Vágólapra másolva!
Szerdán este a Ferencváros labdarúgócsapata 3-0-s vereséget szenvedett a Puskás Arénában az FC Barcelona ellen a Bajnokok Ligája csoportkörének 5. fordulójában. Szergej Rebrov együttese már az első félidőben nagy hátrányba került, ugyanis Antoine Griezmann, Martin Braithwaite és Ousmane Dembélé is betalált. A második játékrészben a Barcelona magabiztosan tartotta az előnyét, így továbbra is hibátlan a csoportban, míg az FTC jövő héten, a Dinamo KIjev otthonában szállhat harcba az Európa-ligát érő harmadik helyért. 

A Ferencváros a mérkőzést megelőzően

a G csoport negyedik helyén állt, méghozzá holtversenyben az ukrán Dinamo Kijevvel, egy-egy megszerzett ponttal.

A magyar csapat így is büszke lehetett az eddigi teljesítményére, mert a sztárcsapatok ellen ötször is betalált, ráadásul az előző körben néhány pillanatra volt attól, hogy nagy bravúrt érjen el az olasz bajnok Juventus otthonában, de Alvaro Morata 92. percben fejelt góljával végül a torinóiak diadalmaskodtak 2-1-re.

A Fradi az utolsó hazai BL-mérkőzésén sem volt esélytelen a csodára, mivel többek között Lionel Messi, Marc-André ter Stegen, Philippe Coutinho, Gerard Piqué és Ansu Fati is kihagyta a budapesti összecsapást. Persze így is akadtak bőven világsztárok a katalán együttesben,

többek között Antoine Griezmann, Miralem Pjanić, vagy éppen Ousmane Dembélé is a kezdőcsapatban kapott helyet.

A két csapat a csoportküzdelmek nyitófordulójában a Camp Nou Stadionban találkozott egymással, akkor kiválóan kezdett a Ferencváros, amely Tokmac Nguen révén egy lesgólt szerzett, majd Isael lőtt kapufát. Ezt követően azonban a Barca érvényesítette a papírformát, a félidőben Lionel Messi és Ansu Fati góljával vezetett, majd Philippe Coutinho révén növelte előnyét, végül a hajrában Gerard Piqué kiállítását követően - ami után Ihor Haratin talált be büntetőből -

emberhátrányban is még két gólt szerezve aratott magabiztos, 5-1-es győzelmet.

A mérkőzésre ezúttal komoly járványügyi intézkedések mellett lehetett bejutni a zöld-fehérré varázsolt arénába- lázmérés, kézfertőtlenítés, kötelező maszkviselés -, ennek ellenére mégis könnyedén ment minden.

Zöld-fehér Puskás Aréna a Gellért-hegyről Fotó: Csudai Sándor - Origo

A járványhelyzet miatt

a Fradi-szurkolók ezúttal nem lehettek a zöld-fehér csapat mellett, a találkozót zárt kapuk előtt rendezték meg.

A bemelegítéskor mínusz 1 fokot mutatott a hőmérő, így nem éppen ideális futballidő várta a Ferencvárost és a Barcelonát.

A Fradi játékosai nagyon koncetráltak voltak a meccs előtt Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Fradi a Dibusz – Botka, Blazic, Frimpong, Dvali, Heister – Sigér D., Somália – Isael, Tokmac, Uzuni kezdőcsapattal vágott neki az összecsapásnak.

Az első percekben lehetett látni, hogy a Barcelona fogja többet birtokolni a labdát, míg a Fradi a biztos védekezés mellett megpróbál majd kontrázni, és jó százalékban kihasználni az adódó helyzeteit. Az első komoly lehetőségre sem kellett sokat várni,

az 5. percben Dest jobbról remekül adott be, az érkező Braithwaite megelőzte az ötös rövid sarkánál Blazicot, de ballal nagy helyzetben a kapu mellé lőtt.

A 10. percben Trincao tört be a Fradi tizenhatosára, Dvali azonban remek ütemben szerelte a portugál szélsőt, így szó sem lehetett büntetőről. Nem sokkal később Jordi Alba közeli ziccerét védte Dibusz, igaz a katalánok sztárja már lesről indult, így egyébként is érvénytelen lett volna a találat. A 14. percben a Fradi is villanhatott volna, de Tokmac labdája hosszú volt egy kicist Isaelnek, aki így nem tudta lekezelni a labdát.

A 14. percben viszont már ismét a Barca veszélyeztetett, olyannyira, hogy meg is szerezte a vezetést:

Jordi Alba balról belőtt labdájára Griezmann érkezett középen, és a kapunak háttal, öt méterről sarokkal lőtt gólt.

Antoine Griezmann gyorsan vezetést szerzett a Barcelonának Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az alábbi linkre kattintva tudja megnézni a Barcelona vezető találatát.

A folytatásban is támadásban maradt a Barcelona, előbb a 18. percben Trincao lőtt 10 méterről kapu mellé, viszont a 21. percben már semmi nem mentette meg Dibuszt:

ezúttal is egy balszélről belőtt labda okozta a bajt, csak most Griezmann helyett Martin Braithwaite érkezett középen, és becsúszva a hosszú sarokba pöckölt.

A Barcelona második gólját az alábbi linkre kattintva tudják megnézni.

A Barcelona ekkor 65%-ban birtokolta a labdát, és 23 perc alatt már hétszer lőtt kapura. Ronald Koeman csapata a szezonbeli egyik legjobb játékát produkálta.

A Fradi sajnos nem tudott mit kezdeni a Barcelonával Fotó: Csudai Sándor - Origo

És sajnos nem akart leállni, a 27. percben büntetőhöz jutott. Martin Braithwaite futotta le Frimpongot, a Fradi védője becsúszva szerelni próbált, de csak a dán csatár lábát érte el.

