240. László Bernadett - Dubaj

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma László Bernadett mesél a távoli Dubajról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
A napfényes Dubaj 2006 októbere óta az otthonom. Férjem munkája révén kerültünk ide. Dubaj előtt 13 évig Londonban éltünk, és az igazat megvallva már elegünk volt az esős, ködös Albionból. Napfényre és jókedvre vágytunk, amiből itt szerencsére nincs hiány. Jelenleg nem dolgozom, de soha nem unatkozom, mivel az ex-patrióta élet nagyon mozgalmas itt. Két lányom után lótok-futok, különórák, barátnők, partik a hétévessel, babaklubok, úszás és babatorna a kétévessel. Hivatásom a tanítás, otthon elvégeztem a tanítóképzőt, majd Angliában is elkezdtem egy második tanítói diplomát. Már csak egy néhány esszé és egy pár vizsga választ el a hivatalos tanítói státusztól. Szeretném, ha már vége lenne az egyetemnek, de a munkakeresés igazán még nem foglalkoztat.

Hogyan mutatnád be a várost/országot, ahol laksz?
Dubajt, úgy hiszem, nem kell igazán bemutatnom senkinek. Valószínűleg mindenki hallott már erről a fantasztikus városról a média különböző csatornáin keresztül, vagy éppen már személyesen is volt része megcsodálni a város nevezetességeit. Dubaj egy érdekes, izgalmas, állandóan változó, folyamatosan épülő és szépülő, ultramodern arab város a Perzsa-öböl partján. A közhiedemmel ellentétben Dubaj nem a fővárosa az Egyesült Arab Emirátusoknak, a főváros Abu Dzabi. Dubaj csupán egyike a hét emirátusnak, de mégis a legismertebb a világon. A város általunk története csupán az elmúlt alig 40 évre nyúlik vissza, amikor is az első olajlelőhelyeket felfedezték. Az olajból származó vagyonnak és a kitűnő vezetésnek köszönhetően Dubaj, ami valaha pusztán sivatag volt, mára már egy egymilliós és a világ leggyorsabban fejlődő városává nőtte ki magát.

Mindenki kíváncsi arra, hogyan vészeljük át a sokszor 48-50 fokos nyári hőséget? Hogy őszinte legyek, ki lehet bírni, de csakis a légkondicionálók segítségével. Sétálni, parkokba járni lehetetlen, de nem is igazán a meleg, hanem inkább a majdnem 100 százalékos páratartalom miatt. Már most 38 fok körül van a napi hőmérséklet, ami igazán kellemes ahhoz képest, ami hamarosan várható lesz. Az igazán kellemes időszak itt a tél, késő októbertől március közepéig. Akkor a hőmérséklet 20-25 fok között ingadozik.

Mi hiányzik Magyarországról?
Természetesen a család, és a régi kedves barátok, na és a hurka! (fehér hurka, véres hurka, imádom mindkettőt), és minden más, amit anyukám főz.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A napsütés! Ezt nem lehet megunni! És az emberek. Imádom, hogy ide a világ minden pontjáról érkeznek emberek. Mindenki nyitott, érdeklődő, keresi az új kapcsolatokat, épp ezért nagyon könnyű barátokat találni.

Milyen az életszínvonal az otthonihoz viszonyítva?
Mivel már 14 éve folyamatosan külföldön élek, és csupán egy hónapot töltök otthon nyaranta, úgy gondolom nem a legreálisabb a képem a magyarországi helyzetről, a mindennapi életről. Érdekes volt azonban hazamenni tavaly, amikor az angol font helyett arab dirhamot váltottam. Habár az életszínvonal itt magasabb az otthonihoz képest, mégis a heti bevásárlás a Tescóban otthon majdnem ugyanannyiba került, mint itt a Spinneys-ben (élelmiszer-lánc). Mivel akkoriban még bébiételt is vennem kellett, így arra határozottan emlékszem, hogy otthon az üveges bébiétel és főleg a tejes pépek drágábbak, mint itt, Dubajban.

