Vágólapra másolva!
Komoly szponzorokkal együttműködve, átvéve az eddigi többségi tulajdonos részét megmentené kedvenc kézilabdacsapatát, a Pick Szegedet a Dél-alföldi Kézilabdabarátok Egyesülete. A DAKE vasárnapi, Constanta elleni BL-mérkőzésen tart főpróbát, megnézve, hogy  mellette állnak-e a szurkolók. Az állítólagos tárgyalásokról Lele Ambrus ügyvezető semmit sem tud.

A hónap végén bejelentette távozási szándékát Pistrui László, a klub többségi tulajdonosa, aki szezon végén eladná részét, és miután az elnökségben a mandátuma májusban lejár, a továbbiakban nem kíván részt venni a munkában. A klubot féltő Dél-alföldi Kézilabdabarátok Egyesülete (DAKE) csütörtökön felhívást intézett a csapatért aggódó szurkolókhoz.

A felhívás egyértelműsítette, a DAKE nem kíván a jövőben együttműködni "a múltat jelképező volt vezetőkkel", a korábbi menedzsmentek tagjaival. Ahogy az egyesület fogalmazott, színvonalas szegedi kézilabdát szeretne, ehhez meg is jelölte a célokat, úgymint "Bajnokok Ligája-indulást jelentő hely minden áron való megszerzése; szerethető, morálisan egységes csapat kialakítása, alkossa azt nemzetiségtől függetlenül bárki; a szegedi utánpótlás megreformálása és a játékosok tudatos beépítése a csapatba."

"A szakmai elképzelésekben egyetértünk Dragan Djukic edzővel, aki elindult egy úton, rendet és fegyelmet követel és tart a csapatnál. Hisszük, hogy ez megfelelő emberanyaggal párosulva már rövidtávon is meghozza az eredményeket" - mondják a szegedi kézibarátok.

A DAKE azt állítja, már tárgyalt jelentős szponzorjelöltekkel, és jelképes összegért átvenné Pistrui többségi tulajdonrészét, ezáltal új, modern klubrendszert hozna létre. "Szándékaink szerint a tulajdonosi jogokat átmenetileg kívánjuk gyakorolni, célunk egy tőkeerős befektető felkutatása, aki, ha megfelelő anyagi és szakmai elképzelésekkel rendelkezik, természetesen jelképes áron megkapja a többségi tulajdonrészt. Amennyiben ilyen kérés nem érkezik felénk, akkor megkezdjük a klub átalakítását olyan rendszer felé haladva, mint az FC Barcelona, ahol gyakorlatilag a törzsszurkolók gyakorolják a tulajdonjogokat."

"Nyissuk ki a füleket"

"Egyelőre egy cél vezérel bennünket: vasárnap a Constanta elleni utolsó BL-csoportmérkőzésen töltsük meg a csarnokot, és nyissuk ki a füleket" - mondta a DAKE képviseletében Klementisz-Csikós Gábor. Az egyesület felhívásában arra kérte a drukkereket, hogy mindenki kék pólóban vagy mezben jöjjön szurkolni, ezzel is kifejezve a csapat iránti szimpátiáját.

"Ez lesz az idei utolsó BL-mérkőzés, de amennyiben a romló tendencia folytatódik, lehet, hosszú időre az utolsó. Bízunk a szurkolók tömegében, abban, hogy a vasárnapi demonstráció jól sül el. Ha csak ezren leszünk, akkor majd azt mondjuk: bocsi, tévedtünk."

Miután furcsállottuk, hogy a Szegedet egy szurkolói csoport próbálja megmenteni, Klementisz-Csikós némi magyarázattal szolgált. "Bővebben nem szeretnék erről beszélni, a tárgyalások még zajlanak, de fontos hangsúlyozni, hogy a nyílt levél megírása előtt már a klub társadalmi elnökével, Újhelyi Istvánnal egyeztettünk, akivel az alapvető célokban egyetértettünk. Ezen felül minden kompetens döntéshozóval is tárgyalást kezdeményeztünk. A konkrétumokkal éppen ezért csak minden bizonnyal a jövő héten tudunk kiállni a nyilvánosság elé. Azt viszont elmondhatom, a DAKE a Szegedért tenni akaró és a csapatot szponzorálni kívánó emberekből áll, akik egy része maga is állandó szponzora a csapatnak nem kicsi összeggel. Ugyanakkor a DAKE nyitott mindenki előtt, aki a felvetett célrendszer érdekében tenni akar, vagy akár csak véleménye van. Nem három-négy szurkoló álmodik nagyot, annál komolyabb háttérbázis verődött össze."

Szerinte a többségi tulajdonos kiszállásáról szóló hírek bizonytalanságot szültek, ezt az állapotot kellene mihamarabb megszüntetni.

