Tésztaépületek a kultúrhíddá változó Károlyi Mihály utcában

Vágólapra másolva!
Új fesztivál bontogatja szárnyait Kultúrhíd Fesztivál néven a Károlyi Mihály utcában, amely gyaníthatóan nagy népszerűségnek örvend majd, hiszen a rendezvénysorozat nemcsak a vendégül hívott ország irodalmát, hagyományos művészetét mutatja be, hanem modern arculatát és étkeit is. Gasztronómia, kultúra - jó hívószavak, főleg ha Olaszországról és a spagettiről van szó, márpedig a hagyományteremtőnek szánt első alkalom vendége Gina Lollobrigida, Umberto Eco, Piedone és a tészta hazája.
Vágólapra másolva!

Egyhetes olasz-magyar gasztronómiai és kulturális rendezvénynek ad helyet szeptember 21-től a belvárosi Károlyi Mihály utca. A Kultúrhíd Fesztivál néven debütáló esemény programjai több helyszínen zajlanak majd: a központ a Károlyi Mihály utca, a Petőfi Irodalmi Múzeummal, a gyönyörű Ybl-palotával, a Károlyi-kerttel vagy az itteni éttermekkel, de állandó filmes workshop kap helyet a Millenárison, kiállítás lesz a Művészetek Palotájában, és az Olasz Kultúrintézetben lesz Az élet szép című film díszelőadása, amelyre vendégként érkezik Giorgio Cantarini, a mű gyermek főszereplője.

A Kultúrhíd Fesztivál kissé eltér a más országok kultúráját népszerűsítő, megszokott, hasonló jellegű rendezvényektől: itt minden egyes produkció a két ország művészeinek közös munkája. Így fognak majd együtt játszani a trieszti Giuseppe Tartini Zenei Konzervatórium és a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia növendékei, vagy éppen egymást túlszárnyalva vetíteni a két ország VJ-i, a magyar ExLex és az olasz Flxer.

A két említett példa is mutatja, hogy színes programokra számíthatunk, divatbemutatóktól kezdve a fotó-és festménykiállításokon, workshopokon, előadásokon, illetve koncerteken át a filmvetítésekig bezárólag minden lesz. A kulináris élvezeteket pedig gasztronómiai bemutatók, kóstolók, palermói édességek és olasz borok fokozzák.

A fesztivál egyik érdekessége, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeumban az olasz kultuszminisztérium segítségével Kolombusz Kristóf életéről szóló eredeti kiállítás nyílik, Amerika felfedezésének 515. évfordulójára, de éppen ilyen izgalmasan hangzik a Femme fatale című fotókból álló tárlat is, amelyet ugyanott rendeznek be a Kultúrhíd idejére. A Művészetek Palotájában is lesz kiállítás a fesztiválhoz kapcsolódóan, nápolyi diákok Kelet-Európát fotózták, az eredményt láthatjuk a Lágymányosi-hídnál álló kultúrcentrumban.

Forrás: [origo]

Végzet asszonyai fekete-fehérben

A programokból álljon itt egy bő ajánló, nézzük, mely napokon érdemes megcéloznunk a belvárost: szeptember 19-én a Jövő Házában lesz érdekes előadás, a Camera Obscura Színház produkciója, másnapra viszont már könnyű szívvel ajánljuk a Károlyi Mihály utcai bázist: délután nyitja meg a Petőfi Irodalmi Múzeum olasz tematikájú kiállításait Lugosi Lugo László, majd az olasz irodalomról és popkultúráról mesél Barna Imre, Umberto Eco fordítója és Tomaso Kemény. Bemutatkozik még egy nápolyi performanszművésznő és egy olívaolaj-múzeum, illetve ezen a napon vonulnak fel Király Tamás extrém ruhái. Jó nap, menjünk biciklivel.

Szeptember 23-án, vasárnap ebéd után ajánlott a Károlyi Mihály utca felé venni az irányt: kettőkor kezdődik Káli Béla építész és a neki segédkező egyetemisták különös kísérlete: közös erővel megpróbálják több tonna tésztából megalkotni a két ország híres építményeit. Ilyet nem sokszor láthattunk: tésztaszobrászat, bábelőadás, mese és anagramma-gyártás - ez leginkább a gyermekes családok napja, de a tésztavárak és az esti koncertek minden korosztályt el fognak bűvölni, ez utóbbin vetített képek szórakoztatják zene alatt pihenő érzékeinket.

Forrás: [origo]

Arcok színesben

A hétfő hiába hétköznap, izgalmas programok lesznek akkor is, akár csupán estére is ajánlott idekeveredni: lemaradunk a Poetry Slamről és Müller Péterről, de elérhetjük még Jancsó Miklós - Vágvölgyi B. András beszélgetését, a Specko Jedno zenekar olasz különkiadását és az esti dzseszkoncertet. Szeptember 25-én lesz Az élet szép díszelőadása, de inkább tartogassuk energiáinkat a fesztivál utolsó két napjára: 26-án Tóth Krisztina tárlatvezetése és VJ-csata, 27-én pedig Karafiáth Orsolya, divatbemutatók és a záróbulit előkészítő, digitálisnak (!) beharangozott számháború vár minket a Károlyi Mihály utcában.

A tervek szerint a Kultúrhíd a megújuló Európa tradícióit gazdagító, évente több helyszínen is megrendezésre kerülő eseménysorozattá válik. Elsőként olasz-magyar ismerkedési hét Budapesten, a Károlyi Mihály utcában.