Vágólapra másolva!
Megdöbbentő korrupciós vádakat fogalmazott meg a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottságának négy tagja ellen David Triesman, az angol tagszervezet korábbi elnöke a 2018-as világbajnokság helyszínválasztásával kapcsolatban.

A volt vezető szerint a trinidadi Jack Warner, a brazil Ricardo Teixeira, a paraguayi Nicolas Leoz és a thaiföldi Worawi Makudi különféle szívességeket kért azért cserébe, hogy Anglia pályázatát támogassa szavazatával.

Triesman a szigetországi pályázat elbukását vizsgáló parlamenti bizottság előtt kedden közölte: Warner 2,5 millió fontot kért a voksért - amelyet Triesmanen keresztül kapott volna meg egy iskola -, Leoz lovagi rangra tartott igényt. Teixeira megkérdezte, hogy "és Önök mit tudnak értem tenni?", míg Makudi a tervezett Thaiföld-Anglia mérkőzés televíziós közvetítési jogait követelte magának.

"Hamarosan a FIFA elé tárom a bizonyítékaimat" - jelentette be Triesman.

Joseph Blatter, a FIFA elnöke azt mondta, szeretné megismerni a tényeket, s az üggyel kapcsolatos információkat a nemzetközi szövetség etikai bizottságának továbbítja majd.

"Nem mondhatom azt, hogy mindenki egy angyal, de azt sem, hogy mindenki ördög" - fogalmazott a 75 éves sportvezető. "Én kizárólag saját magamért kezeskedem."

Blatter számára azért is kényes az ügy, mert június 1-jén lesz a FIFA elnökválasztása, amelyen ezúttal nem egyedüli jelöltként indul. Ellenfele a katari Mohamed Bin Hammam, az ázsiai konföderáció első embere lesz.

A 2018-as vb rendezési jogát végül Oroszország nyerte el a decemberi szavazáson, Anglia már az első körben kiesett mindössze két vokssal.