Novak Djokovic összes botránya egyetlen rögeszméjéből következik

tenisz Novak Djokovic
Serbia's Novak Djokovic reacts during a break in his men's singles final match against Austria's Dominic Thiem on day fourteen of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on February 2, 2020. (Photo by William WEST / AFP) / IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE
Vágólapra másolva!
Sokaknál Novak Djokovic vasárnapi cselekedete volt az utolsó csepp a pohárban. A 17-szeres Grand Slam-győztes teniszező meggondolatlanságával ezúttal egy vonalbírónak okozott kellemetlen perceket a US Openen. A felvételeket megtekintve az eset nem volt szándékos, de a szabályok értelmében ki kellett őt zárni a további küzdelmekből. A 33 éves teniszezőnek olyan a 2020-as éve, mint az egész pályafutása: rapszodikus. Hiába állt 26-0-s veretlen mérleggel, a legtöbben nem erre, hanem a június elején kudarcba fulladt tornájára, valamint a New York-i ütésére fognak emlékezni. Nincs nála kétarcúbb sportoló jelenleg ilyen magas szinten a világon.

Meggyőződésem, hogy Novak Djokovic problémája egyetlen rögeszméjéből adódik: a szerb teniszező görcsösen azt szeretné elérni, hogy az emberek Roger Federerrel és Rafael Nadallal egy lapon említsék őt. Ebből adódik minden frusztráltsága a pályán és néha azon kívül is.

Novak Djokovic nem tud kijönni a megosztó személyiség képéből Forrás: AFP/2020 Getty Images/Al Bello

Azonban ahogyan szinte semmire ezen a világon, úgy Djokovic személyiségére sem lehet azt mondani, hogy „fekete vagy fehér". A balkáni emberek összes jó (!) és rossz tulajdonsága egyaránt megtalálható benne. A legnagyobb probléma vele kapcsolatban pontosan ez a rapszodikus hangulatingadozás. Mikor végre megkedvelné őt az ember, akkor egy elborult pillanatában a vak világba üti a labdát egy számára kedvezőtlenül alakuló játék után, testi és lelki fájdalmakat okozva vele másoknak.

Egyszer kiad egy könyvet, amiben kiemeli, hogy a gluténmentes étrendje mennyivel járult hozzá ahhoz, hogy sorra nyerje a Grand Slameket. Máskor arról beszél, hogy egy guru spirituális tanácsainak köszönhetően tart ott, ahol.

Egyik pillanatban egy labdaszedő gyermeknek okoz feledhetetlen pillanatokat úgy, hogy a szakadó esőben maga mellé ülteti őt, és még az esernyőt is a feje fölé tartja. Egy gyenge pillanatában pedig az ütőjét hajítja egy másik felé egy elveszített labdamenet után. Ez utóbbi sem lett volna szándékos a Roland Garroson négy éve, de az esetben járhatott volna pórul labdaszedőtől nézőn át egy vonalbíró is.

Amikor valaki egymillió eurót ajánl fel hazájának a koronavírus elleni harcban, akkor nem teljesen érthető, hogy két hónappal később, még jócskán a járvány első hullámában miért kell kapkodva megrendezni egy tornát 5000 néző előtt. Sőt, miért kell elmenni egy buliba, ahol aztán annak rendje és módja szerint megfertőződik – több másik teniszezővel egyetemben.

Egy nehéz sorsú generáció tagjaként, akiket gyermekként ért a délszláv háború, Djokovic sohasem felejtette el, honnan indult. Volt, hogy a leeresztett medencében kellett edzenie Belgrádban, de kitartása, hogy még példaképénél, Pete Samprasnál is nagyobb teniszező legyen, mindig átlendítette a holtpontokon.

Éppen ezért Djokovic a fontos pillanatokban egyszerre erősebb és gyengébb mindenkinél a pályán. Amikor jól érzi magát, akkor nincsen nála jobban (nem erősebben, hanem okosabban és összeszedettebben) szerváló és koncentráló teniszező a világon. Viszont amikor feszült, és nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan ő szeretné, akkor hajlamos feladni a dolgokat.

A délszláv emberekre jellemző összes jó és rossz tulajdonság megmutatkozik a pályán Forrás: AFP/2020 Getty Images/Matthew Stockman

Van, hogy szó szerint feladni, van, hogy a szó átvitt értelmében. Még pályafutása elején, ha egy-egy nagyobb vereség volt kinézőben a számára, akkor egyszerűen a hálóhoz sétált, és kezet nyújtott aktuális ellenfelének, visszalépve ezzel a mérkőzéstől. Néha fontos pillanatokban, ellenfele mérkőzéslabdájánál volt óriási szerencséje azzal, hogy a szerva után egyszerűen csak céltalanul belecsapott a labdába, ami pontot ért a számára.

Erről Roger Federer is tudna mesélni, aki karrierje első szakaszában szintén küzdött önmagával, de a svájci legenda nagyon hamar le tudott higgadni. Minden jel arra utal, hogy Djokovicnak ez 33 éves korára sem sikerült. Márpedig így pontosan azt nem tudja elérni, ami már régóta a legnagyobb, és talán az egyetlen igazi célja a teniszpályákon: megnyerni magának a közönséget.

