Svédországban bukott az angol válogatott

Vágólapra másolva!
Komoly barátságos fordulón van túl Európa számos labdarúgó-válogatottja: szerdán Bulgária nem bírt a szintén Eb-résztvevő oroszokkal, a horvátok ugyanúgy 2-2-es döntetlent értek el Törökország ellen. Norvégia Szerbiában nyert, míg Macedónia hazai pályán verte Ukrajnát. A németek simán intézték el a belgákat, míg Anglia meglepetésre 1-0-ra kikapott Svédországban.
Vágólapra másolva!

Az Európa-bajnoki házigazda portugál együttes kiválóan kezdett Olaszország ellen, az 5. percben ugyanis máris vezetett az együttes: Riu Costa átadását követően Nuno Valente vette be a vendégek kapuját (1-0). Negyven percen keresztül meghatározó maradt a portugál fölény, Figo és Rui Costa irányításával több tetszetős akciót is vezetett az együttes, az olasz védelem ekkor még (Nesta és Cannavaro hiányában) nem működött tökéletesen.

Giovanni Trapattoni a középpályán is kísérletezett, hiszen a Milan két játékosának, Gattusónak és Pirlónak is szerepet szánt, s a csapat a meglepő, 4-2-3-1-es formációt próbálgatta. A 28. percben Totti még csak a lécet döngette meg, de öt perccel a félidő vége előtt a római középpályás pontos labdáját Vieri bólintotta Ricardo kapujába (1-1). A győztes találatot végül az olasz cserecsatár, Miccoli szerezte szögletből, beállítva ezzel az 1-2-es végeredményt.

Magabiztos győzelmet aratott Spanyolország Dánia felett, a mérkőzés két gólján, két jóbarát, Fernando Morientes és Raúl González osztozott. A gijoni El Molinón-stadionban a kulcsembereit nélkülöző dánok kezdtek jobban, Jesper Grönkjaer vezetésével sok borsot törtek a hazaiak orra alá. A 13. percben Brian Priske, majd Peter Madsen is hibázott, ez megbosszulta magát: a 23. percben Joan Capdevila keresztlabdáját Morientes értékesítette (2-0). A második félidőben váltott Inaki Saez szövetségi kapitány, pályára küldte például Raúlt, s a 60. percben a madridi csatár 70. válogatottsága alkalmából 38. gólját szerezte (2-0).

"Az első félidőben a szokásos kezdőcsapathoz képest más tizeneggyel kezdtük a mérkőzést, s ez sok problémát okozott. Szerencsére a dánok hiába játszottak kiválóan, elhibázták lehetőségeiket, így miután vezetést szereztünk, már kezünkbe vehettük az irányítást" - nyilatkozta Saez a mérkőzést követően.

Anglia kikapott Göteborgban, ahol a tartalékos, fiatal svéd együttes meglepetésre 1-0-ra nyert. A találatot Zlatan Ibrahimovic szerezte a második félidőben, kellett is, hiszen az első játékrészben Rooney, valamint Hargreaves révén a vendégeknek lett volna alkalmuk a gólszerzésre, ám Isaksson kapus remekelt.

A svédek vezető gólukkal az irányítást is átvették, Kallström és Wilhelmsson is tesztelte James kapust, de az eredmény már nem változott. 1-0-s sikerével Svédország immáron 11 mérkőzés óta nem kapott ki az angoloktól, utoljára erre 1968-ban akadt példa.

Az orosz labdarúgó-válogatott barátságos mérkőzésen döntetlent ért el a magyarokkal egy világbajnoki selejtező csoportban szereplő bolgár csapat ellen, Szófiában. Mindkét Eb-résztvevő együttesben akadt egy duplázó, a hazaiaknál Dimitar Berbatov, a Bayer Leverkusen, a vendégeknél Dimitrij Szicsev, a Lokomotiv Moszkva játékosa volt kétszer eredményes.

Az ausztrál labdarúgó-válogatott 1-0-ra legyőzte Londonban a Dél-afrikai Köztársaságot, a moldáv gárda pedig Datu duplájával múlta felül Azerbajdzsán együttesét.

Némi meglepetésre a finnek csak egyetlen góllal tudott nyerni a világranglistán 126. helyen álló és a magyarokkal azonos világbajnoki selejtező csoportban szereplő Málta vendégeként. A szintén magyar csoportellenfél, Horvátország nagy küzdelemben döntetlent játszott Törökország csapatával. A zágrábi összecsapáson Tomislav Sokota már a második percben megszerezte a vezetést a hazaiak számára, majd gyakorlatilag helyzet nélkül telt el hetven perc. Ezt követően viszont három gyors gól esett.

Celjében ismét a lett Maris Verpakovskis hallatott magáról, a balti ország válogatottja ugyanis az ő találatával szerezte meg a győzelmet a Szlovénia ellen. A görögök Cartasz góljával Svájcot verték, az izlandi válogatott nagy meglepetésre 2-1-es vereséget szenvedett Albánia vendégeként.