Punk goes to ski disco

Vágólapra másolva!
Vigyázat, az egykori ASS rajongók most nagyot nézhetnek! Itt a vadiúj, horzsoló szuperdiszkó, Anima-módra. A frontember Prieger Zsolt szavaival élve a "DJ-szett és a live act egyfajta mutánsát" állítják színpadra február első hetében a Snowattacken. A tőlük megszokott, kisebb falunyi embert megmozgató zenekari felállás helyett tehát DJ show-ra számítsatok. No meg hatalmas riszálásra!
Vágólapra másolva!

Az animasoundsystem.hu-ról ingyenesen, remek minőségben letölthető a legutóbbi koncertalbumotok és egy ráadás remixlemez is. Ezt máris minden sítáborozónak melegen ajánljuk! No de mit nyújt egy Anima DJ-szett, amivel Franciaországba érkeztek?

Semmit sem abból, ami ezeken a lemezeken hallható. Meglehetősen eklektikus seggrázásra számítsatok: a '70-es évek funkja találkozik a Soulwaxszal, David Bowie-t mixelünk francia nu-discoval, South Park-filmzenét Grandmaster Flash-sel, és ezeket közben folyamatosan effektezzük, szkreccseljük, szóval van a szettünkben minden, ami érzésünk és elfogultságaink szerint belefér. Ráadásul ez a fajta táncos dizsi jellemző a jelenlegi Anima-koncertfelállásra is.

Vége ezzel a világmuzsikás korszaknak?

Jöhet még egyszer újra, de ennyire kevés népzenei motívum még soha sem volt az Anima zenéjében. Persze az az elfogult szeretet, ami az autentikus népzenéhez fűz bennünket, továbbra is él, de jelenleg maximum hallgatóként. A világzenei humbug egy kicsit kifulladt mára, én legalábbis már nagyon unom.

Egyébként meg a technót mindig is táncházas flessnek éreztem, mindig eszembe jut egy partyn az a gondolat, hogy akár egy lagziban a hatalmas sátorban, úgy izzadnak és forrnak össze az emberek az extázisban. Erről sokat szoktam beszélgetni Palotai Zsolt barátommal, aki egykoron aktív népdalgyűjtő volt. Még medvék elől is menekült az erdélyi havasokban.

Bízzunk benne, hogy a történelem ezúttal nem ismétli önmagát, és az Alpokban semmiféle vadállat nem fog üldözni! Apropó Alpok: a Snowattack helyszíne szerintem még a 15 éves fennállását ünneplő Anima koncertkörútjának állomásai közül is kirí majd. Gondolom, a másfél évtizedes működésetek alatt akadt már egy-két különleges meghívásotok.

Minden buli egyformán "vérre megy" és okoz boldogságot. Amikre szívesen emlékszem vissza, azok a hősidőkből való Tilos Partyk, a londoni Asian Dub Foundation-Anima közös koncert vagy az a spanyol fesztivál, amikor egy tó közepén felállított színpadon játszottunk roma zenészekkel a Pireneusok lábánál. Ez a francia síbuli is hasonlóan különlegesnek ígérkezik, már nagyon várjuk.

Amúgy is szoktatok síelni járni, vagy a tél számotokra stúdiózásé?
A tél is meg a nyár is a stúdióé. Az egész életünk. De nem vagyunk nagy télisportosok. Talán majd most!

A sokadik fellépő vagy, aki ezt mondja nekem. Talán nem is lett volna hülyeség DJ-sítanfolyamot is beüzemelniük a szervezőknek, akadna rá kereslet. Annyi Anima-titkot elárulsz még nekünk, hogy ha sportemberek kevésbé is vagytok, számíthatunk-e rátok egy közös dajdajozásra a hütte tájékán?
Nahát ez ügyben aktívak vagyunk!

Az Anima, valamikor '68 tájékán

party.[origo].hu