Vágólapra másolva!
Izgulhatnak a magyar futballban dolgozók, a Németországból érkezett Bernd Storck ugyanis a munkában nem ismer tréfát, kemény, de következetes munkatársként máris elkezdte a magyar futballutánpótlás német módszereken alapuló átalakítását. Szeretne minden magyar focistát megismerni, és a klubokat is ellátja majd tanácsokkal, az akadémiákon zajló munkát pedig inkognitóban fogja figyelni.

Az MLSZ új sportigazgatója, Bernd Storck Berlinből máris Budapestre költözött, és noha úgy volt, hogy két-három hétig csak akklimatizálódni fog, a szakember máris megnézett három utánpótlás-mérkőzést, és a csapatok edzéseit is megfigyelte már, rögtön kiosztva pár tanácsot.

Ő fedezte fel a Herthának Királyt és Dárdait

Telkiben ellentmondást nem tűrően ragadta meg a mikrofont a magyar sportsajtó előtt, és egy ötperces monológgal kezdte bemutatkozását. "Nem akarok ülni, inkább dolgozni szeretnék. Nagyon büszke és boldog vagyok, hogy itt lehetek" - mondta Bernd Storck, miután felállt a székéről, majd teátrális kézmozdulatokkal folytatta beszédét.

Bernd Storck (b.) az MLSZ sajtófőnökével, Sztancsik Tamással érkezett meg a sajtótájékoztatóra Fotó: Bielik István - Origo

"Futballistaként szerepeltem a Bochumban és a Dortmundban is, majd 27 évesen egy sérülés miatt be kellett fejeznem a pályafutásomat. Miután megszereztem az edzői diplomámat, Stuttgartban kezdtem dolgozni Jürgen Röber segítőjeként, majd a Herthánál folytattam."

A berlini állomása magyar szempontból azért is fontos, mert ő volt az, aki Király Gábort és Dárdai Pált kiszúrta, és az idő őt igazolta, mindkét játékos remek karriert futott be a Herthánál.

"Én úgy látom, hogy most is rengeteg a tehetség van Magyarországon, de őket még tovább kell fejleszteni. Az elmúlt három napban már körülnéztem, és voltak olyanok, akikben sokat látok, de még dolgozni kell velük, hogy kihozhassák magukból a maximumot" - folytatta az 52 éves szakember, aki a Hertha után a Wolfsburgnál, a Partizan Beogradnál, a Dortmundnál, a kazah válogatottnál és legutóbb az Olimpiakosznál is dolgozott (a karrierjéről bővebben itt olvashat).

Jó játékosok, látható eredmények

Mint elmondta, legfontosabb magyarországi feladata, hogy a magyar fiatalokból jó játékosok legyenek, ő fogja felügyelni az U15-östől az U21-ig az összes válogatottat. "Elsősorban az utánpótlás-válogatottak akadémiai struktúrájára alapuló szakmai felkészítés a feladatom. Ezek kívül az is, hogy együttműködjek a klubedzőkkel, és tájékoztassam őket a játékosok állapotáról - a felkérésem elsősorban erre vonatkozik. A nagyválogatottat illetően még egyeztetni fogok Dárdai Palival. Szeretném megismertetni a filozófiámat a magyarokkal, amelynek az alapja, hogy mindenki pontosan tudja, mi a dolga. Mindenkinek lépésről lépésre elmondom, hogy mi lesz a feladata."

"Közben az is nagyon fontos, hogy a magyarországi akadémiák szakmai szintje megfelelő legyen, erről ma is egyeztettem már az intézmények színvonalát értékelő Double Pass képviselőivel. Mivel az MLSZ is segíti az akadémiákat, ezért az én feladatom is, hogy segítsek nekik. A szakmai fejlődés mellett az is fontos, hogy az elvégzett munka látható legyen a korosztályos válogatottak eredményeiben."

Storck kiemelte, hogy ő nem csak a tehetségeket fogja figyelni, hanem minden egyes magyar játékost szeretne megismerni. "Mindenkit szeretnék látni, hogy kiderüljön, kinek van helye a válogatottakban. Nagyon profi módon szeretnék a klubokban is kutakodni a jövőbeli sikerek érdekében."

A siker után sem szabad bandázni, bulizni

Király Gábor a sportnapilapnak arról mesélt, hogy a Hertha Chelsea elleni BL-sikerének a másnapján 50 percig futniuk kellett az erdőben. "Az élet nem áll meg soha, és minden fontos dolog után regenerálódni kell, nem szabad hátradőlni, nem szabad ölbe tett kézzel ülni, bandázni, bulizni. Gyorsan zajlik ez a mai totális foci, ezért is kérem, adassék meg a lehetőség, hogy pozitívan a jövőbe tekintve dolgozhassak."

Roppant céltudatos szakembernek tűnik Fotó: Bielik István - Origo

A filozófiájáról elmondta, hogy egy edzőt ő egyben pedagógusnak is tart, akinek az is a feladata, hogy megtanítsa a játékosoknak az alapdolgokat. "Ahhoz, hogy jó pedagógus legyek, nekem is jól kell tudnom játszani, tudnom kell passzolni, és meg kell tudnom mutatni, hogyan kell a szabadrúgást elvégezni. Ha ballal vehetem le a labdát, akkor ne próbáljam meg jobbal levenni, hanem lépjek arrébb. A hibajavítás a pedagógus-edző feladata."

