Vágólapra másolva!
Élesen bírálta Lennart Johansson, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke Karl-Heinz Rummeniggét, a Bayern München alelnökét, aki ellenzi a válogatottak részére tervezett Nemzetek Kupája kiírását és a vb- illetve Eb-selejtezők előtt a legjobbak kiemelését javasolja.

Johansson szerint az egykori német válogatott csatár nincs tekintettel a többi ország érdekeire. "Azt javasolja, hogy a vb- és Eb-selejtezőkön a kiscsapatok részére rendezzünk előcsatározásokat és a legjobbak csak később kapcsolódjanak be a küzdelmekbe. Kíváncsi vagyok, hogy milyen kritériumok alapján döntené el, kiket emeljünk ki."

A Nemzetek Kupájának kiírását Johansson azért érzi szükségesnek, mert a barátságos mérkőzéseknek egyre kisebb a jelentőségük. "Ha például Svédország Izlandot előkészületi találkozón fogadja, akkor kétezren mennek ki a stadionba, viszont amennyiben az összecsapás egy Eb-selejtező keretében zajlik, akkor telt ház előtt lépnek pályára a csapatok. Az UEFA tagországai közül 40-45 támogatja a Nemzetek Kupája bevezetését."

Az új tornáról az UEFA október 10-13. közötti prágai kongresszusán volt először szó. A versenybizottságnak a jövő évi, áprilisi, stockholmi kongresszusra kell elkészítenie végleges javaslatát a lebonyolításról. A sorozatot legkorábban 2004-ben lehet elkezdeni.

Korábban:

Barátságos meccsek helyett Nemzetek Kupája - [2001. október 11.]