Azokon a tornákon, amelyek olyan országban zajlanak, ahol erős a szerb diaszpóra, nyilván nincsen ezzel gondja: ezért is tudott már nyolc Australian Open-trófeát nyerni Melbourne-ben, mert ott szeretik őt a lelátón is. Viszont amint „száguldó cirkusz" módjára, semleges helyszínre érkezik a mezőny, ott már nem tudja felvenni a versenyt Federerrel és Nadallal. Hiába próbálkozik olyan gesztusokkal, mint a pár éve kitalált győzelmi ünneplése, amikor kissé teátrális mozdulatokkal ugyan, de azt mutatja, hogy a siker szívből jön, és a nézőknek szól, amikor két riválisánál jóval többször üvöltözik és tör ütőt a pályán.

Novak Djokovic bármivel próbálkozik, nem tudja megnyerni magának a rajongók szeretetét Forrás: AFP/2020 Getty Images/Matthew Stockman

Djokovic nem „hülye", mielőtt bárki is azt gondolná! Hülyeséggel nem lehet minden idők leggazdagabb teniszezőjévé válni, mellette jól menő vállalkozásokat (éttermek, kávézók, és egy teniszkomplexum Belgrádban) és sok honfitársán (iskolaépítéssel és családok támogatásával) segítő alapítványt működtetni.

utalt arra, hogy csak pénzdíjakból 143 millió dollárt, azaz közel 43,5 milliárd forintot(!) teniszezett eddig össze.

Ez a US Openen történő kizárását követően most biztosan nem fog gyarapodni, ugyanis a torna szervezői úgy döntöttek, hogy a 4. fordulós búcsúja után a ranglistapontok mellett elveszik tőle a 250 ezer dollárt is.

Novak Djokovic kávézója és étterme Belgrád egyik legfelkapottabb helye Forrás: Novak Djokovic Café & Restaurant

Jöjjön egy újabb hihetetlen kétarcúság (nem összekeverendő a „kétszínűség" fogalmával): Djokovic korábbi bírálata szerint nem helyén való, hogy a női teniszezők ugyanannyi pénzt kapnak, mint a férfiak, mert az ő mérkőzéseiket többen nézik. Ezzel szemben nyáron a járvány alatt létrehozott egy olyan alapítványt, ami azon teniszezőket hivatott támogatni, akik az elmúlt évben nem kereshettek többet 250 ezer dollárnál – ez a világranglista 101. és 500. helyei között található játékosoknak óriási segítség.

Egy olyan magas szintű sportolónak felelősségteljesebb gondolkodásra van szüksége, mert akaratlanul is példakép az emberek számára.

Ebbe bőven belefér, amikor Serena Williamst, Maria Sarapovát, John McEnroe-t, vagy éppen Nadalt utánozza, feldobva ezzel a rajongók hangulatát.

Ellentétben nem fér bele, amikor olyanokat jelent ki, melyekkel helyt ad egy olyan gurunak, aki azt állítja, hogy a szennyezett vizet pozitív gondolatokkal és imádkozással helyre lehet állítani. Ezt tudományosan még senki sem támasztotta alá, vagyis nem biztos, hogy szerencsés egy ilyen állítás mellett teljes mellszélességgel kiállni úgy, hogy a Facebookon 7 millióan, az Instagramon 7,5 millióan, a Twitteren pedig 8,7 millióan isszák minden szavad.

Novak Djokovic 17-szeres Grand Slam-győztesként, és 285 hétnyi világelsőséggel a háta mögött már most a sportág ikonikus alakja.

Ezt kár tagadni. Játéka alapján sokan minden idők legkomplexebb teniszezőjének tartják. És Federer rekordjai sincsenek olyan messze tőle, mint ahogyan azt sokan gondolják: három Grand Slam-siker mellett bő fél évet (25 hetet) kellene még a világranglista élén töltenie ahhoz, hogy megelőzze a közönségkedvencet.

Az eredményeket tekintve már elérhető közelségbe kerültek számára Federer rekordjai is Forrás: Belga via AFP/Patrick Hamilton

Ha azt nézzük, hogy Federer 38 évesen is döntőt tudott játszani Wimbledonban, akkor a szerb mindkét kiemelt rekordot átírhatja a következő pár évben. Mondjuk ezt annak ellenére, hogy Djokovic kizárása, valamint Nadal és Federer távolmaradása miatt száz százalék, hogy új Grand Slam-győztest avatnak New York Cityben. Erre pedig olyan fiatalok a legesélyesebbek, akiktől a generációváltást várják. Daniil Medvedevnek, Alexander Zverevnek, Alex de Minaurnak, Felix Auger-Aliassimenek és Dominic Thiemnek soha vissza nem térő alkalommá vált ez a US Open az áttörésre.

Fontos leszögezni, hogy Djokovic számos korábbi egyéb, furcsa kinyilatkoztatásához hasonlóan ezúttal sem szeretett volna ártani senkinek. Ő egyszerűen ilyen.