Nyolcvan zenész a Mayday-en

Vágólapra másolva!
Március utolsó hétvégéjének szombatján negyedszerre érkezik Magyarországra a Mayday, szokás szerint az Albertirsai úti Hungexpóra. Az 1991 decemberében még a német DT64 rádióadó megmentésere gründolt jótékonysági rendezvény mára alaposan kinőtte magát, hogy mást ne mondjunk, nyolcvan dj és liveact jön a legnagyobb hazai technoeseményre (na meg -  az eddigiekből kiindulva - legalább tízezer partyarc). A legnagyobb nevek: a Mayday-szülőatya Westbam, a brazil hardtechno-páros Pet Duo, illetve a Love Parade-alapító Dr. Motte.
Vágólapra másolva!

De aggodalomra semmi ok, az F és F2 pavilonokban öt helyszínt alakítanak ki, sőt időben sem sűrítik össze az eseményeket: délután ötkor lesz kapunyitás, és a legelszántabbak egészen másnap délelőtt tízig rophatják. A nagy külföldi fellépők között nemcsak jól ismert neveket találni, hanem az itteni debütálásukra készülő előadókat is. Ami pedig a magyarokat illeti, nem fog hiányozni senki, aki e műfajban számít.

A fő táncterület fellépői felsorolásának élére a Mayday egyik alapítója, a német Westbam kívánkozik. Aztán érkezik a belga közönségkedvenc, Marco Bailey, a spanyol mixkirály, Cristian Varela, egy nemrég feltűnt francia dj, Agoria, valamint a magyar közönség által jól ismert Marco Nastic, Dejan Milisevic páros (Szerbia-Montenegró) és Valentino Kanzyani (Szlovénia). Élőben fog játszani egy másik friss felfedezett, a holland Joris Voorn, továbbá az osztrák Titanium, illetve magyar részről a Mayday-himnuszt is jegyző Collins & Behnam duó. Ugyancsak a "nagyszínpadon" pörget Budai és Newl.

Westbam aka Maximilian Lenz nemcsak a német rave-közösség kiemelkedő figurája, hanem producer és társalapítója a Low Spiritnek, a berlini indie-dance legkiemelkedőbb labeljének is. A westfáliai Münsterből származó sztár neve a Westphalia Bambaataa szavak összevont, rövidített verziója. Dj-karrierjét 1983-ban kezdte a münsteri Odeon Clubban, majd 1984-ben véglegesen Berlinbe költözött. A népszerű Metropolban kezdte kidolgozni sajátos mixtechnikáját és hangzásvilágát, aminek híre gyorsan eljutott a fallal megosztott Berlin túloldalára is.

Első tizenkettesét Klaus Jankuhnnal adta ki, 17 címmel. Kitalálható, hogy Paul Hardcastle 19 című darabja adta az inspirációt, mely a legelső tizenkettes sample-ek egyike volt a világon. Korai éveinek kétségkívül legizgalmasabb előadása az 1988-ban, a szöuli olimpián előadott performansz volt, melyre egyenesen a német Goethe Intézet kérte föl.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Első albumára 1988-ig kellett várni, de nem hiába: a The Cabinet az első átgondolt dj-koncepciót tükrözte Nyugat-Németországban. Ezen található a The Roof Is on Fire című szám is, ami igazi áttörést hozott a művész és kiadója, a Low Spirit Recordings számára is. Ezután egymás után jöttek ki az olyan számok, mint a Monkey Say Monkey Do, az And Party vagy a No More Fucking Rock'n'roll. 1991-ben megjelentette második albumát is A Practising Maniac At Work címmel.

Aztán az első Mayday-t 1991. december 14-én tartották meg. Westbam nagy részt vállalt a koncepció kidolgozásában Klaus Jankuhnnal együtt, akivel valamivel később megalapították a Members of Mayday formációt. Ez alatt szerezték a Mayday-himnuszokat, melyek azóta a világtechno igazi slágereivé váltak.

1994-ben kiadta a Bam Bam Bam című harmadik albumát, a legismertebb Westbam-klasszikussal, a Celebration Generationnel. Maga az album a tizennegyedik helyen is tanyázott a német chartokon, és csak Németországban közel százötvenezer példányt adták el belőle.

Az első Members of Mayday-nagylemez 1995-ben jelent meg. A páros 1996-tól folyamatosan turnézott az USA-tól Japánig, de többször járt Afrikában és Ausztráliában is. 1996-ban JDJ International megjelentette a Westbam - Ich bin ein Bass-liner, the Purismmix from JDJ című albumot is, majd 1997-re Westbam már könyvet is írt, a mixelésről, a vágásról és a szkreccselésről (Mix, Cuts & Scratches).

1998-ban Dr. Mottéval jelentetett meg közös lemezt Music Is the Key - Loveparade 99 címen, melyet 2000-ben és 2001-ben is egy-egy újabb, hasonló című követett. Aztán a változatosság kedvéért együtt dolgozott Nenával, aminek eredményeképpen megszületett az Oldschool, Baby, majd két évvel később az újragondolt híres sláger, a 99 Luftballons.

Forrás: [origo]