hónapos hormonális kezelés hatására, a nőgyógyász tumorra kezdett gyanakodni, és páciensét elküldte fejröntgenre, de ez is negatív eredményt adott. 2001. márciusában 16-án kora délután Meike a tizenkilencedik konzultációra várt nőgyógyászánál, amikor a méhösszehúzódások elkezdődtek nála. Hat óra múlva édesanya lett. A gyerek 3100 grammal és 49 centiméterrel, a történtek ellenére szerencsére teljesen egészségesen született.

Meike most 5000 euró kártérítésért indított pert az alsó-szászországi bíróságon az őt ért "lelki veszteségek" miatt.
- Megfosztottak attól, hogy örömmel várjam gyermekem megszületését, nem lehetett részem a kismamáknak járó tiszteletben, gondoskodásban, plusz két hétbe tellett, amíg egyáltalán felfogtam, hogy mi történt - mondta el a Neuepressének.

Meike és ügyvédje a továbbiakban nem kívánt nyilatkozni a sajtónak. Nem tudni, a fiatal nőnél hogyan zárhatták ki egyértelműen a terhességet, végeztek-e megismételt terhességi tesztet és egyéb vizsgálatokat, s miként történhetett, hogy a terhesség idővel látható külső jelei sem ébresztettek kétséget.