Gogol Bordello: gipsyfunk Madonnával

Vágólapra másolva!
Felléptek idén újra a Szigeten is, ráadásul új lemezük van, amiből már hallhattunk ízelítőt a Nagyszínpadon - ők a Gogol Bordello.
Vágólapra másolva!

Volt az idei Sziget Nagyszínpadán egy banda, amely a tikkasztó hőség és a délutáni kezdés ellenére jól megmozgatta a szép számú közönséget. A magát a gypsy-punk műfajba soroló Gogol Bordello hozzá van szokva az efféle helyzetekhez: a Live Earth rendezvényen Madonna mellett lépett színpadra.

A zenekar szigetes műsorának anyaga nagyrészt a frissen megjelent, Super Taranta! című új nagylemez dalaiból állt, amelyet most a CLS bocsát a nagyközönség elé. Cigányzene, klezmer, rock és funk egyaránt felfedezhető a dalokban, miközben az akusztikus gitáron játszó frontember, Eugene Hütz kirobbanó energiával énekel.

Eugene Hütz kalandos úton jutott el a zenekar későbbi szülőhelyére, New Yorkba: 1986-ban, a csernobili katasztrófa után evakuálták otthonából Nyugat-Ukrajnába, melyet aztán elhagyott, és Lengyelország, Magyarország, Ausztria és Olaszország érintésével jutott el 1993-ban az amerikai metropoliszba.

http://www.youtube.com/v/p_81l4DXlwM

Start Wearing Purple

Hütz New Yorkban emigráns orosz, ukrán, valamint helyi muzsikusokkal alakította meg zenekarát, mely kezdetben orosz-roma esküvői muzsikát játszott. A Gogol Bordello aztán néhány tagcsere nyomán - melyek során két izraeli muzsikus került a bandába - és a New York-i underground színtér termékenyítő erejének hatására jutott el mai izgalmasan sokszínű stílusáig - írták a fesztivál zenekarismertetőjében.

A debütáló albumot, a 2002-es Voi-La Intrudert - melynek a Nick Cave and The Bad Seeds dobosa, Jim Sclavunos volt a producere - összesen öt stúdióalbum követte. A legutóbbi a most megjelent: Super Taranta!

party.[origo].hu