Vágólapra másolva!
Pólólázba került a Margitsziget, a fantasztikus magyar szurkolók által támogatott Benedek-csapat nagyon simán, 12-9-re legyőzte a spanyolokat az Európa-bajnokság első napján. Főleg Nagy Viktor és Varga Dániel volt nagyon elemében, kezdésnek ez tökéletes volt.

A 4-es 6-osról leszállva még nem kap el minket a pólóláz, minthogy nem látunk szurkolókat két órával a magyar-spanyol meccs kezdete előtt, cserébe két 19 évestől kérdezés nélkül megtudhatjuk, hogy a curacao és a viszki együtt nagyon durva, aki teheti, ne igyon ilyet semmiképp. Aztán a Hajós Alfréd sportuszodától 100 méterre már nem tudja a kocogókkal most is fullon lévő helyszín letagadni, hogy itt bizony Európa-bajnokság lesz, várhatóan hatezer nagyon lelkes nézővel.

Már nem is játszik, mégis Kiss Gergő a kedvenc

Árulják a zászlókat (a kicsi 500, a közepes 1000, a nagy 1500 forint), a kürtöket (1000), a szerencsések kapnak ingyenes arcfestést, egyre több piros-fehér-zöld színekben pompázó ember tűnik fel. Elsőre nagyon úgy tetszik, a nemek aránya erősen a nők felé hajlik, vajon ennek - gondoljuk naivan - mi lehet az oka?

Többségben voltak a nők Fotó: Origo

"Igen, tényleg nagyon helyesek a pólósok, ez is hatással volt rám, amikor életem első meccsén voltam" - avat be a helyszín felé másodmagával közelítő Anna, hogy miért jött el az Eb-re. "A kedvencem Kiss Gergő volt, tudom, megjelent a könyve, még nem vettem meg, de már nagyon tervezem. Mint pasi, nem ő az esetem, bár a teste nagyon szép, egyáltalán nem ez a fontos, hanem, hogy mekkora pólós volt."

A megkérdezettek rendre azt mondják, hogy a régiek között sok kedvencük volt, a mostani csapatból pedig senkit nem emelnének ki, mert az egész válogatottat szeretik, úgy, ahogy van. "Régen Kásásért odáig voltam, most viszont az egész csapatot szeretem" - mondja a 30 év körüli Zsuzsa. Aztán hamar kiderül, hogy Kiss Gergő most valamiért különösen népszerű. "Nekem már megvolt Kiss Gergely! A bejáratnál lerohantuk, fotós is készült. Jó fej nagyon, és megdicsérte a magyaros szerkómat" - meséli nagy mosollyal a száján Réka, aki már évtizede minden magyar meccsen ott van, amelyet itthon rendeznek.

Az sem gond, ha nem veretlenül nyerjük meg az Eb-t

Az sem unatkozhatott, aki jóval a kezdés előtt ért ki a helyszínre. A bejárattól kőhajításnyira kifeszítettek egy óriási magyar zászlót, amelyre bárki odaírhatja a csapatnak szánt üzenetét, az ereklyét a döntőn fogják kifeszíteni - már ha addig eljutnak a magyarok. E felől egyetlen szurkolónak sincsen kétsége, az alig húsznak kinéző Mihály egészen odáig elmegy, hogy "minden meccsünket nagy fölénnyel megnyerjük majd". Amikor rákérdezünk, tudja-e, hogy a szerbek 9-2-re is vezettek az idei Világliga-döntőben a mieink ellen, el is bizonytalanodott. "No igen, a szerbek, ők nagyon kemények, de nincs azzal sem gond, ha nem veretlenül nyerjük meg az Eb-t. A tavalyi vb-döntő után sem kérdezte senki, hogy miért kaptunk ki Szerbiától és miért ikszeltünk Ausztráliával, a lényeg az aranyérem volt."

Bárki üzenhet a csapatnak Fotó: Origo

A nyitómeccsen aztán a Szirányi Balázzsal felálló spanyoloknak feszültek neki a mieink, amely előtt Tarlós István főpolgármester tartott lelkesítő beszédet. Páran már közben annyira belelkesedtek, hogy félbeszakították egy überhangos "Ria, Ria, Hungáriával".

