Vágólapra másolva!
Hiába volt hatalmas botrány a Craiova-Budapest Honvéd labdarúgó Európa-liga-selejtező végjátékában, illetve magyarellenes provokáció a mérkőzés során, az UEFA fegyelmi bizottsága úgy döntött, hogy a román együttes folytathatja a szereplését a második számú európai kupasorozatban.

Az UEFA etikai és fegyelmi bizottsága hétfői ülésén tárgyalta a csütörtöki Európa-liga-selejtezőn történteket. Ám hiába reménykedtünk abban, hogy a Craiova nem léphet pályára már idén, vagy akár a következő években – az ötéves kitiltás sem lett volna szigorú büntetés ebben az esetben – az Európa-ligában, az UEFA döntése értelmében csütörtökön a harmadik selejtezőkörben a román csapat játszhat majd a görög AEK Athén ellen.

Az UEFA azért utasította el a Honvéd óvását, mert az eset a 119. percben történt, az európai szövetség szerint így az incidens nem befolyásolta döntően a mérkőzés végkimenetelét. Emlékeztetőül: ekkor a meccs eredménye összesítésben is 0-0 volt, a továbbjutás ezután, a tizenegyespárbajban dőlt el, ahol az összezavarodott negyedik játékvezető egyszer sem fújta le a román kapus szabálytalan védéseit.

A Craiova drukkerei Arnold Hunter játékvezetőt sem kímélték Forrás: theusposts.com

„Döntött az UEFA a Budapest Honvéd óvásáról: hiába a botrányos craiovai mérkőzés,

míg az Universitatea Craiva csütörtökön fogadhatja a görög AEK Athént. A hétfői nap folyamán az UEFA etikai és fegyelmi bizottsága tárgyalta klubunk óvását, s azzal indokolták az elutasítást, hogy mivel a botrányos események a 119., tehát az utolsó előtti percben történtek, így véleményük szerint az már nem befolyásolta a mérkőzés végkimenetelét" – írja a fővárosi klub a közleményében.

Ez pedig azt jelenti, hogy hétfőn Svájcban az UEFA-nak nem sikerült példát statuálnia, ezek szerint

2019-ben egy futballmérkőzésen belefér, hogy egy csapat játékosait megfélemlítsék, egy nemzetet meggyalázzanak.

A csütörtöki visszavágó kirívó incidense a 120. percben történt: miközben a játékosok egymással kakaskodtak, a játékvezető, az északír Arnold Hunter közvetlen közelében felrobbant egy pályára bedobott hanggránát. Emiatt több mint fél órát állt a játék, majd jöhettek a tizenegyesek, a negyedik játékvezető felügyelete mellett.