Egy dolgot viszont meg kell említsek. Dubajban hatalmas a különbség az ex-patrióta és a munkásréteg életszínvonala között. Munkásréteg alatt értem azokat az embereket, akik főleg Ázsiából érkeznek, és akik Dubajt a saját kezükkel, verejtékükkel építik. Ők azok is, akik az üzletekben, éttermekben bennünket kiszolgálnak, és azok is, akik a házainkat tisztán tartják, gyerekeinkre felügyelnek. Valójában ezeknek az embereknek köszönhetjük, hogy Dubajban ilyen fantasztikus a kényelmünk, az életünk. Jó viszont azt tudni, hogy ezek az emberek a fizetésükből, ami ugyan számunkra nem sok, mégis segíteni tudják az otthon (anyaországban) hagyott családtagokat.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Parkolásért nem kell mindenütt fizetni Dubajban. A nagy bevásárlóközpontok mind hatalmas parkolóházakkal vannak felszerelve, így ott nem kell fizetni, ami nagyon jó, de néha, főleg a hétvégéken sokszor előfordul, hogy hosszú ideig kell egy szabad helyre vadászni. Ha mégis fizetős a parkoló, akkor egy óra 3 dirham (150 forint körül), 13-16 óra között viszont ingyenes. Hétvégéken és ünnepnapokon ugyancsak ingyenes. Buszjegy? Nem tudom megmondani, még csak saccolni sem. Itt a tömegközlekedés nem igazán működik, buszok vannak, na és most építik a metrót, de ez idáig én csak autóval közlekedtem. Dubajban mindenki hatalmas négy kerék meghajtásos autókkal száguldozik. A mozijegyet nem tudom összehasonlítani, mivel nem tudom, hogy otthon mennyibe kerül egy mozijegy. Itt 30 dirham (1500 forint) körül van. Kávéért itt 14-20 dirham (700-1000 forint) között fizetsz. Az élelmiszerárak nemrég emelkedtek, így a heti látogatás a szupermarketbe manapság 800-900 dirhamba (40 000-45 000 forint) kerül.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Ez igazán attól függ, hogy a város melyik részén laksz. Dubaj rengeteg, egymástól nagymértékben eltérő városrészből áll, és amennyire különbözőek ezek a negyedek, annyira változóak az árak is. Dubajban az újabbnál újabb lakónegyedek gomba módra szaporodnak éppen ezért a belvárost nem is egyszerű behatárolni. Központi résznek leginkább a tengerparti területet (Jumeirah 1, 2, és 3) és a híres Sheikh Zayed Road ezzel párhuzamos szakaszát nevezném, de a lakásárak nem ezen a területen a legmagasabbak. Megpróbálok azért egy átlagos összeggel előállni. A havi bérlete egy kétszobás (egy nappali, egy hálószoba) lakásnak 5000-12 000 dirham (250 000-600 000 forint) között határozható meg. Nem olcsó! És ez csak emelkedik. Itt egyébként mindenki a lakás és bérleti árakra panaszkodik. A kormány próbálja kordában tartani a kapzsi háziurakat, évente rendeletet hoznak arról, hogy mennyi a maximum összeg, amivel a bérleti díjak emelhetők.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni?
Mivel nem dolgozom, így saját jövedelmem sincs. Kiadásaink elég borsosak, de szerencsére félretenni is sikerül minden hónap végén. Mivel most vettünk egy házat, így annak teljes bebútorozása lesz a következő projektünk. Na és hamarosan itt a nyár, még nem döntöttük el, hogy hol fogunk nyaralni.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Jelenleg az ex-patrióták életét élem, amit nagyon élvezek. Főállású anya vagyok.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Mivel már régen nem élek otthon, így nem tudok viszonyítani.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Jelenleg a fő gondom az egyetem, mivel sajnos nagyon lassan haladok az esszéírással. A legnagyobb problémám a motiváció hiánya. Innen, sok ezer kilométerről nagyon nehéz a tanulásra koncentrálni, főleg, hogy már két éve az egyetem (University of Greenwich) közelében sem jártam. Az sem segít, hogy két lányom még maximális odafigyelést igényel. Rengeteg a program, az életünk nagyon aktív, így igazan energiám sem marad már a nap végére. De abban reménykedem, hogy hamarosan összeszedem magam, és sikerül majd teljes gőzzel az egyetem befejezésére koncentrálnom. Azt hiszem, igazán valami nagy csodára várok. És a másik dolog, amit nagyon remélek, hogy dubaji tartózkodásunk nagyon hosszú távú lesz.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A lakásárak, az utak túlzsúfoltsága, a globális felmelegedés. Nagy örömömre Dubaj is részt vett a múlt szombati Earth Hour akcióban. Este nyolc és kilenc óra között Dubaj fényei is elhalványultak. Mi is lekapcsoltuk a lámpákat és kihúztuk az elektromos készülékeket, hogy legalább egy órányi pihenőt adjunk Földünknek.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Ugyancsak a környezetvédelemmel kapcsolatos a mai címlap. A Dubajjal szomszédos emirátus, Sharjah olyan élelmiszer bevásárló tasakokat próbál a forgalomba hozni, amelyek kilenc hónap alatt lebomlanak. Állítólag egy nylontasak 1000 év alatt bomlik le a környezetben. Elképesztő! A tömérdek nylontasak, amit kidobunk, szétszórunk, vagy éppen elhagyunk a sivatagi piknikek alkalmával, amellett, hogy a környezetet szennyezi sokszor a szabadon kóborló tevék halálát is okozza. Engem mindig elszomorít ez a tény. Olyan kedves látvány a lassan sétálgató tevekaraván a városon kívül, az utak mentén.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
A brunch, a sivatagi szafari és a kempingezés, ugyancsak a sivatagban. A brunch, a breakfast és lunch, (a reggeli és ebed) összeházasításából származik, ami nem más, mint egy órákon át tartó, hosszú ebéd. A hétvége itt a péntek és a szombat, így a pénteki brunch az egyik legkedveltebb hétvégi időtöltés. Bármely hotelba vagy klubba ellátogatsz pénteken biztos lehetsz benne, hogy dőzsölhetsz az ínycsiklandó finomságokban. Mi általában barátainkkal szervezzük meg a brunch-okat, hiszen jó összejönni, beszélgetni és finomakat enni. Mivel Dubaj nagyon családcentrikus, így a gyerekek szórakoztatásáról is mindig gondoskodnak a hotelek a brunch-ok alkalmával.

