Vágólapra másolva!
Mintha semmi sem történt volna az elmúlt két évben az európai férfiröplabda világában. Az ostravai Európa-bajnokságon a csütörtökön befejeződött csoportmérkőzéseket követően kialakult az elődöntők párosítása, és a négy közé ugyanazok a csapatok jutottak, mint a legutóbbi, bécsi kontinensviadalon. Magyarország csoportutolsóként tulajdonképpen papírforma-eredményt ért el.

A csütörtöki, utolsó fordulóban eldőlt, melyik négy együttes jut be az elődöntőbe, és mondhatni, furcsa eredmények születtek. Az már korábban eldőlt, hogy Oroszország és Jugoszlávia, bármit is csinál az utolsó csoportkörben, továbbjut - ezt mindkét válogatott vereséggel ünnepelte. Ám amíg a jugoszlávok 3-2-es "zakója" a németek ellen csak bennünket, magyarokat dúlt fel (a jugók elsők lettek, minket viszont így megelőztek a németek), addig Oroszország csehek elleni veresége akár "bundának" is minősíthető. Ezzel ugyanis Gennagyij Csipulin tanítványai csoportmásodikak lettek, és elkerülték a nagy rivális jugoszlávokat, ráadásul a házigazda csehek is bemasíroztak az elődöntőbe. A címvédő olasz csapattal majdnem megtörtént az a szégyen, hogy 15 év után először ne jusson elődöntőbe, ám Papiék végül megmenekültek. Noha Franciaország 3-2-re legyőzte Andrea Anastasi tanítványait, a két szettgyőzelem éppen elég volt ahhoz, hogy jobb játszmaaránnyal a címvédő jusson tovább. "Mindig gondjaink vannak a franciákkal" -mondta dühösen Anastasi. "Kvalifikáltuk magunkat az elődöntőbe, ez a fontos, bár siralmasan játszottunk."

A magyar válogatott esélytelenül utazott a kontinensviadalra, és bár Demeter György szövetségi kapitány nem tartotta elképzelhetetlennek a bravúrt, sajnos, a papírforma igazolódott be. A fő cél a nyolc közé jutás lett volna, amihez két győzelem szükségeltetett: ezt a szakvezetés a németek és a lengyelek elleni összecsapásoktól remélték. Nos, Németországot sikerült is legyőzni, Lengyelország viszont már nehéz ellenfélnek bizonyult. Beigazolódott, hogy a magyar röplabdázás nincs messze az európai élvonaltól, ám egyelőre csupán egy kezdőhatosra való klasszissal rendelkezünk, ami kevés a bravúros szerepléshez.

Szombaton az elődöntőkkel folytatódik majd az Európa-bajnokság. Először a Csehország-Olaszország, majd az Oroszország-Jugoszlávia mérkőzésekre kerül sor, várhatóan a Vitkovice Stadion 8000 nézője előtt. 1999-ben, a bécsi Eb-n is ez a négy csapat jutott a legmesszebb, akkor Olaszország mögött, Oroszország, Jugoszlávia és Csehország volt a sorrend. A párosítás jóvoltából mindez akár meg is ismétlődhet. Addig azonban még a mai pihenőnap is fontos, legalábbis sportdiplomácia szempontból. Az Európai Röplabda Szövetség (CEV) ugyanis soron következő kongresszusát tartja Ostravában, ahol megválasztják a CEV új elnökét. Nyolc év után a német Dr. Rolf Andresen visszavonul, helyére ketten pályáznak: a belga Philip Berben és a luxemburgi Andre Meyer.

A szombati párosítás
5-8. helyért:
10 óra: Hollandia - Lengyelország, 13 óra: Bulgária - Franciaország
Elődöntők:
16 óra: Csehország - Olaszország, 19 óra: Oroszország - Jugoszlávia

Pincési László

Korábban:

Röplabda-Eb: Kikapott és kiesett a magyar válogatott