Vágólapra másolva!
Gondatlanságból elkövetett emberölés helyett immár gyilkosság a vád Oscar Pistorius ellen.

Pistoriust tavaly ítélték ötévi szabadságvesztésre, mert 2013. február 14-én a saját házában a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkampot, akit állítása szerint betörőnek vélt.

Az ügyészség szerint a férfi veszekedett a barátnőjével, és szándékosan lőtt a lányra, ezért fellebbezett, mivel azt szerették volna elérni, hogy a bíróság írja felül korábbi döntését, és gondatlanságból elkövetett emberölés helyett gyilkosság legyen a vád a korábbi paralimpiai bajnok ellen.

Jövő januárban dőlhet el a sorsa Forrás: AFP

Gyilkosság esetén 15 év a minimum büntetés

A fellebbezés sikerrel járt, Pistorius pedig most izgulhat igazán, mivel gyilkosság esetén Dél-Afrikában 15 éves börtönbüntetés a minimum, ami kiszabható. Indoklásában a fellebbezésről döntő bíró azt mondta, Pistoriusnak tudnia kellett, hogy ha belelő a fürdőszoba ajtajába, akkor az halált okozhat, ennek ellenére további lövéseket is leadott.

Pistorius az elsőfokon meghozott ötéves büntetéséből egyet már letöltött, majd kijöhetett a börtönből, és azóta házi őrizetben van. Várhatóan januárban kell ismét megjelennie a bíróságon, akkor hirdetik ki az ítéletet, és immár az a tét, hány évre kell ismét börtönbe vonulnia.