Vágólapra másolva!

A korrupciós ügy az egész világot bejárja



A Chilei Olimpiai Bizottság lemondásra szólította fel elnökét, a rá nehezedő nagy nyomás miatt szünetelteti NOB-tagságát a holland trónörökös, a svéd főállamügyész pedig vesztegetési ügyben vizsgálódik.

Santandert, akit a chilei bizottság az üggyel kapcsolatban hétfőn hallgatott volna meg, vasárnap kórházba szállították. Ennek ellenére a COC megtartotta ülését, amelyen a 42 tagból 24-en szavaztak elnökük lemondására.

Sergio Santander egyike azoknak, akiket a NOB Salt Lake City pályázatával kapcsolatban korrupcióval gyanúsít. A vád szerint a chilei sportvezető - politikai karrierjének elősegítésére - 4700 amerikai dollárt fogadott el Tom Welchtől, az amerikai város kandidáló bizottságának elnökétől. Santander nem tagadta, hogy elfogadta az összeget, ám úgy fogalmazott: annak semmi köze nem volt a pályázathoz, a pénzt egyéni adománynak tekintette.

A NOB ezt a magyarázatot nem fogadta el, ezért a január 23-án és 24-én megtartott végrehajtó bizottsági ülésén úgy határozott, javasolni fogja a március 17-én Lausanne-ban összeülő közgyűlésnek, hogy zárja ki a NOB-ból Santandert. A COC január 29-én felfüggesztette tisztéből elnökét.

Vilmos Sándor holland trónörökös keddtől meghatározatlan ideig szünetelteti tevékenységét a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban, mivel hazájában nagy nyomás nehezedett rá az ötkarikás játékokat övező vesztegetési ügyek miatt.

A koronaherceget az 1998-as naganói téli olimpia idején választották a NOB tagjai közé, s a korrupciós botrány múlt év végi kirobbanása óta a holland közvélemény folyamatosan tevékenységének felfüggesztését várta tőle. A mostani döntésről Wim Kok miniszterelnök levélben értesítette a holland parlamentet.

A kormányfő elmondta: a 31 éves Vilmos Sándor a vesztegetési ügyek rendezésére összehívott, március 17-én és 18-án sorra kerülő NOB-ülésig semmiképp sem kíván tevékenykedni a szervezetben. Kok szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak meg kell tennie a megfelelő lépéseket a korrupciós botrány rendezésére.

"A NOB ülését követően részletesen tájékoztatni fogom az országgyűlést a nemzetközi szervezetet érintő hercegi álláspontról" - áll a miniszterelnök levelében.

Christer van der Kwast svéd főállamügyész bejelentette: vizsgálatokat folytat annak kiderítésére, hogy a 2004-es nyári olimpia rendezésére pályázott Stockholm kandidálása során a Svéd Olimpiai Bizottság kísérelt-e vesztegetéssel előnyt szerezni a későbbi győztes Athén ellen.

"Egyelőre még csak információkat gyűjtünk, hogy megállapítsuk, történtek-e visszaélések. Ha igen, akkor elindítjuk a nyomozást" - mondta az államügyész.

A svéd médiában a múlt héten olyan híresztelések láttak napvilágot, amelyek szerint a Svéd Olimpiai Bizottság afrikai NOB-tagok szavazatait kívánta vesztegetés útján megszerezni.
(MTI)

Ajánló: