Vágólapra másolva!
Egyik milánói együttesnek sem sikerült a bravúr, hogy ledolgozza az UEFA-kupa elődöntőjének első mérkőzésén szerzett hátrányát, de érdekes módon az a csapat járt közelebb a szenzációhoz, amelynek sokkal kevesebb esélyt adtak rá: a Milan már 3-0-ra is vezetett a Dortmund ellen, de a negyedik találatra már nem jutott ideje. Az Inter némiképp hasonlóan járt, Ronaldóék túl későn kezdtek el hajrázni, és a továbbjutást érő gólt már nem tudták megszerezni.

Fotó: MTI
Fotó: MTI
Ronaldo hosszú idő után ismét az Inter kezdőcsapatában kapott helyet, de nem tudott segíteni a kék-feketéken

A csatársorban Nicola Ventola partnere így Ronaldo volt, aki hosszú idő után ismét az első perctől lehetett a pályán klubcsapatában. Szerepelt még a gárdában a fiatal Ferraro is, aki korábban egyetlenegyszer sem játszott még a milánói klub első csapatában.

Az Internek mindenképpen gólt kellett volna szerezni a továbbjutáshoz, és a kezdet bíztató is volt az olaszok számára, hiszen Ronaldo két alkalommal is jól indult meg, ám elsőre nem jutott lövéshez, másodjára pedig a hazaiak kapusa, Edwin Zoetebier volt a helyén. A Feyenoordnak viszont egy helyzet is elég volt a gólszerzéshez: Robin van Persie bal oldali beadására középen Pierre van Hooijdonk robbant be, és erőteljes mozdulattal a kapuba fejelt.

A bekapott góllal nem túl sokat változott az Inter helyzete, hiszen továbbra is két gólra volt szüksége a továbbjutásra, ám a második holland találat már sorsdöntőnek bizonyult: a nagy talján rohamok közepette Van Hooijdonk ügyesen perdített Bonaventora Kalou elé, aki egyedül léphetett ki. Az ő lövését Francesco Toldo még védeni tudta, de a kipattanót Jan Dahl Tomasson az üres kapuba passzolta.

Ezzel valósággal lehetetlenné vált az Inter feladata, de a milánóiak becsülettel mentek előre, és Ronaldo újabb hatalmas helyzetet hagyott ki: a brazil már a kapust is kicselezte, ám gyenge gurítását kivágták a gólvonal elöl. A második félidő újabb olasz támadásokat hozott, két felső kapufával megspékelve, de a gól csak nem akart megszületni, és amikor húsz perccel a lefújás előtt Cúper lehozta Ronaldót, akkor még a legelszántabb olasz drukkerek is lemondtak a továbbjutásról.

Erre aztán jött a dráma: öt perccel a vége előtt egy szögletet követően Cristiano Zanetti lőtt a hálóba, majd a rendes játékidő lejárta után Mohamed Kallon rúgta a kapuba az Emre Belezoglu buktatásáért megítélt tizenegyest. Még mindig volt vagy egy perc hátra, és a korábban önfeledten ünneplő hazai fanatikusok torkán akadt a győzelmi dal. Volt is egy bíztató támadása a vendégeknek, de Stéphane Dalmat a bent érkező csatárok helyett a kapu mögött izgatottan ugráló drukkerek fejére varázsolta a labdát.

Fotó: EPA
Fotó: EPA
Filippo Inzaghi váltakozó sikerű harcot vívott Metzelderrel

A németek is csak ekkor kaptak észbe, hogy akár még el is veszíthetik előnyüket, és rögtön jobban kezdtek koncentrálni. Ennek ellenére szerencse kellett hozzá, hogy az olaszok ne szerezzenek még egy gólt a szünet előtt, hiszen Kaha Kaladze távoli lövését Jens Lehmann majdnem beszerencsétlenkedte saját kapujába.

A szünet után aztán már sokkal kevesebb helyzet adódott a milánóiak előtt, sőt, a vendégek előtt is adódtak lehetőségek, de mivel Marcio Amoroso ezúttal nem az egy héttel ezelőtti formáját mutatta, így maradt az izgalom. Filippo Inzaghi kétszer is megpróbált kiharcolni egy tizenegyest, ám a bíró mindkét alkalommal továbbot intett, a harmadik esetnél azonban a büntetőpontra mutatott, és Serginho nem is hibázott.

Ekkor már a 90. percben jártak a csapatok, de még mindig lett volna idő a milánóiak számára, hogy megszerezzék a negyedik gólt, de ehelyett Lars Ricken révén a Dortmund volt eredményes, és véget vetett az olasz álmoknak.

A döntőben tehát német-holland párviadalra kerül majd sor Rotterdamban, május 8-án.

Ajánlat:

A nap játékosa: Pierre van Hooijdonk (Feyenoord)

Korábban:

Feyenoord-Dortmund döntő lesz az UEFA-kupában

Fórum:

Ki nyeri az UEFA kupát?