A magyar csapat névsorolvasásánál minden játékos óriási tapsot és éljenzést kapott, itt tényleg nincsen sztár, mert mindenki az. Aztán, amikor először elsétáltak a medence mellett, a lelátóról olyan éljenzést kaptak Varga Dánielék, amivel anno a Beatles tagjai sem lettek volna elégedetlenek.

Nagy Viktor most is óriási formában

Úgy látszik, Nagy Viktor onnan folytatja, ahol a vb-n abbahagyta, bár az első percekben nem született magyar gól, a közönségnek volt mit ünnepelnie, a 198 centis magyar kapus kétszer is óriásit védett, majd egyszer a kapufa is kisegítette. A spanyolok mégis vezetést szereztek, de a közönség azt is értékelte, hogy 1-0 maradt az állás, mivel Nagy megint nagyot védett. "Nagy Viktor! Nagy Viktor!" - zengett a lelátó.

Varga Dániel góljával, másfél perccel a negyed vége előtt egyenlítettünk, amitől olyan hangos lett az uszoda, mint eddig még soha.

Nagyon nehéz ellőni mellette Forrás:Origo

A tavalyi vb-siker óta sikk lett Benedek Tibor edzői klasszisát dicsérni, ám most is hamar bebizonyosodott, hogy a kapitány rászolgált az elismerésekre (ő lett az év szövetségi kapitánya). Egy perccel a negyed vége előtt időt kért, és szinte rögtön magyar góllal (Erdélyi Balázs) folytatódott a meccs. Szépséghiba, hogy a végén egyenlített az ellen.

Varga Dániel megállíthatatlan volt

De Varga Dániel azért (is) csapatkapitány, hogy ha megkezdődik a második játékrész, akkor egy szép távoli lövéssel vezetéshez juttassa a csapatot, majd pár perccel később egy újabb bombával növelje is az előnyt (4-2). Ezek után izgulni már nem is igazán kellett, lehetett viszont élvezni a meccset, előbb Tóth Márton centerből lőtt gólt, majd Hosnyánszky módosította 6-3-ra az állást. Benedek Tibor persze nem volt nyugodt, időt kért, hogy az előny meg is maradjon. Jogos volt a félsz, még a félidő előtt szépítenek a spanyolok.

Aztán jöttek a nagy öreg, Madaras Norbert percei, a hetedik és a nyolcadik magyar gól is az övé - közte volt egy spanyol is -, 8-5-nél már Benedek kapitány is el tudja engedni magát annyira, hogy a levegőbe csapjon örömében.

Benedek Tibor háromgólos előnynél sem engedte lazítani a csapatot Forrás: Origo

Aztán villant az új sztár, az Amerikából Egerbe hazatért, tavaly Universiade-nyertes Erdélyi Balázs, aki a negyed közepén a meccs gólját szerezte nagyon távolról (9-5).

A felek 9-6-tal fordultak rá a zárónegyedre, amely ismét a magyar csapatkapitányról szólt, Varga Dániel egy ötméteres után ismét lőtt egy bombagólt. Közben pedig elképesztő volt az a csend, amely a spanyolok hetedik gólját fogadta.

A jó humorú szurkolók 11-7-nél még azt is megengedték maguknak, hogy azt kiabálják, "harcoljatok!".

Még betalált egyszer Varga Dénes és kétszer a spanyolok is, a vége 12-9 lett - ez sima és jó kezdés, úgy tűnik, a közönség biztatása nem bénítja meg a csapatot, sőt. Folytatás kedden, 20.30-tól a csoport talán leggyengébb tagja, Franciaország ellen.

Jegyzőkönyv, élő közvetítés

Korábbi hétfői eredmények:
A csoport:
Olaszország-Oroszország 13-6 (3-1, 4-3, 4-1, 2-1)
Montenegró-Görögország 11-6 (1-1, 4-1, 3-2, 3-2)
Románia-Grúzia 11-6 (3-4, 3-1, 2-0, 3-1)

B csoport:
Szerbia-Franciaország 16-5 (4-1, 3-1, 3-0, 6-3)
Horvátország-Németország 10-5 (4-3, 2-0, 3-0, 1-2)