Az evés-ivás mellett természetesen rengeteg más lehetőséget is kínál Dubaj a szabadidő kellemes eltöltésére. Színház, mozi, koncertek, lóverseny, vízisportok, és igazán bármi más, ami éppen érdekel. Dubajban minden lehetséges. Most, hogy iskolaszünet van, bámulatos, hogy milyen sokszínű programokkal tudom a lányaimat szórakoztatni. Tegnap a tengerparton sütkéreztünk, ma síeltünk a híres Ski Dubai-ban, holnap egy élményparkba/-fürdőbe, a hétvégén pedig színházba megyünk. Itt nem lehet unatkozni.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Itt a péntek este a szombat este. Úgy érzem, erre a kérdésre a fentiekben már válaszoltam.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Az egyik fő mozgatóereje a költözésünknek az volt, hogy nem akartuk, hogy a lányaink Londonban nőjenek fel. Dubaj fantasztikus a gyerekek szemszögéből is. Biztonságos (alig hallani bűntényekről), kiegyensúlyozott, kényelmes és egy nagyon vidám város, ahol nagyon szeretünk élni. Nagyon pozitív, hogy itt rengeteg különböző nemzet él együtt, így a gyerekeink látóköre automatikusan szelesedik, és úgy gondolom, hogy ezzel egy sokkal toleránsabb nemzedéket nevelünk. A középiskolai oktatásról nem túl sokat tudok, mivel még messze vagyunk ettől, de úgy hallottam, hogy a tinik is nagyon jól érzik itt magukat. Azt viszont el kell, hogy mondjam, hogy Dubaj elkényeztet bennünket. Éppen ezért azt szeretnénk, ha lányaink világot látnának, utaznának és különböző országokban tanulnának. És ha úgy érzik, hogy a végen Dubajban szeretnének letelepedni, akkor azt a döntést is támogatni fogjuk. Csak abban reménykedem, nem leszünk túlságosan távol egymástól.

<