"Nincs idő" - hangsúlyozta beszélgetésünk során többször is Klementisz-Csikós. "Nemcsak új vezetés, új csapat is kell, nincs vesztegetnivaló időnk. Igen, tárgyaltunk a klub vezetőivel, látok reményt arra, hogy megfelelő, kompromisszumos megoldás szülessen."

Lele nem tud tárgyalásokról

"Olvastam a nyílt levelet, azt tudom csak erre mondani, ha vannak is tárgyalások, hozzám, illetve azokhoz az emberekhez, akikkel kapcsolatban állok, nem jutottak el az erről szóló hírek" - nyilatkozta az [origo]-nak Lele Ambrus, a klub ügyvezetője, aki február elején lemondott posztjáról, végül vállalta, május végéig dolgozik tovább. "Örülök, hogy ennyi szurkoló a szívén viseli a klub sorsát, tiszteletben is tartom a véleményüket, elképzelésüket. Engem egyelőre az évad és a március 12-i elnökségi foglalkoztat, dolgozunk a konszolidáción és a jövőn, ezek a fontosabb dolgok. Most is tárgyalunk olyan potenciális szponzorral, amely erre az évre beszállna."


Djukic, Klenk, Kotormán?

Felvetésünkre, nem érzi-e furcsának, hogy szurkolóból lépnek elő tárgyaló féllé, Klementisz-Csikós nemmel válaszolt. "Arra készülünk, hogy a célok pontosítását követően a csapatért dolgozzunk, nem erőszakosan, hanem egységet teremtve. Nem idealista, megvalósíthatatlan célokért küzdenénk, hanem jó prioritás mellett megvalósítható tervekkel állnánk elő, amelyek azt gondolom, hogy a jelenlegi és leendő szponzorok számára is fontosak."

A szakmai elképzelésekről nem kívánt többet elárulni, de a DAKE közleményéből kiderült az is, hogy Dragan Djukic vezetőedzővel elégedett mindenki.

"A szakmai koncepción túl a DAKE személyi javaslatokat, felkéréseket is tesz. Ma már egyértelmű, hogy a vezetői feladatokat ketté kell bontani szakmai, illetve menedzsertípusúakra. Az úgynevezett menedzseri posztra Jochen Klenket, a nemzetközi kapcsolatrendszerrel bíró, több nyelven beszélő üzletembert, a szakmai székbe pedig Kotormán Attilát kérjük fel, aki lokálpatrióta, három diplomája mellett szakedzői képesítéssel is rendelkezik, majd' százszoros válogatott játékos, hosszú évekig külföldön játszott, tapasztalatokat szerzett, nyelveket beszél és játékoskapcsolatai is széleskörűek. Mindkettejükkel résztelekbe menő egyeztetéseket folytattunk, és a sarokpontokban egyezett a véleményünk. Az sem mellékes, hogy a jelenlegi játékoskeretért (is) felelős edzőnk és Kotormán Attila elképzelései, véleményünk szerint, egybeesnek."

A felkérésekkel kapcsolatban Klementisz-Csikós hangsúlyozta, hogy nem a konkrét személyek a fontosak, ez ügyben is zajlanak az egyeztetések, mindenkivel készek leülni, tárgyalni, egyeztetni.

Kotormán: Valaminek történnie kell

"Rendkívül megtisztelő, hogy a szurkolók rám gondoltak, de egy kft. az ügyvezető igazgató kijelölésénél kezdődik. Meg kell várni, hogy valami történjen, de valaminek történnie kell, mert el kellene mozdulni arról a pontról, amelyen a szegedi kézilabda most megfeneklett. Jochen Klenk Pistrui László jobbkezeként dolgozott a szegedi kézilabdában, magyar felesége van, ide is költözött. Elfoglalt ember, de a jövőt illető megbeszélések alapján úgy tudom, gondolkodik a szerepvállaláson. A legfontosabb, hogy Pistrui László, Szeged város önkormányzata, a Pick, illetve a Tisza Volán közös nevezőre jusson, hogy aztán valamilyen irányba el lehessen végre indulni. Jövő héten lesz elnökségi ülés, ahol már személyi kérdések is terítékre kerülnek" - nyilatkozta Kotormán Attila a Kézi.hu szakportálnak.


A Szeged az elmúlt 15 évet számítva a második legjobb magyar csapat úgy, hogy összesen két bajnoki címet nyert (1996, 2007), és nemzetközi szinten utoljára 2004-ben jutott el valamelyik kupa negyeddöntőjéig. A 2009-2010-es szezonban a csapat nem élte túl a Bajnokok Ligája csoportkörét, s nem jutott be a nyolcaddöntőbe, a magyar bajnokság alapszakaszában a 2. helyen áll, míg a Magyar Kupában beverekedte magát a legjobb négy közé.