A tizenegyest pedig a francia világbajnok Ousmane Dembélé a jobb alsó sarokba lőtte a balra vetődő Dibusz helyére.

Ousmane Dembélé büntetőjét az alábbi linkre kattintva tudja megnézni.

A 33. percben tovább növelhette volna az előnyét a Barcelona. Griezmann átadása után Martin Braithwaite került ziccerbe, a dán csatár azonban túlságosan kifordította a belsőjét, így a lövése méterekkel kerülte el a kaput.

A 36. percben a Fradinak is volt helyzete, Uzuni szabadrúgását Busquets rossz helyre fejelte ki, Heister érkezett és 20 méterről akrobatikus mozdulattal kapura lőtt, de elakadt a labdája egy védőben mielőtt célt ért volna. Pillanatokkal később Braithwaite került helyzetbe, az éles szögből leadott lövését azonban Dibusz kiütötte.

Kiválóan játszott az első félidőben a Barcelona Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 41. percben Dest ment el a jobbszélen, a középre lőtt labdájával Braithwaite-et kereste, Dibusz azonban remek ütemben vetődött ki, és elhalászta a labdát a dán csatár elől.

A hátralévő időben sem esett már újabb gól, így a csapatok háromgólos Barca-előnnyel mehettek az öltözőbe.

A Barcelona a megnyugtató előnye tudatában a félidőben kettőt is cserélt, Junior Firpo lépett pályára Jordi Alba helyett, míg Sergio Busquets helyén Frenkie de Jong játszott.

A második játékrész Fradi-helyzetekkel kezdődött, az 50. percben Heister bal oldali beadását Tokmac jobbal Minguezába lőtte tíz méterről, a kipattanót pedig Sigér 22-ről a bal sarok mellé bombázta. Nem sokkal később a Barca is elrontott egy helyzetet, Pjanic lőtt 16 méterről kapu fölé.

A Fradinak nagyon nheéz dolga volt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az 55. percben Dembélé indult meg a félpályáról, a francia támadó négy embert is lesprintelt, majd egy cselt is megcsinált a tizenhatoson belül, a 13 méteres lövése azonban az oldalhálóban kötött ki.

A 62. percben Isael átadásából Uzuni keretül helyzetbe, azonban a Fradi támadójának a 14 méteres lövésébe bele tudtak lépni. Ezt követően mindkét edző cserékkel próbált meg még frissíteni a csapatán, a Fradiba beállt Lovrencsics és Laidouni is.

A 67. percben nagy vendég lehetőség maradt ki, Dembélé lőtt 14 méterről Blazic mellől a jobb alsó mellé nem sokkal.

Hiába küzdött nagyot a Fradi, ezúttal is pont nélkül maradt a Barcelona ellen Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 73. percben szépíthetett volna a Fradi, de

Lovrencsics bal oldali beadása után hiába nem figyelt Mingueza, a csereként beálló Baturina hét méteres fejesét Neto szép vetődéssel védte.

Pillanatokkal később a Barcelona is jelezte, hogy még a pályán van. Előbb Dembélé passza után Trincao rontott ziccert, igaz lesen is állt, majd Braithwaite passza után Dibusz mentett Puig elől. A 80. percben Pjanic lőtt nem sokkal a jobb alsó mellé 22 méterről.

A 83. percben mindkét csapat elszórakozott egy-egy helyzetet: előbb Laidouni 21 méteres lövését védte Neto - a Fradi játékosa még akár vihette volna -, majd Blazic hibája után

Riqui Puig és Dembélé mentek ziccerben, a spanyol középpályás a franciához passzolt, a francia vissza neki, de közben a visszaérő Blazic sarokkal, elegánsan belekapott a passzba, és tisztázott.

A Fradinak a szépíítés sem jött össze Fotó: Csudai Sándor - Origo

A hátralévő időben sem esett már újabb gól - pedig a Ferencváros mindent megtett a szépítő találatért -, így a Barcelona 3-0-ra győzte le a Fradit a Puskás Arénában, és továbbra is hibátlanul vezeti a csoportot-

A 25 év után újra BL-résztvevő Ferencvárosnak pedig az ukrán fővárosban

a vereség ellenére is esélye lesz megszerezni a jövő heti utolsó fordulóban a csoport harmadik helyét a Dinamo Kijev ellen,

amellyel tavasszal az Európa-liga legjobb 32 együttese között folytathatná nemzetközi szereplését.

Bajnokok Ligája, G csoport 5. forduló:
Ferencváros-FC Barcelona (spanyol) 0-3 (0-3)
Puskás Aréna, zárt kapus, v.: Alkeszej Kulbakov (fehérorosz)
Ferencváros: Dibusz - Botka, Blazic, Frimpong, Dvali, Heister (Lovrencsics, 64.) - Sigér (Laidouni, 64.), Somalia (Haratin, 81.) - Isael, Uzuni (Baturina, 71.) - Nguen (Mak, 71.)
FC Barcelona: Neto - Dest, Mingueza, Lenglet, Jordi Alba (Junior Firpo, a szünetben) - Busquets (de Jong, a szünetben), Pjanic - Trincao, Griezmann (Ricardo Puig, 65.), Dembélé - Braithwaite (De La Fuente, 80.)
gólszerzők: Griezmann (14.), Braitwaite (21.), Dembélé (28., 11-esből)
sárga lap: Frimpong (27.), illetve Busquets (29.), Griezmann (53.), Trincao (70.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 6 6 0 0 18-7 11 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
RB Leipzig 6 4 2 0 13-10 3 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Young Boys 6 1 4 1 7-13 -6 4
D
V
V
GY
V
4.
FK Crvena Zvezda 6 0 5 1 7-15 -8 1
D
V
V
V
V