Összetört break-illúziók - lemezújdonságok a Deeptől

Vágólapra másolva!
Október elején fontos break-veteránok albumait dobta ki az Against the Grain kiadó Londonban. A Freestylers hűtlen lett hagyományos stílusához, ezt lemeze Adventures in Freestyle címében sejteti is. A producer Krafty Kuts viszont nem okoz csalódást Freakshow című albumán. Ez utóbbi október tizenhatodikától, Deep Distribution jóvoltából már Magyarországon is kapható.
Vágólapra másolva!

Már negyedik albumával, az Adventures in Freestyle-lal jött elő a breakszcéna Magyarországon is jól ismert nagycsapata, a Freestylers. A kiadványt október hatodikán dobta piacra az Against the Grain kiadó Londonban.

A csapat fergeteges magyarországi koncertjeit látogatók - legutóbb a Hegyalja Fesztiválon találkozhattak velük - talán nem is tudják, hogy nem egy zenekar, hanem két producer, Aston Harvey ás Matt Cantor alkotja a "szűk" Freestylerst, akik rengeteg közreműködővel készítik albumaikat, és egy állandóan változó összetételű koncertzenekarral abszolválják a fellépéseiket.

Első két albumukat, köztük az áttörést jelentő 1998-as We Rock Hard-ot - az emlékezetes Ruffneck vagy B-Boy Stance című slágerekkel - még a Mammoth Records gondozta. A 2004-es harmadik album előtt azonban úgy gondolták a srácok, hogy ideje kiadót váltani. Ennek folyományaként egy ideig nem használhatták saját nevüket, melyet pereskedéssel szereztek vissza. A Raw As F**k álnévből lett végül a kicsit több drum'n'bass-szel játszó harmadik album címe.

Az Adventures in Freestyle kulcsembere, a producerek mellett, az idei magyarországi Mayday himnuszában is közreműködő Sir Real lett, de a Security, illetve a Painkiller című számban a Pendulum d'n'b-formáció is besegít. Az albumot hallgatva a hagyományos Freestylers-hangzást kedvelők talán csalódnak: bár a break sem marad ki, javarészt rockos, sőt tipikus britpop-számot is találni rajta.

Szintén az Against the Grain újdonsága az október kilencedikén megjelent Freakshow című album, amely a híres break- és hiphopproducer,. illetve -dj, Krafty Kuts keze munkája. Martin Reeves néven született emberünk első, 1998-as, Funky Elements című EP-je óta állandó tényező a törtek világában.

Jónéhány díjat is bekaszált már, többek között 2002-ben ő volt legjobb külföldi dj Ausztráliában, 2004-ben és 2005-ben pedig a Best Breaks Dj díját vitte el. A jelentős partyszíntérnek számító Magyarországon is megfordult jópárszor. Legutóbb augusztus végén az A38 hajón fedélközében generált óriási bugit.

Új albumát már megjelenésekor a hónap albumaként hirdette a Dj Mag. A cédét hallgatva ezen nem is csodálkozunk. De elég csak a közreműködők listáját mustrálni, akik között ott van a hiphopos Scratch Perverts, vagy Roni Size mc-je, Dynamite, de Tim Deliuxe és Theo nevét is említhetjük

Forrás: [origo]
Krufty Kuts

Az Against the Grain kiadványait idehaza terjesztő Deepnek köszönhetően a Freakshow október tizenhatodikától Magyarországon is kapható.

Peter Poppara