Látványos, szervezett, strukturált játék

Storck egy olyan országból jött, amelynek a futballkultúrája mintául szolgálhat bárki számára. De vajon mi a titka a német focinak? "A szervezettség, a szervezés, illetőleg az, hogy minden a megfelelő konstrukcióra épül. Fontos, hogy összetartson a szövetség, ami korábban Németországban sem mindig volt így."

Mint elmondta, szeretne személyes véleményt kialakítani mindarról, amit Magyarországon lát. "Nem így szoktam öltözni, öltöny helyett a csapat mezében járok, ott vagyok a pálya szélén. Bár nem én vagyok a vezetőedző, segédedzőként igyekszem segíteni az edzők munkáját, és szeretném, ha átvennék azt, amire képes vagyok, hogy aztán apránként odaérjünk a megfelelő szakmai színvonalra."

Reméli, hogy a külső szemlélők látni fogják, hogy milyen keményen dolgozik, amelynek az lehet az eredménye, hogy az utánpótlás-csapatoknak jó játékstílusuk lesz. "A célom, hogy az U15-östől az U21-es válogatottig mindegyik csapatnak látványos, szervezett, strukturált játéka legyen, amiből kitűnik a megfelelő fittség és a megfelelő hozzáállás."

Szervezetlenül rámenősek a magyar focisták

Storckot különösebben nem érdekelni , hogy más mit gondol a magyar fociról, ezért az sem befolyásolja, hogy Dárdai Pálnak mi a véleménye a magyarországi játékról. "Szakmai részletekbe nem megyek bele, mert nem érdekelnek a másik ember megszerzett tapasztalatai, mindent a saját szememmel szeretnék látni."

Nem érdekli a másik véleménye Fotó: Bielik István - Origo

Amit eddig látott Magyarországon, arról jó a véleménye. "Láttam már három meccset, és mondhatom, hogy jó és minőségi fiatal játékosai vannak a magyar futballnak, akik szeretnének is jól teljesíteni, odateszik magukat, nem félnek, de a stílust még ki kell tudni alakítani. A legfontosabbak most az U17-esek, akikkel két hét múlva selejtezőt játszunk Telkiben, próbálom őket stílussal felvértezni, a soron következő napokban sok munka vár még ránk. A magyar focisták nyílt gondolkodásúak, motiváltak, talán túlzottan is, ami abban nyilvánul meg, hogy néha szervezetlenül voltak rámenősek a pályán. Talán fejben jobban jelen kellett volna lenniük, többet ésszel, mint erővel."

Nem megmondó ember akarok lenni

A szakember tervei között szerepel a magyar akadémiák megismerése. "Inkognitóban, álruhában két-három napot eltöltök majd az akadémiáknál, a lényeg, hogy a futballszintet be tudjam lőni. Megnézem az edzésmunkát, de hivatalos beszélgetést is folytatok majd a vezetőkkel, hogy aztán megmutassanak mindent az ott zajló munkáról és a körülményekről."

Belátja, a legkönnyebb az lenne, ha Németországból importálhatott volna általa ismert edzőket Magyarországra. "De mivel ez nem lehetséges, ezért azzal főzök, amink van. De félreértés ne essék, nem szeretnék prédikálni, nem megmondó ember akarok lenni, de a szakmai véleményemmel szeretném az edzők munkáját kiegészíteni. Rendszeresen faggatni fogom őket, hogy mit tehetnék az érdekükben."

Szereti a veszélyt és a kockázatot

Az utánpótlás-játékosokat komoly tesztek alá vetik majd, amelyekből kiderülhet, hogy hol vannak hiányosságok. "Ezen eredményeket a klubok is megkapják majd, tanácsokkal látjuk el őket, hogy a játékos alkatilag szerintünk hogyan tudna fejlődni. Persze a klub vélekedhet másképp a játékosról, nem kötelező elfogadnia a tanácsunkat. De azt tudni kell, hogy ez a tevékenység Németországban egy szabvány, (Joachim) Löw barátom is ezeket a teszteket végezteti el a válogatottnál Boatenggel és a társaival. Ez a klubnak is jó, ha a válogatottól szakmai tanácsokat kap."

Bernd Storck Fotó: Bielik István - Origo

Tisztában van azzal, hogy ha a három év alatt az utánpótlás-válogatottak nem érnek el sikereket, akkor rajta verik el a port. "De nekem az a dolgom, hogy odategyem magam, ez így is lesz, de az önök, újságírók segítségére is szükség lesz. Ha gáz van, írják le, de eleinte kérem a támogatásukat. Ami biztos, hogy nem félek semmitől, és csak előre tekintek."

Végezetül elárulta, hogy hobbija az autó- és a motorversenyzés. "Itt erre nem sok lehetőségem lesz, de tudni kell rólam, hogy nem bánom, ha sok a veszély, kedvelem a kockázatot. Nem félek semmitől, és remélem, hogy ebben mindenki követni fog."