Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

A babák a szaglásukkal találnak rá a mellbimbóra

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGO A harminc kisbaba közül huszonhárom a magzatvizes mellet választotta. Ha az újszülöttet hátára fekve kiságyba teszik, mozgása gyorsan megszűnik. Egészen másképp viselkednek az anyjuk mellkasára helyezett kisbabák. Ők ugyanis élénken mozognak, feltehetően azért, mert a mell, a magzatvíz és az egyéb, anyától származó szagingerek segítik elő ilyenkor az újszülött céltudatos mozgását, hogy elérje a mellbimbót.
Hasonló eredményre jutott az a vizsgálat is, amelynek során harminc újszülöttet teszteltek, hogy közvetlenül a szülés után anyjuk lemosott vagy természetes állapotában meghagyott mellét választják-e. Huszonketten a le nem mosott mellbimbóhoz kúsztak oda, hogy szopni kezdjenek. A választást a szagkülönbséggel magyarázták a kutatók: az anya természetes illata vonzóbb volt a kis újszülött számára.

Babás könyvek


Az újszülöttek érzékelésével, a csecsemővel folytatott kommunikációval kapcsolatos legújabb kutatásokról más érdekességeket is olvashatnak Dr. Makói Zita: Hogyan mondjam el neked című könyvében.
Minden, amit a babákról, vagyis csecsemőkről és kisgyermekekről tudni kell - Új babalexikon
A születés előtti kommunikációról szóló könyv - Anya, beszélgess velem!


az egyének szaga befolyásolhatja a párválasztást

Gyakran megfigyelhető, hogy olyan esetekben, amikor a csecsemő nem akar szopni, valójában félrevezető szagingerek zavarják meg, például erős parfüm, dezodor vagy a mell fertőtlenítőszeres lemosása. A szoptató anyának tehát egyáltalán nem szükséges a szokásos tisztálkodási szokásokon felül fertőtlenítenie magát, sőt, a mellbimbónak kifejezetten árt a mindennapos szappanos lemosás, mert eltávolítja a bimbó körül termelődő természetes védőanyagot.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről