Vágólapra másolva!

Utoljára harcol meg a medúzákkal az amerikai hosszútávúszó

Kudarcba fulladt kísérletei után ötödik és egyben utolsó alkalommal próbálkozik a Floridai-szoros cápaketrec nélküli átúszásával Diana Nyad, aki szombaton vágott neki Kubából a 166 kilométeres távnak.

A 64 éves amerikai hosszútávúszónak becslések szerint 60 órára van szüksége ahhoz, hogy átszelje a szorost, amennyiben nem adja fel.

Diana Nyad az indulás előtt leszögezte, ez az utolsó kísérlete, és mindent belead, hogy sikerrel járjon. Ez a negyedik alkalom, hogy cápaketrec nélkül úszik.

A hosszútávúszót 51 fős legénység és öt hajó kíséri az úton, hogy megvédjék a cápatámadásoktól és a medúzáktól, illetve azért, hogy csillapítsák az erős áramlatokat.

Diana Nyad legutóbb 2012 júniusában tett kísérletet a Kubát az Egyesült Államoktól elválasztó Floridai-szoros átúszására, de a viharos időjárás, valamint a medúza- és a cápaveszély miatt feladni kényszerült a távot.

Noha a szoros tömve van cápákkal, a medúzák még nagyobb akadálynak bizonyultak mindazok számára, akik valaha nekivágtak a 166 kilométernek. Nyad ezért útjának éjszakai időszakában a csípésektől védő szilikonmaszkot visel.

A hosszútávúszó 1978-ban próbálkozott először a szoros átúszásával. Ha most sikerrel jár, ő lesz az első, aki cápaketrec nélkül teszi meg a távot. Cápaketreccel az ausztrál Susan Maroney már célba ért 1997-ben.

Több mint harminc évvel ezelőtt befejeződött élsportolói pályafutása során Nyad egyébiránt számos világrekordot állított fel: 1975-ben kevesebb mint nyolc óra alatt úszta körbe Manhattan szigetét, míg 1979-ben 165 kilométert úszott a Bahamákhoz tartozó Biminitől egészen Floridáig.